Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αποσυνδέθηκαν σήμερα (25/8) αφού πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώατα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε η εταιρία.
«Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», ανέφερε η Energoatom σε μια δήλωση που ανήρτησε στο Telegram.
Σύμφωνα με την WashingtonPost, ο πυρηνικός σταθμός τροφοδοτείται τώρα από ένα γειτονικό γεωθερμικό εργοστάσιο και η Enerhodar, υπό τον ρωσικό έλεγχο, αναμένεται να ανακτήσει την ισχύ της σε λίγες ώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας ενέργειας Energoatom.
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ουκρανίας συνέχισαν να διατηρούν το πυρηνικό εργοτάξιο σε λειτουργία ενώ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αρχών κατοχής.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), αναφέρει ωστόσο, ότι και οι έξι αντιδραστήρες παρέμειναν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο μετά από την αποκατάσταση της βλάβης, σύμφωνα με την Ουκρανία. Επιπλέον, η ίδια Υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής ρεύματος.
Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.
«Η επίσκεψη σχεδιάζεται. Μιλάμε για τις επόμενες ημέρες, οπωσδήποτε, όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Γκαλουσένκο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να δει η αποστολή του ΙΑΕA τι συμβαίνει στη μονάδα.
Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ.
Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που “δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες”, ανέφερε η πηγή.
Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κατέλαβε τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο και τον έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τότε, αν και σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς της Energoatom. Ακόμη, το εργοστάσιο της Ζαπορίζια συνιστά σημαντική πηγή ενέργειας για την Ουκρανία. Πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, παρείχε το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν το ήμισυ της πυρηνικής της ενέργειας.
Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες.
Θέση παίρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας από τον Μάρτιο, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
Η Ζαν-Πιέρ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, σε μια κλήση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νωρίτερα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, The Washington Post
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος