Βρετανία: Πώς ξεκαθαρίζει η διαδοχή Τζόνσον και η πορεία της χώρας

Μια ανατροπή, όμως τελικά αναμενόμενη, επεφύλασσε η πέμπτη κατά σειρά και τελευταία ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών των Τόρις για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος και τη βρετανική πρωθυπουργία: ενώ σε όλες τις προηγούμενες η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε έρθει τρίτη, πίσω από τον πάντα πρώτο πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και τη μάλλον άγνωστη μέχρι πρότινος υφυπουργό Εμπορίου Πένι Μόρνταντ, αυτή τη φορά βρέθηκε δεύτερη πίσω από τον Σούνακ.

Επομένως, Σούνακ και Τρας θα είναι οι δύο μονομάχοι που θα διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα την επιστολική ψήφο των συνολικά 200.000 μελών των Τόρις, με το όνομα του νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου και τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και από πρωθυπουργός την επομένη. Φαβορί, με βάση τις νίκες του και στους 5 γύρους των εσωκομματικών διαδικασιών και την απήχησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, είναι θεωρητικά ο Ρίσι Σούνακ. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στη βάση των Συντηρητικών δείχνουν πως θα έχανε απέναντι στην Τρας και μάλιστα με διαφορά 54%-35%.

Τελικά ο Σούνακ είναι ένα σχετικά άγνωστο πρόσωπο στο ευρύ κοινό εντός και εκτός Βρετανίας, μια και η πολιτική άνοδος του ήταν μετεωρική, καθώς ο ινδικής καταγωγής υποψήφιος των Τόρις εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μόλις το 2015. Πάντως, πονοκέφαλο του έχουν δημιουργήσει τα διάφορα σκάνδαλα που αφορούν τη μεγάλη περιουσία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του. Από την άλλη, η 46χρονη Τρας θεωρείται εκπρόσωπος της πιο δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και μιμείται αρκετά τη Θάτσερ. Π.χ. δεσμεύεται για άμεση περικοπή των φόρων, που έχει επιβάλει ως υπουργός ο κ. Σούνακ… Θεωρείται επίσης και πολιτικός της γκάφας, μια και έχει προλάβει να συστηθεί στους Έλληνες μέσα από τα social media κυρίως όταν κατάφερε να «μπερδέψει» τον Νίκο Δένδια με τον… Νίκο Βέρτη σε ένα tweet! Επίσης, σε κοινή συνέντευξη που έδινε με τον Λαβρόφ, λίγες μέρες πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είχε αναφέρει το Ροστόφ ως…ουκρανική πόλη!

Πάντως η τελευταία φορά που οι Συντηρητικοί μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία ήταν το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναδειχθεί νικητής, με βασικό διακύβευμα το Brexit. Σήμερα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και το πολιτικό τοπίο πιο ρευστό και ταυτόχρονα πιο βαρύ. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός των Τόρις και κατά συνέπεια ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, επειδή η συμμετοχή στις κάλπες της βάσης του κόμματος αναμένεται να περιοριστεί το πολύ σε 160.000 άτομα. Υπάρχουν πάντως δύο βασικές παράμετροι που παίζουν ρόλο:

Στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο Τζόνσον, εκτός από έναν απολογισμό του κυβερνητικού του έργου, έμπλεο αυτοθαυμασμού, έδωσε μερικές συμβουλές στον όποιο διάδοχό του (που ο ίδιος δεν θέλει με τίποτα να είναι ο Σούνακ, τον οποίο θεωρεί αρχηγό της ‘προδοσίας) : Είπε λοιπόν, με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Καταρχήν, μείνε κοντά στους Αμερικανούς, υποστήριξε τους Ουκρανούς, αγωνίσου για την ελευθερία και τη δημοκρατία παντού. Μείωσε τους φόρους και απορρύθμισε τις αγορές όπου μπορείς για να κάνεις αυτή τη χώρα τον καλύτερο τόπο για να ζει και να επενδύει κανείς, που είναι…” Kαι το ερώτημα είναι αν ο Τζόνσον ανακεφαλαιώνει, με τον τρόπο αυτό, το ιδεολογικό πλαίσιο και το κοινωνικοπολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται σήμερα ένα μεγάλο μέρος της Βρετανίας ή τουλάχιστον το συντηρητικό τμήμα της.

Από την άλλη, τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε 4 νέες διαδικασίες επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες ανέβαλε επί ένα έτος, ώστε να υπάρχει περιθώριο για την αναζήτηση κοινών λύσεων. Και οι 4 διαδικασίες αφορούν το Πρωτόκολλο για Β, Ιρλανδία, για την ανατροπή του οποίου έχει υποβληθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο υποστήριξε ο Τζόνσον. Και το θέμα είναι τι θέση παίρνουν οι δύο υποψήφιοι ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και εν γένει τη διαχείριση της συνέχειας του Brexit -που λαμβάνει ξανά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά με την ΕΕ- που φαίνεται να εξελίσσεται σε βασικό πεδίο μάχης στην κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού. Να σημειώσουμε ότι το 2016 η Τρας ήταν εναντίον του Brexit και ο Σούνακ υπέρ. Στη συνέχεια η Τρας μεταμορφώθηκε σε διαπρύσια υποστηρίκτρια όχι μόνον του Brexit, αλλά και της σκληρής αντιπαράθεσης με την ΕΕ, ενώ ο Σούνακ υιοθετεί πιο μετριοπαθείς θέσεις για την περαιτέρω αντιμετώπιση των σχέσεων με την ΕΕ.

Βρετανία: Πώς ξεκαθαρίζει η διαδοχή Τζόνσον και η πορεία της χώρας
Καλλιόπη Κυριακοπούλου

Η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ανέλυσε τα σχετικά με την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, την κατάσταση στο εσωτερικό της Βρετανίας και τις σχέσεις της με την ΕΕ, με προσκεκλημένη την Καλλιόπη Κυριακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο βρετανικό τμήμα του Πανεπιστημίου Queen’s του Καναδά και Επισκέπτρια Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λίλλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος