Ανακάλυψη Αυστραλών ναυτικών το ναυάγιο Endeavour – Αμερικανοί εμπειρογνώμονες επιφυλάσσονται

Αυστραλοί ναυτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν την Πέμπτη ότι βρήκαν το ναυάγιο του Endeavour, ενός από τα πιο σημαντικά σκάφη στη ναυτική ιστορία της Αυστραλίας και του Νότιου Ειρηνικού, που βυθίστηκε στις ΗΠΑ πριν από περισσότερα από 200 χρόνια. Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι θεωρούν την ανακοίνωση ως «πρόωρη» και υποκινούμενη από «συναισθήματα ή πολιτικές» της Αυστραλίας.

Ο διευθυντής του μουσείου της Αυστραλίας Kevin Sumption δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «ικανοποιημένος» με τα ευρήματα των δυτών και ότι τα απομεινάρια του θρυλικού πλοίου που βρέθηκαν στα νερά κοντά στο Ρόουντ Άιλαντ των Η.Π.Α. είναι «ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης ενός από τα πιο σημαντικά και αμφιλεγόμενα πλοία στη ναυτική ιστορία της Αυστραλίας».

Ο καπετάνιος Τζέιμς Κουκ, ο διάσημος Βρετανός εξερευνητής, οδήγησε το πλοίο γύρω από τον Νότιο Ειρηνικό πριν φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας το 1770 – ήταν η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος προσέγγισε και πάτησε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Αν και οι Αμερικανοί ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια των δεδομένων των συναδέλφων, οι Αυστραλοί είναι πεπεισμένοι ότι το ναυάγιο ήταν το Endeavour, το διάσημο πλοίο του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ, καθώς αρκετές λεπτομέρειες του ναυαγίου έπεισαν τους αρχαιολόγους ότι το έχουν βρει, αφού μάλιστα ανακαλύφθηκε ότι οι δομικές λεπτομέρειες και το σχήμα του ναυαγίου αντιστοιχούσαν στα σχέδια του διάσημου πλοίου του 18ου αιώνα.

Μόνο το 15% του πλοίου παραμένει στον πυθμένα του ωκεανού και οι ερευνητές εστιάζουν τώρα στο πώς θα μπορούσε να προστατεύσει το ναυάγιο.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος