Δεν ανέχεται το ΝΑΤΟ και συμπαθεί τον Πούτιν – Ποια είναι η Μαρίν Λεπέν και τι πρεσβεύει

Στην τρίτη προσπάθειά της να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν μπήκε ξανά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, πάλι με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Για τον δεύτερο γύρο, οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή προβλέπουν μια ισχνή νίκη του Μακρόν με οριακή πλειοψηφία 51-54%. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές και δεν αποκλείεται η Μαρίν Λεπέν να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπόσχεται να βάλει τάξη στη Γαλλία

Στην πρώτη της ομιλία, η Λεπέν είπε ότι αισθάνεται την πιο ειλικρινή ευγνωμοσύνη και ότι θα δεχόταν ταπεινά την ευθύνη που της έδωσαν οι ψηφοφόροι. «Βλέπω ελπίδα σε αυτή την ψηφοφορία, ελπίδα ότι αυτή η αναζωογονημένη δύναμή μας θα ξυπνήσει», πρόσθεσε.

Είπε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων αν εκλεγεί στον δεύτερο γύρο και ότι θα διενεργήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης και θα φροντίσει για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Με τις κραυγές των υποστηρικτών της να φωνάζουν «θα νικήσουμε», υποσχέθηκε να βάλει τάξη στη Γαλλία εντός πέντε ετών.

Κόρη ενός διαβόητου αντισημίτη και δεξιού

Ποια είναι λοιπόν η Μαρίν Λεπέν και τι πρεσβεύει; Η Marine Le Pen γεννήθηκε ως Marion Anne Perrine Le Pen το 1968. Ο πατέρας της είναι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ίσως ο πιο διάσημος Γάλλος ακροδεξιός, που ηγήθηκε του κόμματος του Εθνικού Μετώπου για χρόνια. Ο πατέρας Λεπέν έμεινε στη μνήμη για τα ρατσιστικά και αντισημιτικά του ξεσπάσματα και το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας ήταν όταν κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 με 16% των ψήφων, όπου έχασε θεαματικά από τον Ζακ Σιράκ. Επομένως, η κατάκτηση του πρεοδρικού θώκου είναι ένα είδος οικογενειακής εμμονής της οικογένειας Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν έγινε μέλος του Εθνικού Μετώπου το 1986, με τα χρόνια γνώρισε κάποια επιτυχία στις περιφερειακές εκλογές και το 2004 εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πλατφόρμα της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποχωρισμός από τον πατέρα της

Έγινε πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου το 2011, διαδεχόμενη τον πατέρα της, στο κόμμα το οποίο ηγείτο από την ίδρυσή του το 1972. Αφού ανέλαβε το κόμμα, έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας για πρώτη φορά και κέρδισε την τρίτη θέση στις εκλογές του 2012 με 17,9% των ψήφων. Στις επόμενες προεδρικές εκλογές, μπήκε στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 21,3% και έχασε εκεί από τον Μακρόν, κερδίζοντας το 33,9% των ψήφων.

Στο δρόμο της προς το παλάτι των Ηλυσίων, η Μαρίν Λεπέν εκσυγχρόνισε κάπως το Εθνικό Μέτωπο και απομακρύνθηκε από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων του πατέρα της. Διαγράφηκε μάλιστα από το κόμμα το 2015. Άλλαξε επίσης το όνομα του κόμματος σε Εθνοσυνέλευση. Ο συνιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν το χαρακτήρισε «προδοσία». «Το όνομα δεν είναι απλώς μια ταμπέλα, αλλά και μια μακρά και τολμηρή ιστορία ακτιβισμού που απορρίπτεται», κατήγγειλε στα ΜΜΕ, καταδικάζοντας τους «υπασπιστές και εκτελεστές» της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται και η κόρη του.

Η Μαρίν Λεπέν άλλαξε το όνομα του κόμματός της, ο πατέρας της το αποκάλεσε προδοσία

Παρεμπιπτόντως, η Μαρίν Λεπέν έχει τρία παιδιά από δύο γάμους. Αποφοίτησε από τη νομική και εργάστηκε ως δικηγόρος για έξι χρόνια, στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην πολιτική.

Συνεργασία με τον Πούτιν

Ως σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ, η Μαρίν Λεπέν πάντα συμπαθούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις «κυριαρχικές» πολιτικές του και σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι το κόμμα της έλαβε οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία.

Η Λεπέν θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ και ο Πούτιν θέλει να αποδυναμώσει την ΕΕ, ώστε να συμπέσουν κάποιοι στρατηγικοί πολιτικοί στόχοι. Η Λεπέν δέχθηκε τον Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2017 και ζήτησε συμμαχία μεταξύ Ρωσίας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών «στην μάχη κατά των ισλαμιστών». Ο Πούτιν υποστήριξε έμμεσα τη Λεπέν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά η επιχείρηση του απέτυχε όπως στην περίπτωση του Τραμπ. Η Λεπέν αποστασιοποιήθηκε από τον Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαμάχη για τα χρήματα συνόδευσε και την θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων. Τελικά χρειάστηκε να επιστρέψει 300 χιλιάδες ευρώ.

Εάν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, ανακοινώνει μια συμμαχία με την Ουγγαρία και την Πολωνία εντός της ΕΕ

Η Λεπέν είναι επίσης κοντά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, την επανεκλογή του οποίου φυσικά υποστήριξε. Εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, δεν θα αποσύρει τη Γαλλία από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, όπως είχε υποσχεθεί πριν, αλλά λέει ότι θα κάνει συμμαχία με την Ουγγαρία και την Πολωνία κατά των Βρυξελλών.

Πέρυσι, η Λεπέν και ο Όρμπαν επέκριναν δριμύτατα την «ιδεολογική βαρβαρότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας κάθε αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου, η οποία τάχθηκε σθεναρά στο πλευρό της Πολωνίας, η οποία ηγείται μιας τέτοιας διαμάχης με τις Βρυξέλλες.

«Αυτή η αρχή επιβάλλεται από ελιγμούς και η πολωνική δικαιοσύνη δικαιολογεί πλήρως το δικαίωμά της να καθορίζει και να εφαρμόζει τους θεμελιώδεις κανόνες του εθνικού της συμφώνου», είπε η Λεπέν.

Πηγή: Eιδησεογραφική πύλη της Κροατίας 

Επιμέλεια και μετάφραση: Ντάνιελ  Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος