Υπέρ του Bremain τα στοιχήματα

Την παραμονή της Βρετανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν ως στάνταρ μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα τα γραφεία στοιχημάτων, την ώρα που αξιωματούχοι της Ευρώπης, αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ με τρόπο τάσσονται υπέρ του Bremain.

Σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair, ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία στο χώρο των στοιχημάτων, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασε το 67%.

Στο Betfair, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ είχε πέσει μέχρι και στο 60% την Πέμπτη προτού ανακάμψει γύρω στο 65% στο τέλος της ημέρας.

Πάντως τα δύο στρατόπεδα, υπέρ της παραμονής και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ανέστειλαν την Πέμπτη τις προεκλογικές εκστρατείες τους μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος.

Ο τραγικός θάνατος της Κοξ, σόκαρε τη Βρετανία και σύμφωνα με αναλυτές του δικτύου CNBC θα μπορούσε να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ασφάλεια της ενιαίας οικονομικής ένωσης.

«Η δολοφονία της Κοξ ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους», είπε ο Φαριμπόρζ Μοσιριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο New South Wales.

Την άποψή του φάνηκαν να συμμερίζονται και οι αγορές. Η στερλίνα κατέγραφε άνοδο κατά μισό τοις εκατό στα 1,4273 δολάρια περίπου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο μηνών των 1,4013 δολαρίων που σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Άλαν Ράσκιν ένας από τους επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης της Deutsche Bank εκτίμησε ότι η ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο, όπως το ράλι της στερλίνας, οφείλεται στην αίσθηση ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την ψήφο υπέρ της παραμονής.

«Σίγουρα ο κόσμος μιλά για την πιθανότητα η δολοφονία της Κοξ, πράγματι να επηρεάσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής. Είναι από κάθε άποψη ένα τραγικό συμβάν. Υπάρχει μια αίσθηση, υπάρχει μια άμεση συναισθηματική αντίδραση… Σίγουρα είναι μέρος του όλου θέματος, η ανάκαμψη του ρίσκου», σημείωσε ο Ράσκιν.

Από την άλλη πλευρά ο Ρατζίβ Μπισβάς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS εκτίμησε ότι παρά την τραγωδία, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραμονής στην ΕΕ,.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, αυξάνονται και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων .

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στους Βρετανούς παρά στην Ένωση των 28 χωρών μελών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Φυσικά, θα είναι ένα πρόβλημα, αλλά θα είναι ένα μικρό πρόβλημα για την Ευρώπη και ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Βρετανία», είπε ο Ρέντσι.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καλούσε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να έχουν το «κουράγιο» να ψηφίσουν σωστά στο δημοψήφισμα.

Χωρίς να τους παροτρύνει συγκεκριμένα να ταχθούν υπέρ της παραμονής, η Λαγκάρντ είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα επιχειρήματα από τους περισσότερους οικονομολόγους κατά του Brexit.

Η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ είναι «ουδέτερο» στην ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτική διαμάχη της Βρετανίας αλλά ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

«Πραγματικά ελπίζω ότι από την ουδέτερη θέση μας μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε λίγο φως στην οικονομική αξία της μιας ή της άλλης επιλογής», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν επωφεληθεί από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.

Τέλος μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Ευρώπη, είναι καλά προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στην “ανησυχία” των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζεται με το Brexit.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος