Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν και ότι ανησυχεί για τις «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.
Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία του Κουρδιστάν από όπου η Αμινί καταγόταν. Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Η IHR ανέφερε ότι ο απολογισμός της για τα θύματα σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιλαμβάνει 11 άτομα που σκοτώθηκαν μόνο χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην πόλη Αμόλ, στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν που συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα, και πως έξι άτομα που σκοτώθηκαν στην Μπαμπόλ στην ίδια επαρχία.
Στη μεγάλη πόλη Ταμπρίζ (βορειοανατολικά) καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
«Οι καταδίκες και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τη διεθνή κοινότητα δεν επαρκούν πλέον», τόνισε ο Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ.
Νωρίτερα σήμερα, η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν και σε άλλες περιοχές με κατοίκους Κούρδους στο βόρειο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.
Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα έναν πρόσφατο επίσημο απολογισμό κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών- σε αυτές τις διαδηλώσεις.
Κύμα οργής στο Ιράν
Διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων. Είναι η απάντηση των πολιτών στην αστυνομική αυθαιρεσία που οδήγησε στο θάνατο την 22χρονη Μαχσά Αμινί.
Ακολουθούν το παράδειγμα των γυναικών που πλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους κόβοντας τα μαλλιά τους ή καίγοντας τις μαντήλες τους.
Διαδηλωτές νεαροί στην πλειοψηφία τους ξεσπούν την οργή τους σε ό,τι συμβολίζει την επιβολή εξουσίας καίγοντας και καταστρέφοντας σύμβολα της ισλαμικής επανάστασης. Σε συμπλοκές από τις αρχές ασφαλείας υπάρχουν πολλοί νεκροί.
A large billboard of of the late Gen. Qassim Suleimani torn down by protesters in #kerman. #IranProtests #MahsaAmini #IranProtests2022 pic.twitter.com/0iBTE4iX9V
— Afshin Ismaeli (@Afshin_Ismaeli) September 22, 2022
Μια τράπεζα παραδίδεται στις φλόγες με το κοινό να καταγράφει το γεγονός στα κινητά του. Μέσω του διαδικτύου οι εικόνες της αναταραχής κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν τη δίωξη και αποφασιστική τιμωρία όσων διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογία της κοινωνίας και η κυβέρνηση αποκλείει κάθε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο τα συνθήματα στις διαδηλώσεις ξεπερνούν σε τόλμη προηγούμενες διαμαρτυρίες.
Από το βήμα της 77ης συνόδου Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε τις δυτικές χώρες για τις αντιδράσεις τους σε ένα περιστατικό που ερευνάται στο Ιράν ενώ σε γειτονικό χώρο δεκάδες διαδηλωτές της απαιτούσαν την τιμωρία του.
Οι ιρανικές αρχές αρνούνται κάθε εμπλοκή σε θανάτους διαδηλωτών ενώ διοργανώνεται μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση για την Παρασκευή.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος