Το παρασκήνιο πίσω από την έκρηξη Τσακαλώτου και τις τοποθετήσεις Στουρνάρα

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ήταν βαρύνουσας σημασίας η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τις διαρροές των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο απορρίπτει το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό πριν καλά-καλά αυτό συζητηθεί.

Όπως ήταν σημαντική και η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του τάχθηκε υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης και της δημοσιονομικής ευελιξίας -τοποθετούμενος, έτσι, στον αντίποδα των γερμανικών θέσεων- τονίζοντας μάλιστα ότι η μακροπρόθεσμη ισορροπία της Ευρωζώνης απαιτεί μείωση των γερμανικών πλεονασμάτων.

Είναι εμφανές ότι η αδιαλλαξία και οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις οι οποίες φαίνεται ότι προωθούνται από κύκλους του ΔΝΤ, αλλά και η ακαμψία των σκληροπυρηνικών γερμανικών κέντρων, είναι τα βασικά εμπόδια που συναντά η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε ανοιχτά και δημόσια, θέτοντας τις άλλες πλευρές προ των ευθυνών τους.

Κατ΄αναλογία και στο βαθμό που το επιτρέπει η -μη πολιτική- θέση του, κάτι αντίστοιχο έπραξε και ο κ. Στουρνάρας.

Όπως φαίνεται, κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την σταδιακή επαναφορά της ισορροπίας στις σχέσεις της ελληνικής πλευρά με τους δανειστές.

Η ορθολογική και συστηματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που εφαρμόζει πλέον το ελληνικό  υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει πολλές ευκαιρίες να δυναμιτιστεί η πρόοδος ανοιχτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έτσι φαίνεται ότι κάποιοι επιλέγουν τη γνωστή μέθοδο των διαρροών και του παρασκηνίου, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον πέρσι στη διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση η οποία -μην το ξεχνάμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα λάθη της ελληνικής πλευράς – έλαβε χαρακτήρα ασύμμετρου πολέμου εναντίον κάθε απόπειρας να αμφισβητηθεί το δόγμα της λιότητας και της δημοσιονομικής ορθοδοξίας.  

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα συντηρητικά κέντρα της ευρωζώνης να ψάχνουν μια νέα ευκαιρία για να δημιουργήσουν πολιτικές περιπέτειες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς βλέπουν ότι εάν η τελευταία ξεπεράσει τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγουν άλλες προοπτικές με ένταξη της Ελλάδας στην νομισματική χαλάρωση και την ελάφρυνση του χρέους.

Ασφαλώς, κάτι τέτοιο δεν θα σημάνει το τέλος των προβλημάτων, κάθε άλλο. Βλέπουμε άλλωστε και στις άλλες χώρες που υποτίθεται ότι πέτυχε το “success story” τα μεγάλα προβλήματα να παραμένουν.

Όμως εάν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, η ελληνική κυβέρνηση  θα έχει στη διάθεση της χρόνο και εργαλεία για να αναπτύξει άλλες πολιτικές στο εσωτερικό, ενώ θα έχει και την ευκαιρία να διαμορφώσει συμμαχίες με άλλες χώρες του Νότου αξιοποιώντας μια προοδευτική δυναμική που φαίνεται να  είναι “εν τω γεννάσθαι” για αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Είναι ακριβώς αυτή η προοπτική αλλαγής της ευρωπαϊκής πορείας η οποία εκλαμβάνεται ως απειλή από τα ισχυρά συστήματα εξουσίας που ορίζουν μονοσήμαντα τις τύχες της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του τρίτου ελληνικού μνημονίου, πέρα από την οικονομική σημασία που έχει, αποτελεί και ένα πολιτικό ορόσημο για την ισορροπία της ελληνικής κυβέρνησης και τη δυναμική των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος