HRW : Χαοτικός ο πρώτος γύρος επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία

Τα ανθρώπινα δικαιώματα τινάχθηκαν στον αέρα  κατά την χαοτική μεταφορά 202 μεταναστών από Χίο και Λέσβο στην Τουρκία ,  καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι καταναγκαστικές απελάσεις εκθέτουν τις θεμελιώδεις αδυναμίες της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ, επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch, Fred Abrahams.

«Η συμφωνία της ΕΕ βασίζεται στην απατηλή δέσμευση ότι είναι ασφαλείς όλοι όσοι επιστρέφουν στην Τουρκία», τονίζει ο Abrahams. « Για να χτίσει τείχη γύρω από την Ευρώπη, η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση».

«Οι ελληνικές αρχές φαίνεται να επέσπευσαν τις «αναγκαστικές επιστροφές» από Χίο και Λέσβο, καθώς έτρεχε προθεσμία βάσει της «κακοσχεδιασμένης συμφωνίας Τουρκίας», εκτιμά η Human Rights Watch.

«Το μεσημέρι της 4ης Απριλίου, όταν η Ελληνική αστυνομία και η Frontex πήραν δεκάδες ανθρώπους από το κέντρο κράτησης VIAL στη Χίο, οι παρατηρητές της Human Rights Watch είδαν  τσάντες με προσωπικά αντικείμενα που οι «απελαθέντες» δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους στη Τουρκία.
«Μία περιείχε φάρμακα που δεν πρόλαβε να πάρει μαζί του ο Omid Popal από την Καμπούλ, που μεταφέρθηκε στην Τουρκία». HRW : Χαοτικός ο πρώτος γύρος επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία

«Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία, οι αρχές κρεμούσαν μπλε μουσαμάδες στο φράχτη γύρω από τις σκηνές εγγραφής για να εμποδίσουν δημοσιογράφους και παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο διοικητής της αστυνομίας στην περιοχή αρνήθηκε αίτημα της Human Rights Watch για πρόσβαση».

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Τουρκία, δήλωσε ότι εξακολουθεί να ζητά από τις τουρκικές αρχές πρόσβαση στο κέντρο επανεισδοχής Pehlivankoy, θέτοντας και θέμα «παραβίασης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως η κατάσχεση κινητών τηλεφώνων που είναι απαραίτητα για να κρατήσουν επαφή μέλη οικογενειών που χωρίστηκαν».

Η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή δύναμη Frontex, ανακοίνωσαν ότι η πλειονότητα των «απελαθέντων» της 4ης Απριλίου ήταν από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν, και ότι «κανένας από τους ανθρώπους που επέστρεψε στην Τουρκία δεν ήθελε να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα». Σύμφωνα ωστόσο με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «13 από τους  μετανάστες στερήθηκαν του δικαιώματος να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα».

Την επόμενη ημέρα από το «δεύτερο γύρο των επανεισδοχών» της 8ης Απριλίου ( μεταφορά 124 από Λέσβο στην Τουρκία) η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα παγώσει την επανεισδοχή  προς την Τουρκία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να βελτιωθεί πρώτα η διαδικασία.

Η νομική βάση για την επιστροφή στην Τουρκία των μεταναστών που δεν αιτήθηκαν άσυλο στην Ελλάδα, είναι μια συμφωνία επανεισδοχής που συνομολογήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας το 2001, σημειώνεται από την HRW ενώ, όπως αναφέρεται, τον Ιούνιο θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία «που θα επιτρέπει «απελάσεις από και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες , διότι παραβιάζει ανοιχτά την αρχή της μη επαναπροώθησης και της Διεθνούς Συνθήκης του 1951», επισημαίνει η HRW.

«Από τις 18 Απριλίου, η Τουρκία είχε απαγορεύσει την είσοδο σε έως και 100.000 αμάχους που διαφεύγουν από τα φλεγόμενα μέτωπα της Συρίας, χρησιμοποιώντας εναντίον τους ακόμα και αληθινά πυρά», επισημαίνει η Human Rights Watch.

«Αγνοώντας όλα τα άρθρα της Συνθήκης για τους Πρόσφυγες του 1951, η Τουρκία αφήνει στην ασάφεια την τύχη όσων μεταφέρθηκαν από τα ελληνικά νησιά, καθώς ακόμη κι αν είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Τουρκία, μπορούν να το κάνουν μόνο για το σκοπό της επανεγκατάστασης σε άλλη χώρα», επισημαίνεται παράλληλα.

«Σημειώνεται ότι η  τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ήδη την πρώτη συμφωνία επανεισδοχής, (με το Πακιστάν) κι επιταχύνει την επιστροφή αλλοδαπών στις χώρες προέλευσης , αδιαφορώντας για την αρχή της μη επαναπροώθησης, ατόμων σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν ακόμη και θανάσιμο κίνδυνο δίωξης ή κακοποίησης», καταλήγει η νέα έκθεση.

ΠΗΓΗ:Human Rights Watch
Σχετικές ειδήσεις:HRW: Σε λάθος δρόμο και οι νέες προτάσεις για το καθεστώς ασύλου της ΕΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος