Ένθετο Κόσμος: Λήψεις με drone αποκαλύπτουν το μεγαλείο της δεξαμενής του Ιουστινιανού στην Κωνσταντινούπολη


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΛΛΗ ΛΕΚΚΑ

Η Βασιλική Κινστέρνα, η περίφημη δεξαμενή του Ιουστινιανού δίπλα στην Αγία Σοφία είναι από τα σπουδαιότερα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Όσοι την έχουν επισκεφθεί έχουν μία εικόνα για τους υπόγειους θησαυρούς της . Κάμερα με drone αποκαλύπτει την νέα εικόνα της, μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

“Αυτό είναι ένα μέρος που αγγίζει τις αναμνήσεις των ανθρώπων από διαφορετικές περιόδους χιλιάδων ετών και διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι ένας χώρος που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.” σημειώνει ο Μαχίρ Πολάτ, γ.γ. του Δήμου Κωνσταντινούπολης.

Η κολοσσιαία κατασκευή μήκους 140, πλάτους 70 και ύψους 9 μέτρων άνοιξε ξανά για το κοινό και πάλι στα τέλη Ιουλίου. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2016. Τοποθετήθηκαν νέοι δοκοί στήριξης και καθαρίστηκε το δάπεδο και οι κίονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φεριντουν Τσέλι: “Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη για να διασφαλιστεί ότι η κατασκευή μπορεί να αντιδράσει με ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού και οι μονόλιθοι μπορεί να αντέξουν το φορτίο.”

Η αρχαία αυτή δεξαμενή μπορούσε να αποθηκεύσει περισσότερα από 800.000 κυβικά μέτρα νερού, που φτάνει από το δάσος του Βελιγραδίου, 19 χιλιόμετρα από την Πόλη. Ήταν φτιαγμένη με υλικά από παλαιότερους αρχαίους ναούς.

Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα κορινθιακό κιονόκρανο, επιβλητικά κιονόκρανα, βάθρα, μια στήλη με μια σταγόνα δάκρυ και τα κεφάλια της Μέδουσας που ανήκουν στη ρωμαϊκή περίοδο.

Μέχρι τα μέσα του ’80 η Βασιλική Δεξαμενή δεν ήταν ανοικτή στο κοινό. Είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή από την ταινία του Τζέιμς Μποντ από την Ρωσία με αγάπη, ενώ η εξαιρετική ακουστική του χώρου αναδείχθηκε και από την ταινία Ινφέρνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα διαβουλεύονται προκειμένου να υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία… Στο νησί Χοκάιντο σήμανε συναγερμός.

Τουλάχιστον 15 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές του Ισημερινού.

Αγώνα επιβίωσης δίνει η Λίζ Τρας, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η Βρετανή πρωθυπουργός, με μία εντυπωσιακή κυβίστηση, πήρε πίσω τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα, για να κατευνάσει την αντίδραση του κόσμου, του κόμματός της αλλά και των αγορών.

Ο Δήμος του Παρισιού ακυρώνει τα σχέδια κατασκευής νέων κτισμάτων γύρω από τον Πύργο του Αιφελ μετά από παρά πολλές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό ότι με τις αισθητικές της παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το χειρότερο την εικόνας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Καμηλοδρομίες όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί, με αναβάτες ρομπότ στην Ιορδανία, ένας «νοσταλγικός» αγώνας με ρετρό ποδήλατα στην Ιταλία και εντυπωσιακές ανθρώπινες πυραμίδες στην Ισπανία, είναι κάποιες από τις ξεχωριστές εικόνες που συναντάμε σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΑΓΓΑΝΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος