“Φοιτητές όχι Ύποπτοι”-Εκστρατεία των βρετανών φοιτητών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον

Σε μποϊκοτάζ της πολιτικής της κυβέρνησης ενάντια στη “ριζοσπαστικοποίηση” που, όπως λένε, οδηγεί σε “κατασκοπεία” σε βάρος των φοιτητών, καλεί η Εθνική Ένωση Φοιτητών της Βρετανίας (NUS). Ταυτόχρονα, ξεκινά περιοδεία σε πολλές πόλεις τον Οκτώβριο, με στόχο να καλέσει σε ανυπακοή τους φοιτητικούς συλλόγους.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι φοιτητές. Την καμπάνια “Φοιτητές όχι ‘Ύποπτοι στηρίζει και η Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU), το μεγαλύτερο συνδικάτο λεκτόρων και ακαδημαϊκών της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο στόχαστρο φοιτητικού και ακαδημαϊκού κόσμου είναι η εκστρατεία “Prevent” της κυβέρνησης Κάμερον, μέχρι πρόσφατα γνωστή ως “Άρθρο 26” της Πράξης Ενάντια στην Τρομοκρατία και Ασφάλειας 2015.  Η πράξη ζητά από εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανάμεσά τους και πανεπιστήμια, να μοιράζονται πληροφορίες και να αναφέρουν φοιτητές που θεωρείται ότι βρίσκονται “σε κίνδυνο να προσηλυτιστούν στην τρομοκρατία“, όπως αναφέρει οδηγία που εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου.

Η Σέλι Άσκουιθ, αντιπρόεδρος  της NUS, αναφέρει ότι η αστυνομία έχει ζητήσει από μέλη της Ένωσης και ονόματα μελών ισλαμικών ενώσεων, όπως γράφει ο βρετανικός Guardian. Οι φοιτητές λένε ότι η στρατηγική αυτή θα τροφοδοτήσει την ισλαμοφοβία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εκπρόσωπός τους μιλά στην πανεπιστημιακή εφημερίδα Mancunion και φέρνει παραδείγματα: Υποστηρικτής καμπάνιας για μισθολογικά ζητήματα τέθηκε σε παρακολούθηση από την αστυνομία. Τρεις φοιτήτριες που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την Πράξη αποβλήθηκαν. Ένα αγόρι που είχε φυλλάδια υπέρ του μποϊκοτάζ του Ισραήλ θεωρήθηκε ότι είχε “απόψεις που θυμίζουν τρομοκρατία“. Και μια διάσκεψη για την ισλαμοφοβία ματαιώθηκε.

“Φοιτητές όχι  Ύποπτοι”-Εκστρατεία των βρετανών φοιτητών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον

Και η εκπρόσωπος των φοιτητών καταλήγει: “μαύροι και μουσουλμάνοι φοιτητές φέρουν φορτώνονται το βάρος μιας αντιδραστικής, ρατσιστικής ατζέντας, την ώρα που η ελευθερία του λόγου στον χώρο περιστέλλεται“.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου των ακαδημαϊκών δηλώνει ότι η ένωση “θα συνεργαστεί στενά με τους φοιτητές εταίρους μας για να προστατέψει τα συμφέροντα του προσωπικού και των φοιτητών και για την κατάργηση αυτής της άδικης νομοθεσίας“.

Ο Ριζουάν Σαμπίρ είναι σήμερα λέκτορας στο πανεπιστήμιο Τζον Μουρ του Λίβερπουλ σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το 2008 ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Νότινχαμ. Κρατήθηκε επί επτά ημέρες. Αρχικά κατηγορήθηκε ότι “κατέβαζε” εγχειρίδιο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα για τρομοκρατικούς σκοπούς. Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορία, και αποζημιώθηκε από την αστυνομία όταν αποκαλύφθηκε ότι αξιωματικοί είχαν κατασκευάσει στοιχεία-κλειδιά στην υπόθεση εναντίον του. “Τα προβλήματα με τη στρατηγική Prevent είναι ατελείωτα“, λέει σήμερα ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι η πολιτική αυτή κατασκευάζει κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας, αλλά και τον κίνδυνο αθώοι άνθρωποι να θεωρούνται μελλοντικοί τρομοκράτες.

πηγές: Guardian, RT, Mancunion
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος