Διχασμένος ο γαλλικός Τύπος ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τα όρια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

Βρισκόμαστε σε πόλεμο , αναγγέλουν αρκετές γαλλικές εφημερίδες, ωστόσο εκκλήσεις για ψυχραιμία, συνυπάρχουν στα δημοσιεύματα, καθώς και ο γαλλικός Τύπος εμφανίζεται διχασμένος έναντι του διλήμματος «ανοχή, ή σκληρή απάντηση στην τρομοκρατία».  

Στο δημοσίευμα της Opinion o  Νικολά Beytout  καλεί τον Φρανσουά Ολάντ «να ξεχάσει το διάλογο καθώς ο πόλεμος ήρθε στη χώρα, και οι επιθέσεις επιβάλλουν επαναξιολόγηση των μέτρων ασφαλείας και των στρατιωτικών επιλογών».

Ο Laurent Marchand  από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Ouest-France συμφωνεί ότι «οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες σε όλα τα επίπεδα». Με δεδομένο ότι τρεις από τους επτά καμικάζι ήταν Γάλλοι υπήκοοι, ο αρθρογράφος Raymond Couraud , τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής, κινδυνολογώντας στο δημοσίευμα ότι  «χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να μετατραπούν σε δολοφόνους».

« Εδώ και δέκα χρόνια έχει γίνει τίποτα»

Στην εφημερίδα Le Point,  που τιτλοφορείται «Ο δικός μας πόλεμος », ο εμπειρογνώμονας κατά της τρομοκρατίας Marc Trévidic καταγγέλει ότι « για δέκα χρόνια,  δεν έγινε τίποτα, ακόμη και για προστατευτεί ένα 12χρονο παιδί από το να παρακολουθεί μέσα στο σπίτι του, βίντεο προπαγάνδας των τζιχαντιστών ».

Ακόμη και η εφημερίδα Le Figaro αναγγέλει ότι ο « κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων ανά την Ευρώπη, σημαίνει πόλεμο  για την πλειοψηφία τουλάχιστον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης» .

« Ο φόβος δεν είναι επαρκής λόγος για κινήσεις πανικού »γράφει η ιστοσελίδα Dans Les Dernières Nouvelles  της Αλσατίας , προειδοποιώντας ότι «οι δημαγωγοί θα κάνουν εκκωφαντικές τις επόμενες ημέρες τις σειρήνες του μίσους, αλλά η πόλωση και οι πρωτόγονες βεντέτες  εξυπηρετούν την τρομοκρατία που τρέφεται από το χάος».

Ο Laurent Joffrin  από την εφημερίδα Liberation,  και τον χαρακτηριστικό τίτλο « Πράξη Πολέμου» , υπενθυμίζει ότι  η Γαλλία παρέμεινε πιστή στην πολιτική ανοχής και δεν υπέκυψε στη ξενοφοβία, ακόμη και  μετά το μακελειό στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde  συνοψίζει και τις αντιδράσεις του ξένου Τύπου, επισημαίνοντας ότι από τους New York Times , μέχρι την ισπανική εφημερίδα  El Pais,  τα δημοσιεύματα συμφωνούν ότι οι επιθέσεις στη Γαλλία συνιστούν «αλλαγή στρατηγικής για το Ισλαμικό Κράτος που απέδειξε ότι μπορεί να πλήξει την Ευρώπη »και πλέον συνιστά «Παγκόσμια Απειλή », σύμφωνα και με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Για τρίτο 24ωρο , παραμένει δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σύμβολο της ειρήνης που περιβάλλει συμβολικά τον Πύργο του ‘Αϊφελ, όπως το σχεδίασε Γάλλος πολίτης.

Διχασμένος ο γαλλικός Τύπος ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τα όρια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος