Η Αναπληρώτρια ΓΓ Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και η Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας αποκλειστικά στην ΕΡΤ


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησαν η Αναπληρώτρια ΓΓ Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ Μπάιμπα Μπράζε και η Εκπρόσωπος Τύπου Οάνα Λουντζέσκου. Τα στελέχη της Συμμαχίας μίλησαν μεταξύ άλλων για την παραπληροφόρηση και τις κυβερνοεπιθέσεις, την αμυντική συμφωνία AUKUS, αλλά και για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Ερώτηση: Ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη συμφωνία ΑUKUS, γιατί ακούσαμε πολλούς να κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός μικρού ΝΑΤΟ;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος. Δεν βλέπει αυτή η συμφωνία να είναι εναντίον του ΝΑΤΟ ή εναντίον της Ευρώπης, αλλά ότι επίσης αντιλαμβάνεται την απογοήτευση της Γαλλίας.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε μια ευρύτερη εικόνα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, στις Βρυξέλλες, η οποία είναι ότι ζούμε σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο που συμπεριλαμβάνει μια πιο επιθετική Ρωσία, μια πιο διεκδικητική Κίνα με κυβερνοτρομοκρατία και πολλές άλλες μορφές απειλών. Απέναντι, λοιπόν, σε έναν τέτοιο ανταγωνιστικό κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας, η Ευρώπη και η Νότια Αμερική να συνεχίσουν να στέκονται μαζί.

ΜΠΑΙΜΠΑ ΜΠΡΑΖΕ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΝΑΤΟ
Η ΕΕ όπως και το ΝΑΤΟ είναι στρατηγικές συμμαχίες. Είμαστε οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι κυριολεξία. Είναι δημοκρατία. Είναι η ελληνική λέξη της δημοκρατίας την οποία αντιπροσωπεύουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχουν σύνορα. Χρειαζόμαστε εταίρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ ΜΑΖΙ

Ερώτηση: Από την άλλη πλευρά η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη συμφωνία ΑUKUS εστιάζει στη δημιουργία μιας Ένωσης Άμυνας. Τι πιστεύει το ΝΑΤΟ γι’αυτό;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ 
Το ΝΑΤΟ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους Συμμάχους να κάνουν περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτα από όλα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τις αμυντικές επενδύσεις, τις επενδύσεις στις δικές μας άμυνες ανεξάρτητα από εάν είναι για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ ή για την εθνική άμυνα.
Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο εκεί επενδύοντας πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τώρα δέκα Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δαπανούν 2% στην άμυνα.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνεχίζουν να εργάζονται πολύ στενά μαζί και η συνεργασία μας έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τα τελευταία χρόνια, αλλά βέβαια το ΝΑΤΟ ως διατλαντική συμμαχία, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη να εργάζονται μαζί, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης.
——————————

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ερώτηση: Η συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Τι πιστεύετε γι’αυτή τη συμμαχία;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ 
Είναι εθνικό προνόμιο η απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού. Η αμυντική προμήθεια είναι δικαίωμα και προνόμιο κάθε εθνικής κυβέρνησης. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα. Καλωσορίζουμε λοιπόν τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα.

Ερώτηση: Είπατε τη λέξη διαλειτουργικός. Όσον αφορά στην Τουρκία και τους S-400;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ 
Είναι ευθύνη και δικαίωμα κάθε Συμμάχου να αποκτήσει αμυντικό εξοπλισμό, αλλά αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι εάν είναι διαλειτουργικός ή όχι. Και εδώ ο ΓΓ και πολλοί Σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικά συστήματα του ΝΑTO.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ας γυναίκα και ως διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ, έναν στρατιωτικό οργανισμό;

 ΜΠΑΙΜΠΑ ΜΠΡΑΖΕ 
Το ΝΑΤΟ είναι πολιτική στρατιωτική συμμαχία και βέβαια χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους που είναι διαθέσιμοι σε εμάς συμπεριλαμβανομένου του σημαντικότερου, του ανθρώπινου δυναμικού. Προσωπικά νιώθω επαγγελματίας, δεν αισθάνομαι κάποια συγκεκριμένη πτυχή σε σχέση με το φύλο. Πιστεύω ότι μας προσλαμβάνουν ως επαγγελματίες και όχι επειδή είμαστε γυναίκες ή άνδρες.
Πράγματι, οι πολιτικές έχουν προσαρμοστεί, οι πολιτικές έχουν έρθει πιο κοντά στις γυναίκες, η ένταξη της διαφορετικότητας συμπεριλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στο στρατιωτικό σκέλος. Πριν από δέκα χρόνια ήταν πολύ λίγες γυναίκες στο στρατιωτικό και τώρα είναι περίπου 20%. Είναι πολύ σε κάποιες χώρες το 20%, συνολικά 12% στο ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά ως εκπρόσωπος τύπου;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟ 
Είναι ενδιαφέρον για μένα να είμαι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και επίσης η πρώτη δημοσιογράφος. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις γυναίκες να μιλούν εκ μέρους του ΝΑΤΟ γιατί διαπιστώνουμε συχνά από τις έρευνές μας ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τόσα πολλά για το ΝΑΤΟ σε σύγκριση με τους άνδρες.
Γι’αυτό είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός για όλους και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

ΜΠΑΙΜΠΑ ΜΠΡΑΖΕ 
Χρειάζονται ακόμη και αλλαγές, όπως στην τεχνολογία, στον εξοπλισμό γιατί χρειάζεται προσαρμογή, είτε πρόκειται για θέσεις στα αεροπλάνα, είτε πρόκειται για προστατευτικό εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο γιατί δε σημαίνει ότι ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους.
Τώρα έχουμε στο ΝΑΤΟ το 30% στην ανώτερη ηγεσία του ΝΑΤΟ που είναι γυναίκες.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Ερώτηση: Πόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των κυβερνοεπιθέσεων, όταν μιλάμε για τη Συμμαχία και όταν πρόκειται για μια τόσο κρίσιμη περίοδο με την COVID ή με ό,τι αντιμετωπίζουμε με την Ρωσία;

ΜΠΑΙΜΠΑ ΜΠΡΑΖΕ
Το χρήσιμο κομμάτι είναι να κάνουμε τις κοινωνίες μας να καταλάβουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να απαντήσουν. Όλοι προσέχουμε τι πίνουμε ή τρώμε. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συμπεριφερόμαστε με όλες τις κινητές συσκευές, με το τι κάνουμε διαδικτυακά.
Αυτό αφορά επίσης στην παραπληροφόρηση. Οι πολίτες πρέπει συνειδητά να σκέφτονται ότι είναι υπεύθυνοι για το τι μοιράζονται ή δέχονται και όχι απλά να πατούν το κουμπί αναδημοσίευσης στο Τουίτερ ή απλώς στέλνοντας πολλά μηνύματα στο Whatsapp σε φίλους με κάτι που δεν είναι και πραγματική πληροφορία σε μερικές περιπτώσεις.
Πρόκειται λοιπόν για ευθύνη του καθενός και εδώ στο ΝΑΤΟ φέρνουμε μαζί 30 Συμμάχους σε μια κοινή πλατφόρμα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες, εγείροντας κάθε επίπεδο απάντησης αλλά όσον αγορά στον κυβερνοχώρο έχουμε εφαρμόσει σε όλους τους τομείς επιχειρήσεων για παράδειγμα ότι πραγματοποιούμε μία άσκηση, επίσης εκπαιδεύουμε σε σχέση με τον κυβερνοχώρο.

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ 
(Στην περίοδο του κορωνοϊού) είδαμε σοβαρές συντονισμένες επιθέσεις εναντίον τριών εκ των Συμμάχων μας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας μέσω διαφορετικών μεθόδων συμπεριλαμβανομένης ψεύτικης επιστολής την οποία απέδιδαν στον Γενικό Γραμματέα, αλλά επίσης ψεύτικες συνεντεύξεις, καθοδηγούμενα βίντεο, διαδικτυακές απάτες, ένα ευρύ φάσμα τεχνικών παραπληροφόρησης στοχεύοντας, εντός δύο ημερών, εναντίον Συμμάχων με κοινό σκοπό την υπονόμευση της φήμης του ΝΑΤΟ, ότι δεν μπορεί να προστατεύσει, και την πρόκληση διχασμού μεταξύ των Συμμάχων και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό ήταν ότι είχαμε πολύ γρήγορο συντονισμό με τους Συμμάχους, πολιτικά και στρατιωτικά με τις κυβερνήσεις και με εμάς. Γι’αυτό είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των χωρών μας και των πολιτών γιατί θα είναι αυτοί που θα είναι οι πιο αποτελεσματικοί. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να είναι Έλληνες που θα κατανοήσουν πολύ καλύτερα τι είναι ψεύτικο και τι είναι γεγονός και να καταρρίψουν κάθε παραπληροφόρηση εναντίον τους. Γι’αυτό η ανθεκτικότητα είναι από τα βασικά κομμάτια της ατζέντας του ΝΑΤΟ, της ατζέντας 2030.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος