Γιώργος Ντόλκερας στο ertnews.gr: Ένας Έλληνας μελετά την παιδική επιληψία στο Χάρβαρντ

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που γεννήθηκε σε μια οικογένεια όπου από νωρίς του έδωσε πολυποίκιλα ερεθίσματα και του εμφύσησε την αγάπη για τη γνώση, τον άνθρωπο και την επιστήμη.Ο Γιώργος Ντόλκερας, Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Επιστημονικό Κέντρο Εμβρυικής, Νεογνικής Ανάπτυξης και Νευροαπεικόνισης με μητέρα φαρμακοποιό και πατέρα βιολόγο βρέθηκε να ασχολείται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχοντας ως στόχο τη συνεισφορά στον παγκόσμιο διάλογο σήμερα μέσω της βιοϊατρικής μηχανικής, μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιληψία που όπως λέει ο ίδιος είναι «ένα πεδίο με εξαιρετικό ενδιαφέρον και καινοτομία. Συγκεκριμένα, εργάζομαι στον τομέα της κλινικής νευροφυσιολογίας και νευροαπεικόνισης, στο Επιστημονικό Κέντρο Εμβρυικής και Νεογνικής Ανάπτυξης και Νευροαπεικόνισης, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο προσανατολισμός της δουλειάς μου είναι η ανάπτυξη βιοδεικτών και νέων τεχνολογιών για παιδιά που πάσχουν από επιληψία και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Η έρευνά μου περιλαμβάνει παιδιά με επιληψία που είναι ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή και που επιλέγουν τη χειρουργική θεραπεία. Πέρα από αυτή τη νοσολογική οντότητα το ερευνητικό μου πεδίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη βιοδεικτών για παιδιά με γενετικά και αναπτυξιακά νευρολογικά σύνδρομα. Έχοντας ξεκινήσει την ιατρική με αγάπη για τον άνθρωπο, τον εγκέφαλο και την επιστήμη, στα επόμενα χρόνια θα εργαστώ ως ειδικευόμενος ιατρός στο ίδιο ινστιτούτο, και θα εκπαιδευτώ στην αναπτυξιακή ιατρική, στο πεδίο της παιδιατρικής και της παιδονευρολογίας».

Τί είναι αυτό που σε τράβηξε στην ειδικότητά σου και τι περιλαμβάνει ο δρόμος για την ιατρική ειδικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

Ίσως πριν ξεκινήσω ακόμη την ιατρική σχολή είχα έντονο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, το ποιοι είμαστε και τι είναι αυτό που μας κάνει αυτούς που είμαστε. Η Ιατρική, όντας το πάντρεμα διαφόρων επιστημών, όπως η χημεία, η βιολογία, η φυσική, τα μαθηματικά αλλά και η ψυχολογία με τις διάφορες εκφάνσεις της, έδωσε μια μοναδική σκοπιά σε αυτή μου την αναζήτηση. Σύντομα ο εγκέφαλος έγινε το κεντρικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός μου. Η εμπειρία που είχα στο πέμπτο έτος της ιατρικής σχολής με την πρακτική άσκηση στο πλαίσιο της υποτροφίας ERASMUS+ στην παιδιατρική, την νευρολογία και την ψυχιατρική στο πανεπιστήμιο UPEC του Παρισιού, ήταν καταλυτική για να αποφασίσω ότι η παιδονευρολογία είναι η ειδικότητα που θέλω να ακολουθήσω. Η αγάπη μου για την έρευνα και την επιστήμη καθώς και η ενέργεια να εξερευνήσω την ιατρική και τον κόσμο, με οδήγησαν στο να ξεκινήσω την προετοιμασία μου για να πραγματοποιήσω την εκπαίδευσή μου στις ΗΠΑ.

Η εκπαίδευση κατά τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βοήθησε ακόμη σημαντικά στο να ανταποκριθώ στις απαιτούμενες εξετάσεις, τα USMLE. Ιδιαίτερη σημασία είχε για εμένα στο ταξίδι μου αυτό η σημασία του «μέντορα» και θα ήθελαν να πω ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο περιβάλλον του Χάρβαρντ, που πίστεψε σε εμένα και με εισήγαγε στην επιστήμη της βιοϊατρικής μηχανικής και της κλινικής νευροφυσιολογίας. Ο δρόμος για την ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ είναι διαφορετικός για τον κάθε άνθρωπο που τον ακολουθεί και το μόνο κοινό στοιχείο είναι ίσως οι αρχικές εξετάσεις, τα steps του USMLE, καθώς και η επιμονή και η εργατικότητα που θα έλεγα πως συνήθως απαιτείται. Είναι σίγουρα πάντως ένας δρόμος με έντονα συναισθήματα και εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πως βλέπεις την εξέλιξη της επιστήμης και της ειδικότητας που θα ακολουθήσεις στο μέλλον;

Η ειδικότητα της νευρολογίας των ενηλίκων, από διαγνωστική ειδικότητα όπως την αποκαλούσανε πολλοί, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μια θεραπευτική ειδικότητα για πολλές από τις παθήσεις που την αφορούν. Η τεχνολογία έχει πλέον προσφέρει δυνατότητες που παλαιότερα ανήκαν στη σφαίρα του αδυνάτου. Ακόμα περισσότερο, η παιδονευρολογία είναι μια ειδικότητα στην οποία πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις ακολουθούν την ίδια πορεία. Αυτό δίνει νέες προοπτικές στα παιδιά που πάσχουν από κάποια νευρολογική νόσο και στις οικογένειές τους. Η πρόοδος στο πεδίο της γενετικής  και της υπολογιστικής επιστήμης επιτρέπει πλέον στους ειδικούς να μιλούν για μια διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών ενώ ακόμη συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών μέσων. Είναι σαφώς ένα πεδίο με τρομερό ενδιαφέρον που με χαρά και ενθουσιασμό θα συνεχίσω να δουλεύω και σκοπεύω να αφιερώσω τα επόμενά μου χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος