Την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Λουξεμβούργο, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο.
Το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί από το συμβούλιο των υπουργών να συμφωνήσει έναν μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης εισόδου τους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι κατά την έναρξη της ολομέλειας, αύριο Τετάρτη θα προτείνει στο Σώμα να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη, μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, τα προσωρινά μέτρα που αφορούν τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, όπως συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών. Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα μπορούσε να λάβει χώρα την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 11 πμ.
Σύνοδο Κορυφής ζητούν Γερμανία, Αυστρία και Σλοβακία
Την ώρα που άλλη μια τραγωδία με πρόσφυγες διαδραματίζεται στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας, στα διεθνή ύδατα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ζητούν σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την επόμενη εβδομάδα. Αίτημα το οποίο διατύπωσε και η Σλοβακία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Πέμπτη θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή ή μη μιας έκτακτης συνόδου κορυφής. Εξάλλου, την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στην Ιταλία προκειμένου να συζητήσει το μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Μέρκελ και Φάιμαν επισημαίνουν ότι “αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού“, καθώς “αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης” και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την τακτική Σύνοδο στα μέσα Οκτωβρίου.
Η κ.Μέρκελ εξήγησε ότι αντικείμενο της συνόδου δεν πρέπει να είναι η κατανομή των 120.000 προσφύγων, θέμα με το οποίο ασχολούνται οι υπουργοί Εσωτερικών, αλλά το “πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, πώς μπορούμε να συζητήσουμε καλύτερα με την Τουρκία και πώς μπορούμε πιο γρήγορα, από τη στιγμή που θα έχουμε τον τρόπο κατανομής, να δημιουργήσουμε τα κέντρα υποδοχής (‘hot spots’) στην Ελλάδα και στην Ιταλία – διότι χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει κατανομή“.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στο σύστημα της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι “οι απειλές δεν είναι ο σωστός δρόμος” για την επίτευξη συμφωνίας και επισήμανε ότι “πρέπει να δημιουργήσουμε εκ νέου στο ευρωπαϊκό πνεύμα“, αναφέροντας ότι δεν ελπίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω απειλών.
Η Σλοβακία ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό και σκοπεύει να επαναλάβει σε αυτήν ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί τη μετεγκατάσταση των προσφύγων με βάση υποχρεωτικές ποσοστώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Στο μεταξύ η Κομισιόν διέψευσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ μίας μείωσης των διαρθρωτικών πόρων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, αντίθετα απ’ ότι ισχυρίζεται το Βερολίνο.
Οι χώρες αυτές “είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους” από την Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.
Εξάλλου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη διαχείριση των 450 εκατ.ευρώ που θα δώσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία του κατεπείγοντος, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 450 εκατ. που θα λάβει η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για διόγκωση του προβλήματος
Από την άλλη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) προειδοποιεί ότι όσο περισσότερο χρόνο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, “τόσο περισσότερο χάος θα προκληθεί, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία“.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOM, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή. Επίσης, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά.
Την επέκταση του φράκτη και προς τη Ρουμανία αποφάσισε η Ουγγαρία
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράκτη που κατασκευάζει κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στις μεταναστευτικές οδούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας διεκπεραίωσαν 16 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που είχαν υποβληθεί από πρόσφυγες αφού τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, απορρίπτοντας και τις 16 μέσα σε μερικές ώρες. Άλλες 32 αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για ζητήματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο Μπάκοντι ανέφερε επίσης πως 174 άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ περνούσαν τα σύνορα παράνομα θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
Αυστηρότερους ελέγχους θα επιβάλλει η Αυστρία στα σύνορα με Ουγγαρία
Η Αυστρία θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία από τα μεσάνυχτα απόψε (01.00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, δύο ημέρες αφότου και η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών στη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση αυτή, τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα μπορεί να επεκταθούν και στα σύνορα με άλλες χώρες, ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που θα προσπαθήσουν να περάσουν σε αυστριακό έδαφος. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνουν οι έλεγχοι αυτοί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος