Γαλλία εναντίον ISIS: Συντονισμό για «παγκόσμια απάντηση σε μια ολοκληρωτική απειλή» ζητά το Παρίσι

Το Παρίσι εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, με τουλάχιστον 130 νεκρούς. Από τη Δευτέρα και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle εντάσσεται στις επιχειρήσεις, μαζί με τα μαχητικά. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ ξεκινά μαραθώνιο επαφών με τους ομολόγους του σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία με στόχο «μια παγκόσμια απάντηση σε μια ολοκληρωτική απειλή» όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Ειδικότερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα κάνει δεκτό τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο θα συζητήσουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τη συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , την Τετάρτη θα συνομιλήσει στο Παρίσι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την Πέμπτη θα μεταβεί στην Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του Παρισιού να δημιουργηθεί ένας ακόμη πιο ευρύς διεθνής συνασπισμός εναντίον του ΙΚ, παρότι Παρίσι και Μόσχα διαφωνούν όσον αφορά το μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα υποχωρήσουν στη μάχη τους κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους και ότι θα καταδιώξουν τους ηγέτες του και θα εξαλείψουν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

«Η εξόντωση (του ΙΚ) δεν είναι απλώς ένας ρεαλιστικός στόχος, θα τον πετύχουμε», τόνισε ο Ομπάμα, «θα τους καταστρέψουμε. Θα ανακαταλάβουμε τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα εξαλείψουμε τη χρηματοδότησή τους, θα καταδιώξουμε την ηγεσία τους, θα εξαρθρώσουμε τα δίκτυά τους, τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και θα τους καταστρέψουμε», είπε.

Εξάλλου ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στα τέλη του μήνα παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ κάλεσε και τους ηγέτες όλων των χωρών να μιμηθούν το παράδειγμά του προκειμένου να δείξουν ότι ο κόσμος δεν φοβάται «τους τρομοκράτες».

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «θα ήταν χρήσιμο» αν η Ρωσία έστρεφε την προσοχή της στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και εξέφρασε την ελπίδα η Μόσχα να συμφωνήσει σε μια αλλαγή ηγεσίας στη Συρία.

Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ σε συνέντευξή του είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, αναφορικά με τη Συρία, σημειώνοντας πως η Γαλλία δεν έχει «σε αυτό το στάδιο καμία συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιούν στο συριακό έδαφος οι δύο χώρες ή στην αναγνώριση στόχων, παρόλο που έχουμε τον ίδιο εχθρό, την Ντάες».

Από τις 13 Νοεμβρίου, ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, σε διάστημα τριών ημερών, γαλλικά αεροσκάφη έριξαν περίπου 60 βόμβες, ενώ στρατόπεδα εκπαίδευσης και κέντρα επιχειρήσεων στοχοθετήθηκαν, πρόσθεσε ο Βιλιέ. «Ειλικρινά πιστεύω ότι τους προκαλέσαμε σοβαρά πλήγματα», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως η Γαλλία την παρούσα στιγμή διαθέτει δύναμη 34.000 στρατιωτών εντός της χώρας και στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle λαμβάνει θέση μάχης στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτό οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας τριπλασιάζουν πλέον τις δυνατότητές τους να πλήξουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς τα 26 καταδιωκτικά που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο- 18 τύπου Rafale και 8 Super Etendard- προστίθενται στα 12 μαχητικά που έχουν σταθμεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.

Μεταξύ των στόχων, πρέπει να βομβαρδίσουμε «τη Μοσούλη (Ιράκ) όπου βρίσκεται το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων (του Ισλαμικού Κράτους) και τη Ράκα (Συρία) όπου βρίσκονται τα κέντρα εκπαίδευσης των «ξένων μαχητών», δηλαδή οι μαχητές που προορίζονται για να διαπράξουν επιθέσεις στο εξωτερικό» είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Λε Ντριάν επισήμανε επιπλέον ότι μόνο μια χερσαία επιχείρηση θα συνέβαλε στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από τα εδάφη του, ανεξαρτήτως της έκβασης των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας εναντίον της οργάνωσης.

Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, αποκλείει κάθε ανάπτυξη στο έδαφος γαλλικών χερσαίων δυνάμεων, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, την αποστολή των οποίων στη Συρία ζήτησε η Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Αυτό το σενάριο (αποστολής ειδικών δυνάμεων) δεν εξετάζεται σήμερα» διευκρίνισε ο Λε Ντριάν.
Για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος «χρειάζονται υποστηρικτικά πλήγματα (του συνασπισμού) και δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο» που θα μπορούσαν να είναι Κούρδοι ή το Ελεύθερος Συριακός Στρατός, προσέθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα πάρει χρόνο».

Οχυρώνεται η Γαλλία για επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα

Στο μεταξύ, η Γαλλία θωρακίζεται για το ενδεχόμενο χημικής ή βιολογικής επίθεσης. Ο Λε Ντριάν εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι «όλα τα μέτρα προφύλαξης έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί αυτού του είδους ο κίνδυνος», εξηγώντας πως «είναι πολύ περίπλοκο να χρησιμοποιήσει κανείς ένα χημικό όπλο από μια περιοχή σε άλλη».

Εντούτοις, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε επείγουσα εντολή, με μια διαταγή που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, στα στρατιωτικά φαρμακεία να διανείμουν ένα αντίδοτο για χημικά όπλα στις πολιτικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη Γαλλία.

Αυτό το σκεύασμα, η θειϊκή ατροπίνη, διατέθηκε ενόψει της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή όπου θα παραστούν περίπου 100 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος