Η πρώτη ιατρική μελέτη στον κόσμο που εκθέτει σκόπιμα συμμετέχοντες στον κορωνοϊό αναζητά περισσότερους εθελοντές για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, τρεις μήνες αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τις δοκιμές σε ανθρώπους.
Η πρώτη φάση, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, επικεντρώθηκε στην εύρεση της ποσότητας του ιού που απαιτείται για να προκαλέσει μια λοίμωξη, ενώ η δεύτερη θα έχει στόχο να καθορίσει την ανοσοαπόκριση που απαιτείται για την πρόληψη μιας μόλυνσης, ανέφερε εκπρόσωπος του ο πανεπιστημίου .
Οι ερευνητές βρίσκονται καθ’ οδόν για να εντοπίσουν τη χαμηλότερη δυνατή μόλυνση, η οποία διασφαλίζει ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που εκτίθενται στον COVID-19 είναι ασυμπτωματικοί ή ήπιοι. Στη συνέχεια σχεδιάζουν να εκθέσουν εθελοντές -όλοι φυσικά μολυσμένους ή εμβολιασμένους στο παρελθόν- σε αυτή τη δόση για να καθορίσουν ποια επίπεδα αντισωμάτων ή ανοσοκυττάρων Τ χρειάζονται για την πρόληψη μιας μόλυνσης.
«Αυτή είναι η ανοσολογική απόκριση που πρέπει να προκαλέσουμε με ένα νέο εμβόλιο», δήλωσε η Helen McShane, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα συμβάλουν στη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ανέφερε η ίδια.
Ανοσολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ανοσολογική απόκριση που πρέπει να παράγει ένα εμβόλιο για την προστασία από τη νόσο.
Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ανθρώπινες δοκιμές για δεκαετίες για να αναπτύξουν θεραπείες για πολλές μολυσματικές ασθένειες, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή έρευνα του είδους της για τον COVID-19.
Ένα μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος να προσβληθούν εθελοντές από τη νόσο, αλλά το πανεπιστήμιο λαμβάνει προφυλάξεις.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι υγιείς και ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 ημέρες και όσοι εμφανίσουν συμπτώματα θα λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα Ronapreve της Regeneron.
Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος