Η Ιταλική Κυβέρνηση μπλόκαρε πώληση στρατηγικής εταιρείας σε Ρώσους

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική Κυβέρνηση, με υπογραφή του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, άσκησε το golden power (ειδικές εξουσίες) και μπλόκαρε την πώληση Ιταλικής στρατηγικής εταιρείας σε ρωσικό πυρηνικό κολοσσό. Η εν λόγω απόφαση χρονολογείται 1 Ιουνίου 2022, όταν διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο, και μεταδίδεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα από τα Ιταλικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 99,41% του μετοχικού κεφαλαίου της Faber Industrie Spa, εταιρεία με έδρα στο Cividale del Friuli στη Βόρειο Ανατολική περιφέρεια του Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια, και ηγέτη στο σχεδιασμό και την παραγωγή φιαλών και συστημάτων αποθήκευσης αερίου υψηλής πίεσης για ποικίλες χρήσεις. Ο αγοραστής θα ήταν θυγατρική του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom.

Όπως ορίζει σχετικό νομοθετικό κείμενο του Ιταλικού Κοινοβουλίου, οι λεγόμενες ειδικές εξουσίες ασκούνται στους τομείς της Άμυνας και της εθνικής ασφάλειας, καθώς και σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας που ορίζονται ως στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες. Με το golden power, η Κυβέρνηση μπορεί να υπαγορεύει συγκεκριμένους όρους για την απόκτηση συμμετοχών, να ασκήσει βέτο στην έκδοση ορισμένων εταιρικών αποφάσεων και να αντιτίθεται στην απόκτηση συμμετοχών.

Αντιδράσεις των εργατών

Η εταιρεία Faber έχει πάνω από 300 εργαζόμενους, οι οποίοι φαίνονται δυσαρεστημένοι από την Κυβερνητική παρέμβαση, στο σημείο που την περασμένη εβδομάδα προέβησαν σε σχετική απεργία, με σχεδόν ολική συμμετοχή.

Όπως τονίζει η Corriere della Sera, η εταιρεία είναι υγιής και παραμένει προς πώληση, με τον Ρώσο αγοραστή ως ο πιο κατάλληλος και “έτοιμος να πληρώσει ένα ποσό που θεωρείται δίκαιο από την παρούσα ιδιοκτησία”.

Η 5η άσκηση του golden power δια χειρός Ντράγκι

Αν και είναι η πρώτη απόφαση τέτοιου είδους που εμπλέκει ρωσική εταιρεία, δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείται το golden power στην Ιταλία, πόσο μάλλον από την Κυβέρνηση Ντράγκι.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Formiche, από την αρχή της 17μηνης θητείας του, ο Μάριο Ντράγκι χρησιμοποίησε τις ειδικές εξουσίες για να αναπτύξει την πολιτικοοικονομική στρατηγική της Χώρας και να υπερασπιστεί στρατηγικούς τομείς που κινδυνεύουν από τη μεταφορά τεχνολογίας (tech transfer).

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση της 31ης Μαΐου να ασκηθεί βέτο στην μεταφορά τεχνολογίας από την Ιταλική Robox της Νοβάρα στην κινεζική Efort Intelligent Equipment, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της ρομποτικής και συνδεδεμένη με την κινεζική Κυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε ασκήσει βέτο σε περιπτώσεις που αφορούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ημιαγωγούς και σπόρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος