Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας – Τι λέει ο Α. Δεσποτόπουλος (video)

«Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ένας από τους βασικούς στόχους του Πούτιν ήταν να προστατεύσει του ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας και να δημιουργήσει μία γέφυρα μεταξύ Κριμαίας και Ρωσίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος. Αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο είπε ότι ο Ζελένσκι, μετά την αποκάλυψη των ομαδικών τάφων με τους δεκάδες αμάχους, δεν μπορεί να υπογράψει εύκολα κάποια συμφωνία υπό το φόβο να μην χαρακτηρισθεί «προδότης».

«Ένας από τους στόχους του Πούτιν είναι να δημιουργήσει μία ενότητα εδαφική και να μπορέσει να ενοποιήσει γεωγραφικά την περιοχή και να έχει πρόσβαση στη θάλασσα του Αζόφ, αποκλείοντας ουσιαστικά την Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με τον διεθνολόγο το μεγάλο ερώτημα είναι αν αποφασίσει να επιτεθεί στην Οδησσό, όπου διατηρεί αρκετά στρατεύματα.

Ο Πούτιν αναδιπλώνεται και περιορίζει τους στόχους του

«Οι Ρώσοι λένε ότι ήθελαν να πιέσουν διάφορες πόλεις της Ουκρανίας όχι για να τις καταλάβουν αλλά για να αποδυναμώσουν υπηρεσιακά τους Ουκρανούς» είπε ο κ. Δεσποτόπουλος εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί του Πούτιν έπεσαν έξω.

«Δε νομίζω κανείς να πιστεύει ότι ο Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο που να έφτανε σε δεύτερο μήνα. Ακόμα δεν έχει άμεσο ορίζοντα λήξης, οπότε είναι πιθανό να έπεσε και επιχειρησιακά έξω», συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας τα όσα εξελίσσονται στα πεδία των μαχών ο πολιτικός επιστήμονας εξέφρασε την άποψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναδιπλώνεται και περιορίζει τους στόχους του.

Μιλώντας για την σκληρότητα του πολέμου και τις μεγάλες απώλειες που καταγράφονται σε αμάχους ο κ. Δεσποτόπουλος έδειξε να συμφωνεί με την άποψη ότι γι’ αυτόν τον λόγο ο ρωσικός στρατός δεν επιτρέπει σε ανθρωπιστικές δυνάμεις να προσεγγίσουν σε ορισμένες περιοχές.

«Φαίνεται πώς θέλουν να “καθαρίσουν” τις περιοχές και να μη φανούν οι θηριωδίες», ανέφερε επισημαίνοντας παράλληλα ότι σαράντα ένα κράτη έχουν ήδη προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να γίνει έρευνα για τυχόν τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

«Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το Διεθνές Δίκαιο θεωρώ απίθανο να δούμε να στήνεται κάποιου είδους δικαστήριο», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την στάση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων εις βάρος αμάχων που φέρεται να έχουν κάνει οι Ρώσοι, δήλωσε πώς ο Ουκρανός πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση.

Τι επιδιώκει ο Ρώσος πρόεδρος με το φυσικό αέριο

«Οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει θα την περάσει οπωσδήποτε από δημοψήφισμα. Έχουμε μέλλον ακόμα μπροστά μας και φοβάμαι ότι έχουμε ακόμα χειρότερες εικόνες να δούμε από Ουκρανία», επισήμανε.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη ροή του φυσικού αερίου και να πληρωθεί σε ρούβλια προκειμένου να δημιουργήσει ρήγμα. Αντιγράφει αυτά που έκανε ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία στην πετρελαϊκή κρίση του 1973 και κατάφερε, κλείνοντας τις στρόφιγγες, να αλλάξουν στάση τότε στην ΕΟΚ και είχαμε ρήγμα τότε μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών», εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος. Και όπως είπε, αυτό το ρήγμα τώρα μπορεί να έρχεται και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βλέπουμε τους Ούγγρους να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια και να μην επιθυμούν να επιβάλλουν άλλες κυρώσεις. Βλέπουμε και τη Σλοβακία να είναι διατιθεμένη να το κάνει προκειμένου να μην αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο», επισήμανε.

«Eίναι πολύ πιθανό, όσο προχωράει ο πόλεμος αυτός να δούμε ρήγματα εντός της Δύσης. Η ενότητα της Δύσης θα είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση αυτού του πολέμου», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος