Γαλλία: Η Κ. Τομπιρά επικρίνει το μέτρο για την “έκπτωση της υπηκοότητας”

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την παραίτησή της, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά επανέρχεται με ένα βιβλίο-έκπληξη στο οποίο ασκεί κριτική στη διεύρυνση της έκπτωσης της υπηκοότητας, ενός αμφιλεγόμενου μέτρου το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο από την Παρασκευή.

Σε αυτό το δοκίμιο των εκατό σελίδων, γραμμένο υπό άκρα μυστικότητα και τυπωμένο με διακριτικότητα στην Ισπανία, η Τομπιρά, που αποτελεί εικόνισμα για ένα τμήμα της αριστεράς στη Γαλλία, εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην εγγραφή της έκπτωσης της υπηκοότητας στο Σύνταγμα.

Με αρχικό τιράζ 45.000 αντίτυπα, το “Murmures à la jeunesse” (“Ψίθυροι στη νεότητα”) κυκλοφορεί επίσημα την Τρίτη.

Κυκλοφορεί μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου για τη διεύρυνση της έκπτωσης της υπηκοότητας και τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση.

Το μέτρο αυτό, που περιλαμβάνεται σε ένα σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης το οποίο είχε συνυπογράψει ωστόσο η Τομπιρά, προβλέπει τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της έκπτωσης της υπηκοότητας για τους έχοντες δύο υπηκοότητες που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Προτάθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν 130 νεκρούς τον Νοέμβριο και έχει την υποστήριξη μιας μεγάλης πλειονότητας των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το μέτρο αυτό έχει επικριθεί πολύ από την αριστερά ακόμη και στους κόλπους της προεδρικής σοσιαλιστικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση πρότεινε στη συνέχεια μια νέα εκδοχή του σχεδίου απαλείφοντας κάθε αναφορά στην υπηκοότητα και παραπέμποντας σε δικαστή την εξουσία να κηρύξει την έκπτωση.

“Ας τολμήσουμε να το πούμε: μια χώρα πρέπει να είναι ικανή να τα βγάζει πέρα με τους πολίτες της. Τι θα γινόταν ο κόσμος αν κάθε χώρα απέλαυνε τους πολίτες της που έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα με τη γέννησή τους και τους οποίους θεωρεί ανεπιθύμητους; (…) Τι μήνυμα ανικανότητας, πραγματικής ή υποτιθέμενης, θα έστελνε έτσι ένα έθνος; Ναι, η αρχή είναι δύσκολο να ακουστεί αλλά είναι ακέραιη”, γράφει η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον εκδότη της, η Τομπιρά εργάστηκε για το βιβλίο της “τις δέκα τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου”. Η ίδια ήρθε σε επαφή με τον εκδότη, χωρίς να αναφέρει ποτέ ότι επρόκειτο να παραιτηθεί, απαιτώντας όμως “τη μεγαλύτερη εμπιστευτικότητα”.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος