Φ. Καραϊωσηφίδης: ‘Αλλο το Ilyushin του Πούτιν και άλλο το «ιπτάμενο Κρεμλίνο» – Γιατί επιδεικνύονται

Πιο τρομακτικό κι από τα ιπτάμενα στρατηγεία «Αποκάλυψης» που εθεάθησαν στον ρωσικό ουρανό, είναι οι διηπειρωτικοί πύραυλοι που σίγουρα θα παρουσιαστούν ως «σημαιοφόροι πυρηνικής ισχύος» στη «φιέστα» του Κρεμλίνου για την επέτειο λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στις 9 Μαΐου, εκτιμά ο στρατιωτικός αναλυτής, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Καθώς η Ρωσία επαναφέρει το ανατριχιαστικό σενάριο χρήσης πυρηνικών, επιδεικνύει και το «απομεινάρι των πιο σκοτεινών ημερών του Ψυχρού πολέμου», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο στρατιωτικός αναλυτής ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε:

«’Αλλο το αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλο το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διοίκησης, ενώ κανείς ως τώρα δεν έχει δει το μελλοντικό Ilyushin Il- 96, που ετοιμάζεται» για τον πρόεδρο της Ρωσίας.

To προεδρικό αεροπλάνο Ilyushin που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία 20 χρόνια  είναι αντίστοιχο του αμερικανικού Airforce 1, ενώ ως αεροσκάφος «της Αποκάλυψης» θεωρείται εκείνο που θα αναλάβει ρόλο ιπτάμενου κέντρου διοίκησης σε περίπτωση που αναβιώσει το ψυχροπολεμικό σενάριο πυρηνικής καταστροφής.

Τόσο το  Il-86 όσο και το -96  θυμίζουν σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη τις αποτυχημένες προσπάθειες «στα τελευταία της ΕΣΣΔ», για νέα γενιά μεταφορικών αεροσκαφών αντίστοιχη των παλιών Airbuς 300 και 310.

Ο στρατιωτικός αναλυτής εκτιμά ότι η δυνατότητα πτήσης χωρίς ανεφοδιασμό υπερβαίνει τις 70 ώρες ενώ τα Ilyushin του Κρεμλίνου έχουν επικοινωνιακό φάσμα επαφής και με πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Αντίστοιχο ιπτάμενο στρατηγείο εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει η Κίνα και πιθανότητα η Γαλλία, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Πηγή: ΕΡΤ- Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος