Η Γερμανία υποψιάζεται ότι το σύστημα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream υπέστη ζημιά από πράξη δολιοφθοράς, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με σημαντική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης.
Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για βίαιη πράξη και όχι για τεχνικό ζήτημα. Σουηδοί σεισμολόγοι εντόπισαν δύο εκρήξεις στην περιοχή τη Δευτέρα, όταν εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα.
Πρόκειται για το σαφέστερο μήνυμα μέχρι στιγμής ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου και ενδεχομένως σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στην ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και των συμμάχων της Ουκρανίας.
Οι αγωγοί ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, αλλά κάθε ελπίδα ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες σε κάποιο σημείο έχει τώρα διαψευστεί. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα και η Δανία προχώρησε σε ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τα ενεργειακά της περιουσιακά στοιχεία.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι πρόκειται για συμπτώσεις», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η Mette Frederiksen, πρωθυπουργός της Δανίας. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πριν από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες για πιθανό σαμποτάζ. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε.
Η Ρωσία συμπιέζει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη εδώ και μήνες, καθώς προσπαθεί να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας. Η Ευρώπη απάντησε με το γέμισμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την προσπάθεια να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές θα είναι αρκετές για να ξεπεράσει η Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, αν και παραμένουν ερωτήματα για τον επόμενο. Το μπλοκ προμηθεύονταν περίπου το 40% του φυσικού αερίου των αγωγών του από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, ποσοστό που τώρα ανέρχεται σε 9% περίπου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν υπονοούμενα για βρώμικο παιχνίδι σε ενεργειακούς χώρους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για οπλοποίηση των ενεργειακών ροών εδώ και μήνες και για χρήση θεμάτων συντήρησης και επισκευών ως προφάσεις για τη διακοπή των προμηθειών. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση σε ένα συγκρότημα πετρελαίου και φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη.
Το «παζλ» των αγωγών
Η Ουκρανία αποτελούσε παλαιότερα σημείο «ασφυξίας» για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η επέκταση και η κατασκευή νέων αγωγών έχει μειώσει τη σημασία της ως σημείο διέλευσης.
Ο Nord Stream εξακολουθούσε να στέλνει μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως ότου αυτό που η Μόσχα περιέγραψε ως τεχνικό πρόβλημα σταμάτησε τις ροές νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Nord Stream 2 μπήκε στο συρτάρι μόλις πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.
«Είδαμε ότι αποτελεί μέρος της ρωσικής πολεμικής στρατηγικής να παίζει ενεργά με την αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Patrick Graichen, αναπληρωτής του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας. «Ακριβώς όπως ο Nordstream 1 έκλεισε κάτω από σκοτεινές συνθήκες, ο Πούτιν είναι ικανός για όλα».
Η Nord Stream, η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Gazprom PJSC, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να πει πότε θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ζημιά.
«Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι πρωτοφανής», δήλωσε την Τρίτη ο διαχειριστής. «Είναι αδύνατο τώρα να εκτιμήσουμε το χρονικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της λειτουργίας της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου».
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν έως και 12% την Τρίτη, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.
«Οι τιμές διαπραγματεύονται επίσης υψηλότερα λόγω της εικασίας ότι πρόκειται για σαμποτάζ, αν και το τι θα σήμαινε αυτό παραμένει εξαιρετικά κερδοσκοπικό», δήλωσε ο James Huckstepp, επικεφαλής του EMEA gas analytics της S&P Global Commodity Insights. Η S&P Global Commodity Insights έχει ήδη υποθέσει ότι οι εναπομείνασες ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μηδενιστούν πριν από το τέλος του έτους, είπε.
Οι διαρροές αερίου ενέχουν επίσης περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους για την ασφάλεια. Κάθε τόνος φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα έχει σχεδόν 80 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της θερμοκρασίας από το διοξείδιο του άνθρακα.
Τη Δευτέρα, η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας συνέστησε στα πλοία να αποφεύγουν τις περιοχές νότια και νοτιοανατολικά της νήσου Bornholm μετά τον εντοπισμό αρκετών διαρροών αερίου κοντά στους αγωγούς.
Πηγή: Bloomberg.com
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος