Το Game of Thrones των Συντηρητικών και οι οικονομικές συνέπειες του Brexit (video)

Στη Βρετανία ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην βάλει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός αποτυπώνεται και στα Μέσα Ενημέρωσης που παρομοιάζουν τα όσα εκτυλίσσονται στην πολιτική σκηνή με τις σειρές Game of Thrones και House of Cards.

Οι Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ, δύο φίλοι που έγιναν εχθροί μέσα σε ένα 24ωρο είναι και το κεντρικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα οποία παρομοιάζουν τη βρετανική πολιτική σκηνή με τις γνωστές τηλεοπτικές σειρές όπου κυριαρχούν τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι προδοσίες σε τόνους σεξπηρικού δράματος.

Βασική θέση στους τίτλους τους παίρνει η λέξη προδοσία. Χαρακτηριστικός είναι ο Independent ο οποίος χρησιμοποιεί τη γνωστή φράση του Ιουλίου Καίσαρα «Και εσύ τέκνον Βρούτε».

Ο Μάικλ Γκόουβ, υποψήφιος για την πρωθυπουργία, δήλωσε πάντως ότι ο επόμενος ηγέτης της χώρας πρέπει να είναι κάποιος που υποστήριξε την εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γκόουβ στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα που ήδη ξεκίνησε, δεσμεύτηκε να δίνονται 100 εκατομμύρια στερλίνες επιπλέον κάθε εβδομάδα στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) μέχρι το 2020, σε περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ένα από τα πιο επίμαχα επιχειρήματα της εκστρατείας υπέρ του Brexit ήταν ο ισχυρισμός ότι σήμερα η Βρετανία στέλνει 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα στην ΕΕ, ποσό που θα ήταν καλύτερα να δαπανάται για το NHS. Οι υποστηρικτές της εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ αμφισβήτησαν τα στοιχεία αυτά.

Όσον αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας για την οικειοθελή αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ, ο Γκόουβ δήλωσε ότι δεν αναμένει η Βρετανία να ενεργοποιήσει φέτος το άρθρο 50, τον μηχανισμό για την έξοδο από την ΕΕ.

«Ένας από τους λόγους που είπα ‘όχι σε αυτό το ημερολογιακό έτος’ είναι γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις, δεν θα έλεγα διαπραγματεύσεις, έτσι δεν θα ήθελα να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γι αυτό», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ελέγχουμε το πότε θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 και θα το κάνουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Ο γεννημένος στη Σκωτία πολιτικός δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ως συνέπεια της νίκης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Και ενώ οι Συντηρητικοί διεξάγουν προεκλογικό αγώνα, η Easy Jet ήδη ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την πιθανότητα να μεταφέρει την έδρα της εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, κάτι που ίσως θα είναι αναπόφευκτο με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους, απαντώντας σε ρεπορτάζ του Sky News, το οποίο ανέφερε ότι η Easy Jet είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τις αεροπορικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των κεντρικών της γραφείων, δήλωσε ότι η εταιρία θέλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Παράλληλα λόγω των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας πως η βρετανική οικονομία θα δεχθεί πλήγμα λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το στόχο μετατροπής του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας σε πλεόνασμα μέχρι το 2020.

«Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία, να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα και να είμαστε ρεαλιστές ως προς την επίτευξη του πλεονάσματος μέχρι το τέλος της δεκαετίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, πολλοί οικονομολόγοι είχαν αμφισβητήσει την ικανότητα του Όσμπορν να πετύχει πλεόνασμα έως τα τέλη της δεκαετίας λόγω του ύψους των περικοπών δαπανών ή των φορολογικών αυξήσεων που θα χρειάζονταν για αυτό.

Ο Όσμπορν κληρονόμησε ένα έλλειμμα άνω του 10% του ΑΕΠ όταν έγινε υπουργός Οικονομικών το 2010. Έκτοτε το έλλειμμα μειώθηκε και διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 4% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2015/16 που έληξε τον Μάρτιο.

Όταν πέρυσι ο Όσμπορν ανακοίνωσε ένα νέο δημοσιονομικό πλάνο, περιέλαβε σε αυτό μια ρήτρα που απάλλασσε την κυβέρνηση από την υποχρέωση να πετύχει πλεόνασμα στην περίπτωση πλήγματος στην οικονομία.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ1 και ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος