Ανάλυση: Αυτό είναι το σύνολο των οικονομικών κυρώσεων των συμμάχων στη Ρωσία

Άλλο ένα πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέτρο αντίδρασης στην «άνευ προηγουμένου απρόκλητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας». Η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, απαγορεύει την μετάδοση ρωσικών μέσων ενημέρωσης, προαναγγέλλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και χρηματοδοτεί την αγορά και παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μία ημέρα νωρίτερα και οι οποίες περιλαμβάνουν: αποκοπή ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, απαγόρευση όλων των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και πρόσθετοι περιορισμοί για τους Ρώσους ολιγάρχες.

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα μέτρα προστίθενται στις κυρώσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί «για να ακρωτηριάσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, να επιβάλλουν ενα σαφές οικονομικό και πολιτικό κόστος στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είναι υπεύθυνη για την εισβολή και να μειώσουν την οικονομική βάση της.

Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής:

Η ΕΕ έχει βάλει στη μαύρη λίστα εκατοντάδες επιπλέον πρόσωπα, πολλά από τα οποία είναι μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί στην ΕΕ έχουν πλέον παγώσει και τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο μπλοκ.

Τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη μαύρη λίστα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και εξαιρούνται από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις μαζί τους εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ωστόσο, ο Πούτιν είναι τώρα ένας από τους τρεις μόνο παγκόσμιους ηγέτες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα από την ΕΕ, μαζί με τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει επί του παρόντος 654 φυσικά πρόσωπα και 52 φορείς συνολικά.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κυρώσεις που στοχεύουν την οικονομία της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί για να περικόψουν την πρόσβαση της χώρας στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για όσους υφίστανται κυρώσεις και να διαβρώσουν σταδιακά τη βιομηχανική της βάση.

Περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και χρηματοοικονομική απαγόρευση σε τρεις βασικές ρωσικές τράπεζες, προστίθενται περισσότερες κρατικές εταιρείες στη λίστα κυρώσεων και απαγορεύεται στις ρωσικές ελίτ να καταθέτουν χρήματα σε τράπεζες της ΕΕ.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης κάθε μορφή δανεισμού και αγοράς τίτλων από ρωσικές τράπεζες και κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Το εβδομήντα τοις εκατό του ρωσικού τραπεζικού συστήματος (μετρούμενο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία), η κυβέρνηση και οι βασικές κρατικές εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αναχρηματοδοτούνται στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το 3ο κύμα κυρώσεων που ανακοινώθηκε χθες Σάββατο 26/2 προέβλεπε την:

*Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

*Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

* Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δυσκολότερο και ακριβότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου της. Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται στην υπάρχουσα απαγόρευση εξοπλισμού πετρελαίου που επιβλήθηκε το 2014. Η Ρωσία κέρδισε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 από τις εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου στην Ε.Ε, σύμφωνα με το μπλοκ.

ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η Ε.Ε έχει απαγορεύσει την εξαγωγή, πώληση, προμήθεια ή μεταφορά όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών στη Ρωσία καθώς και όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την επισκευή, τη συντήρηση και τη χρηματοδότηση αεροσκαφών.

Τα τρία τέταρτα του εμπορικού αεροπορικού στόλου της Ρωσίας κατασκευάστηκαν στην Ε.Ε, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι «η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στόλο της σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», ανέφερε η ΕΕ.

ΑΓΑΘΑ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ΕΕ έχει σκληρύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις σε αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς καθώς και για στρατιωτικούς σκοπούς, στοχεύοντας το στρατιωτικό-βιομηχανικό δίκτυο της Ρωσίας και περιορίζοντας την πρόσβασή της σε προηγμένη τεχνολογία όπως drones και λογισμικό για drones, λογισμικό για συσκευές κρυπτογράφησης, ημιαγωγούς και προηγμένα ηλεκτρονικά .

Αυτά τα μέτρα έχουν σκοπό να υποβαθμίσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΖΑ

Οι Ρώσοι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων δεν θα απολαμβάνουν πλέον τα ταξίδια τους χωρίς βίζα στην Ε.Ε και οι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα επωφελούνται πλέον από χαμηλότερα τέλη όταν υποβάλλουν αίτηση για βίζα. Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει για τους Ρώσους πολίτες γενικά, οι οποίοι θα διατηρήσουν τα οφέλη που έχουν επί του παρόντος.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΑΠΟΣΧΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ε.Ε έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, συναλλαγών με τουριστικές υπηρεσίες εκεί και εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.

TI EINAI TO SWIFT

Το Swift είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μνημάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορά ρωσικές πληρωμές.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ SWIFT

Οι ρωσικές εταιρείες θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το Swift. Οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράχθούν σοβαρά. Οι τράπεζες θα πρέπει να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος εμποδίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Το 2014 η Ρωσία είχε απειληθεί με αποκλεισμό από το Swift όταν προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος