Φ. Καραϊωσηφίδης (στρατ. αναλυτής): Τα ιρανικά drones είναι όπλο τρομοκρατίας που δύσκολα αναχαιτίζεται


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Για τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs -drones) «καμικάζι», μίλησε ο αεροναυπηγός και στρατιωτικός αναλυτής Φαίδων Καραϊωσηφίδης,  στην εκπομπή «Συνδέσεις» περιγράφοντας όπλο που προέρχεται από «ευτελή τεχνολογία και πλήττει χωρίς ακρίβεια στόχου». Ωστόσο προκαλεί σοκαριστικές αναφορές για απώλειες αμάχων στην Ουκρανία από τις επιθέσεις σε «εκατοντάδες περιοχές» που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Πρέπει να πάψουμε να τα ονομάζουμε drones γιατί στην πραγματική τους διάσταση είναι ιπτάμενες βόμβες. Η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς το ίδιο συνέβαινε στο Λονδίνο πριν από 82 χρόνια από τη ναζιστική Γερμανία με τις ιπτάμενες βόμβες τότε της Βιέννης.

Σήμερα έχουμε τα ιρανικά που χρησιμοποιούνται κατά εκατοντάδες εναντίον αμάχων, ως όπλο τρομοκρατίας.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης μιλάει για μοντέλα «πολύ ευτελούς τεχνολογίας, τα οποία έχουν ελάχιστη ακρίβεια βολής», αλλά σαν  τακτικό όπλο,  «έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πληθυσμό μιας πόλης που καθημερινά δέχεται μια βροχή από τέτοιες ιπτάμενες βόμβες».

«Εξαπολύονται μαζικά, κατά δεκάδες κατά εκατοντάδες»

Είναι δυόμιση επί τρεισήμισι μέτρα και ζυγίζει περίπου 200 κιλά.  Έχει κεφαλή, με εκρηκτικό φορτίο περίπου 40 κιλά και όσο μεγαλύτερο είναι το εκρηκτικό φορτίο, τόσο μικρότερη εμβέλεια έχει.

«Δεν έχουν δυνατότητα καθοδήγησης – Δεν μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια»

Ο λόγος που τα χρησιμοποιεί το Ιράν και τα ανέπτυξε ήταν ότι επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε όπλα υψηλής τεχνολογίας, κατέληξαν σε αυτά τα μέσα, τα οποία είναι κυριολεκτικά ευτελούς τεχνολογίας, αλλά έχουν αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται μαζικά.  Εκτοξεύονται σε μεγάλες ποσότητες από απόσταση εναντίον μεγάλου στόχου.

Πριν από μερικούς μήνες, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν είχαν εκτοξεύσει μερικές εκατοντάδες για να πλήξουν δύο ακινητοποιημένα πετρελαιοφόρα.

Δηλαδή το Ιράν κατά καιρούς έχει ισχυριστεί ότι είχε αρκετές χιλιάδες, αλλά αρνείται ότι εμπλέκεται στην Ουκρανία. Ωστόσο τα πειστήρια βρίσκονται στα συντρίμμια σε όλες τις ουκρανικές πόλεις. Οι πληροφορίες λένε περίπου δυόμισι χιλιάδες, τα οποία έχουν αναλωθεί.

«Όπλο που κοστίζει 10 με 20 χιλιάδες ευρώ»

«Αυτό το πράγμα κατασκευάζεται εύκολα, επισημαίνει ο κ. Καραϊωσηφίδης , μιλώντας για κόστος ως 20.000 όταν ένα αεροπλάνο κοστίζει 70 – 80 εκατομμύρια. κι ένας πύραυλος υψηλής ακρίβειας  3 – 4 εκατομμύρια, «αναλογίες που δημιουργούν συνθήκες κορεσμού στην αεράμυνα»

«Είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί»

Οι σκηνές στην Ουκρανία είναι πραγματικά συγκλονιστικές, με αστυνομικούς  να προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις ιπτάμενες βόμβες χρησιμοποιώντας τα ατομικά τους περίστροφα και όπλα. Δεν είναι εύκολα στην αντιμετώπιση και κυρίως δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και τρομοκρατεί τον πληθυσμό και βέβαια απευθύνεται αποκλειστικά σε πολιτικούς στόχους. Οι στρατιωτικοί στόχοι που μπορούν να πληγούν είναι ελάχιστοι γιατί δεν έχουν επιφάνεια, είπε, τέλος ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος