Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου αποτύπωσε σε ψηφιακούς χάρτες ο Διονύσης Καλύβας, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους παρουσίασε αποκλειστικά η εκπομπή «Με νέα ματιά».
«Η (καμένη) έκταση έχει ξεπεράσει τα 40.000 στρέμματα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο επιστήμονας αποτυπώνοντας τη ζημιά στο μοναδικό δασικό οικοσύστημα.Με κόκκινο χρώμα στους χάρτες αποτυπώνεται η καμένη έκταση (12,060 στρέμματα) όπως φαινόταν στις 24 Ιουλίου και με μαύρο χρώμα (32,192 στρέμματα) στις 26 Ιουλίου με την συνολική έκταση να φτάνει πλέον 40.000 στρέμματα.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Καλύβας, η φωτιά που κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος του μοναδικού οικοσυστήματος στο δάσος Natura της Δαδιάς δεν ήταν η μόνη. Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την περίοδο από το 2000 έως το 2019 68 πυρκαγιές ξέσπασαν στον Εθνικό Πάρκο καίγοντας συνολικά 1,595 στρέμματα.
Όπως καταγράφεται στο ιστορικό των πυρκαγιών του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου η μεγαλύτερη έως τώρα πυρκαγιά ήταν το 2011 ότα κατέστρεψε 47,995 στρέμματα.
Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, ενώ φιλοξενεί και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
«Οι καμένες περιοχές δηλώνουν από που ξεκινάει και που επεκτείνεται η φωτιά» ανέφερε ο επιστήμονας από το εργαστήριο Εδαφολογίας και την Ερευνητική Ομάδα GIS του ΓΠΑ, επίσημαίνοντας ότι η εξέλιξη των πυρκαγιών έχει συγκεκριμένα χωρικά χαρακτηριστικά.
«Κάτι συμβαίνει γιατί τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν πολλές πυρκαγιές κοντά στον πυρήνα του δάσους», συμπλήρωσε ο κ. Καλύβας.
Στον απολογισμό της πολυήμερης καταστροφής αναφέρθηκε και η Θεοδώρα Σκαρτσή, δασολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος WWF Θράκης.
«Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στο θέμα των αναζωπυρώσεων. Η περιοχή τίθεται σε υψηλή φύλαξη μέχρι να ησυχάσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αναζωπύρωσης», δήλωσε η κ. Σκαρτσή.
Πηγή: Με νέα Ματιά | EΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος