Νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει τι σκέφτονται και πως αισθάνονται οι πολίτες για το εμβόλιο που χορηγείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του ΗΒ είναι διστακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19.
Η πιο περιεκτική μελέτη έως σήμερα δείχνει ότι η πλειοψηφία είναι πρόθυμη να εμβολιαστεί, αλλά μια σημαντική μειονότητα είναι ανήσυχη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν μία αντιπροσωπευτική ομάδα 5.111 ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το εγκεκριμένο εμβόλιο COVID-19 από το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS).
Η έρευνα έχει τίτλο:
COVID-19 Διστακτικότητα για τα Εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο: Η Έρευνα της Οξφόρδης για τις Ερμηνείες, τις Συμπεριφορές και τα Αφηγήματα του Κορονοϊού (OCEANS) II
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό Psychological Medicine. Η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας έδειξε ότι
• το 72% είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν,
• το 16% είναι πολύ σίγουρο και
• το 12% είναι διστακτικό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα παρουσιάζεται διστακτικότητα για τα εμβόλια όταν το άτομο:
• δεν μπορεί να δει κανένα συλλογικό όφελος
• δεν βλέπει τον εαυτό του σε κίνδυνο
ή όταν θεωρεί ότι
• η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αμφίβολη, όταν
• υπάρχει ανησυχία για παρενέργειες
• ή υπάρχει φόβος ότι η ταχύτητα της ανάπτυξης του εμβολίου έγινε εις βάρος της ασφάλειας.
Σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, αυτές οι πεποιθήσεις εξηγούν σχεδόν όλη την διστακτικότητα για το εμβόλιο και είναι βασισμένες σε μακροχρόνια ζητήματα δυσπιστίας, ενώ υψηλότερα επίπεδα δισταγμού συσχετίστηκαν με αρνητικές απόψεις για τους γιατρούς. Επίσης, προβληματικές εμπειρίες με το NHS, ανησυχίες σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα των ερευνητών των εμβολίων, δυσαρέσκεια με ιδρύματα, ανησυχίες συνωμοσίας κορονοϊού και ιδέες συνωμοσίας εμβολιασμού.
Ο καθηγητής Daniel Freeman, επικεφαλής μελέτης, Τμήμα Ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε:
“Η διστακτικότητα των εμβολίων είναι δυσπιστία ότι δεν χρειάζεται, δεν θα λειτουργήσει ή δεν θα είναι ασφαλές. Παραδόξως, όσοι διστάζουν δεν σκέφτονται το όφελος για όλους από τη λήψη του εμβολίου για την COVID-19. Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι ο ιός δεν είναι χειρότερος από τη γρίπη και ότι οι παρενέργειες του εμβολίου θα γίνουν γνωστές αργότερα. Συχνά βασίζεται σε βαθύτερη δυσπιστία, συμπεριλαμβανομένων αρνητικών απόψεων γαι τους γιατρούς, θυμού για τα θεσμικά όργανα, και μερικές φορές ακόμη και απόλυτων πεποιθήσεων συνωμοσίας. Οι άνθρωποι θα αποφύγουν να εμβολιαστούν παρά να αισθανθούν ως ινδικό χοιρίδιο, που πειραματίζονται από εκείνους που θεωρούν ότι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς.
“Χρειαζόμαστε ισχυρά μηνύματα ότι η λήψη εμβολιασμού είναι στην πραγματικότητα καθήκον που πρέπει να κάνουμε προς όφελος όλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν τον εμβολιασμό ως το φως στο τέλος της σήραγγας, αλλά αναζητούν επίσης λεπτομερείς πληροφορίες που μπορούν να εμπιστευτούν σχετικά με το θέμα. Θέλουν διαβεβαίωση ότι η ταχύτητα της ανάπτυξης δεν έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Θέλουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τη διάρκεια της προστασίας”.
Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού διασκεδάζει την ιδέα ότι ο ιός είναι φάρσα. Περίπου ένα στα πέντε άτομα πιστεύει ότι τα δεδομένα εμβολίων μπορεί να είναι κατασκευασμένα, ενώ ένα στα τέσσερα άτομα δεν είναι σίγουροι ότι τα δεδομένα είναι πλαστά. Παρόμοια ποσοστά του πληθυσμού πιστεύουν ότι υπάρχει συγκάλυψη για μία σχέση μεταξύ αυτισμού και εμβολίων.
Ο καθηγητής Stephan Lewandowsky, πρόεδρος της Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε:
“Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού αναγνωρίζει τη σημασία και τα οφέλη από το εμβόλιο και τη σημασία του για την κοινή μας μελλοντική ευημερία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να εξηγήσουμε στο κοινό ότι το εμβόλιο COVID είναι το εισιτήριο για την ελευθερία για όλους μας”.
Ανταπόκριση από Λονδίνο — Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος