Αφρική: DNA από χαυλιόδοντες ελεφάντων αποκάλυψε δίκτυα παράνομης διακίνησης ελεφαντόδοντου

Εξετάσεις DNA σε χαυλιόδοντες ελεφάντων αποκάλυψαν την πηγή διακίνησης ελεφαντόδοντου, αποκαλύπτοντας τεράστια δίκτυα στην Αφρική, τα οποία διευθύνονται από μικρό αριθμό εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερους από 4.300 χαυλιόδοντες ελεφάντων από 12 αφρικανικές χώρες για να βοηθήσουν τους ερευνητές να καταπολεμήσουν το εξαιρετικά επικερδές παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, το οποίο βοηθά στον αποδεκατισμό των ελεφάντων σε σαβάνες και δάση στην ήπειρο.

Έκαναν τεστ DNA σε 49 δείγματα που βρέθηκαν σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε κοντέινερ, την περίοδο μεταξύ 2002 και 2019, όπου οι χαυλιόδοντες των ελεφάντων ήταν κρυμμένοι κάτω από άλλα εμπορεύματα, αλλά σχεδόν ποτέ δίπλα στα ζευγάρια τους, ώστε οι διακινητές να καλύπτουν τα ίχνη τους.

Η γενετική επέτρεψε σε κάθε είδος ελέφαντα να συσχετιστεί με διαφορετικό φορτίο, όπως αποκαλύφθηκε από προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας το 2018.

Καθώς οι πιθανότητες να μαζέψουν ένα ζευγάρι χαυλιόδοντες παρέμειναν πολύ χαμηλές, οι ερευνητές αποφάσισαν να επεκτείνουν το πεδίο της έρευνας σε στενούς συγγενείς της ίδιας οικογένειας ελεφάντων – τους γονείς και τους απογόνους τους, τους αδελφούς, τους θετούς αδερφούς και τις θετές αδερφές – εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior.

Οι πολυάριθμοι οικογενειακοί δεσμοί κατέστησαν έτσι δυνατή τη σύνδεση των πολλαπλών δειγμάτων μεταξύ τους και τον εντοπισμό της αλυσίδας των διακινητών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι «οι λαθροθήρες επιτίθονταν αρχικά στις ίδιες ομάδες ελεφάντων κάθε χρόνο», είπε ο Samuel Wasser, ανώτερος ερευνητής και καθηγητής βιολογίας στο Washington State University, σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια, οι κυνόδοντες αγοράστηκαν και στάλθηκαν πολύ γρήγορα σε κοντέινερ εκτός Αφρικής από το ίδιο εγκληματικό δίκτυο.

Λίγα μόνο καρτέλ οργάνωσαν την αναχώρηση αυτών των φορτίων από την Αφρική, πιο συχνά προς Ασία. Μέσω των λιμανιών της Ανατολικής Αφρικής, αλλά και μέσω αυτών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Οι ειδικοί της μελέτης κατάφεραν να συντάξουν έναν οδικό χάρτη των διαδρομών αυτών που μοιάζει με ιστό αράχνης, μέσω του οποίου θα επιτρέπεται να παρακολουθούνται οι διακινητές όχι μόνο για ένα φορτίο, αλλά και για «διεθνικά αδικήματα, που τιμωρούνται με αυστηρότερες ποινές», δήλωσε ο Τζον Μπράουν, ερευνητής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που συμμετείχε στη διεξαγωγή της μελέτης.

Περίπου 50 τόνοι ελεφαντόδοντου κατάσχονται κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 10% της παγκόσμιας κυκλοφορίας – το τρίτο πιο κερδοφόρο είδος διακίνησης, μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Η αγορά του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συνδέεται με αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να διαλυθεί επειδή τα καρτέλ είναι «υπερ-συνδεδεμένα μεταξύ τους και βοηθούν το ένα το άλλο», είπε ο John Brown. Ο Αμερικανός ειδικός πιστεύει ότι οι προσπάθειες να γίνουν παράνομες οι πωλήσεις ελεφαντόδοντου σε όλο τον κόσμο είχαν «μόνο μικρό αντίκτυπο στη διακίνηση».

Επιπλέον, οι οργανώσεις «διευρύνονται συνεχώς σε άλλα παράνομα προϊόντα εκμεταλλευόμενοι άλλα είδη άγριας ζωής», όπως τα λέπια παγκολίνου, τα οποία βρίσκονται συχνά σε φορτηγά πλοία από ελεφαντόδοντο και έχουν μεγάλη ζήτηση για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες, πρόσθεσε ο Αμερικανός ειδικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος