Η ανοβρία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Ευρώπη άγγιξε ιστορικά χαμηλά – Τι λέει για την κλιματική αλλαγή ο Γ. Μυλόπουλος (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Στο έλεος της ξηρασίας βρίσκονται πολλές περιοχές της Ευρώπης με τη λειψυδρία να «χτυπά» και χώρες όπως Ελβετία, Γερμανία και Μ. Βρετανία. Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι για να περιοριστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι ανθρωπογενή πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η κλιματική αλλαγή δείχνει πια τα δόντια της και κανείς πια δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η ανοβρία που είχαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Ευρώπη φαίνεται να αγγίζει ιστορικά χαμηλά.

Mε τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 500 χρόνων αναφέροντας ότι στη Μ. Βρετανία έπεσε μόλις το 10 – 20% της βροχής που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

«Η φετινή χρονιά και ειδικά το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ θερμό και ξηρό» είπε ο ειδικός, ο οποίος τόνισε ότι για να κάνουμε λόγο για ξηρασία θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε για μια πλήρη υδρολογική χρονιά.

«Υπάρχει κλιματική αλλαγή. Υπάρχει πολύ ισχυρή ανοβρία το καλοκαίρι. Και το 1976 στη Μ. Βρετανία υπήρξε μεγάλη ξηρασία -μεγαλύτερη από τη σημερινή- το 1990 ζούσαμε στην Αθήνα με το δελτίο (νερού)» υποστήριξε ο καθηγητής πανεπιστημίου επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε το αν έχουμε νερό αλλά και πώς το χρησιμοποιούμε.

Ποιος είναι ο ρόλος της κατανάλωσης ενέργειας

«Η λειψυδρία δεν είναι μονοσήμαντο αποτέλεσμα μόνο της ανοβρίας. Είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι ξοδεύουμε περισσότερο νερό από ότι έχουμε», πρόσθεσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο τα φαινόμενα αυτά είναι ανθρωπογενή επισημαίνοντας ότι σε διεθνές επίπεδο πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές του θερμοκηπίου, να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας και να αντικατασταθεί ο άνθρακας.

Μιλώντας για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα τόνισε ότι υπάρχει πεδίο δράσης προκειμένου να περιοριστούν οι ακραίες μεταβολές του καιρού που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος