Η συμβουλή του βρετανού υπουργού Υγείας σε γονείς προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς

“Το κοίταξα στο internet, γιατρέ”. Η φράση-“κόκκινο-πανί” για τους γιατρούς από τον ασθενή. Συνήθως. Γιατί στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, συμβουλεύει -κατά κάποιον τρόπο- τους γονείς, αν δουν εξάνθημα στα παιδιά τους να καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να αναγνωρίσουν -πιθανά- τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η συμβουλή προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς, ανταλλαγή φωτογραφιών με εξανθήματα στο twitter, και το σχόλιο των Εργατικών ότι οι γονείς χρειάζονται ιατρικές συμβουλές, και όχι μηχανή αναζήτησης.

Πριν από λίγες μέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα η αναφορά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τον θάνατο ενός παιδιού μετά από παραλείψεις, αφού οι γονείς του είχαν καλέσει, μεταξύ άλλων, και την τηλεφωνική γραμμή για μη-επείγοντα περιστατικά 111. Με αφορμή το πόρισμα, ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ παραδέχτηκε ότι η γραμμή χρειάζεται περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να αποτραπεί μια ανάλογη τραγωδία. Αλλά δε σταμάτησε εκεί.

“Μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς και νοσοκόμες για τη γραμμή 111. Αλλά, αν ανησυχείτε για ένα εξάνθημα που έχει το παιδί σας, μια online εναλλακτική -δηλαδή, να κοιτάτε φωτογραφίες και να λέτε «το εξάνθημα του παιδιού μου μοιάζει με αυτό»- ίσως είναι ένας πιο σύντομος τρόπος να καταλάβετε αν αυτό είναι σοβαρό ή όχι.” Η δήλωση εκλήφθηκε από πολλούς ως παρακίνηση των γονιών να “γκουγκλάρουν” τα συμπτώματα των παιδιών τους.

“Μην μπερδεύετε την αναζήτηση στο internet με το ιατρικό πτυχίο”

Η αναισθησιολόγος Νάντια Μασούντ ανέβασε στον λογαριασμό της στο twitter μια φωτογραφία. Ή μάλλον, τέσσερις. Σαν κουίζ. “Εδώ βλέπετε φωτογραφίες από το διαδίκτυο από τέσσερις διαφορετικούς τύπους εξανθήματος, Τζέρεμι Χαντ. Πείτε μου τώρα, μπορείτε να διαγνώσετε τι είναι η καθεμία; Χρειαζόμαστε ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ γιατρούς”.

Η συμβουλή του βρετανού υπουργού Υγείας σε γονείς προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς
Από τον λογαριασμό στο twitter της Nadia Masood

Ο γιατρός Ηαμίντ Χαν, από τα επείγοντα του νοσοκομείου St George του Λονδίνου έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, “είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο. Ως παθολόγος και γιατρός στα επείγοντα παιδιατρικά, παρακινώ τους γονείς να μην το κάνουν ΠΟΤΕ αυτό. Αν το παιδί σας έχει εξάνθημα, δείτε έναν γιατρό”.

Ο ίδιος είπε στην εφημερίδα Independent ότι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας θα μπορούσαν “δυνητικά να θέσουν ζωές σε κίνδυνο”.

“Βλέπω”, είπε ο γιατρός, “πολλά παιδιά με εξάνθημα. Φοβάμαι ότι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργού Υγείας και πιθανόν θα τους ξεφύγουν πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα -που θα μπορούσαν να έχουν θανάσιμες επιπτώσεις. Ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να ανακαλέσει δημόσια τη δήλωσή του, και να παραδεχτεί ότι ήταν μια σοβαρά λανθασμένη κρίση”.

Και ο παιδίατρος Τομ Ο’Νιλ λέει στην ίδια εφημερίδα, «οι συνέπειες των συμβουλών του κ. Χαντ στους γονείς θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες αν οδηγήσουν σε μια καθυστερημένη μεταφορά άρρωστων παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν λανθασμένα καθησυχαστεί από μια έρευνα στη Google.

Δεν υπάρχει παιδίατρος με τον οποίο να έχω μιλήσει που να μην είναι σοκαρισμένος από την πρόσφατη συμβουλή του Χαντ”.

“Γονείς, σας παρακαλώ αγνοήστε τη συμβουλή του Τζέρεμι Χαντ να χρησιμοποιείτε το internet για να εκτιμήσετε τα εξανθήματα. Πάντοτε να αναζητάτε ιατρική συμβουλή αν δεν είστε σίγουροι”, έγραψε ο γιατρός Ίναμ Χακ στον λογαριασμό του.

Ο θάνατος ενός παιδιού

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο ενός έτους Γουίλιαμ Μιντ πέθανε από σήψη, μετά από μόλυνση στον θώρακα και πνευμονία. Οι γονείς του είχαν μιλήσει με γιατρούς πολλές φορές στις 11 εβδομάδες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που παρουσίασε τα συμπτώματα μέχρι τον θάνατό του. Την παραμονή του θανάτου του, η μητέρα του κάλεσε την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για μη-επείγοντα περιστατικά 111, και μίλησε με έναν σύμβουλο, που, όμως, δεν είχε πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία του γιου της. Του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η θερμοκρασία του είχε πέσει από τους 40 στους 35 βαθμούς κελσίου -σημάδι σήψης. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν εντοπίστηκε. Ποιος έφταιγε; Η αναφορά του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα -και το δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες- ότι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες να σωθεί η ζωή του παιδιού, αφότου επανειλημμένα τους ειπώθηκε ότι ήταν ένας απλός βήχας. Αλλά τι πραγματικά έφταιγε;

Η συμβουλή του βρετανού υπουργού Υγείας σε γονείς προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς

Γραμμή βοήθειας “χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό”

Η γραμμή NHS 111 μπήκε ουσιαστικά σε λειτουργία το 2010. Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελεύθερων αποφάσισε να αντικαταστήσει ο αριθμός αυτός την απευθείας γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS Direct), η οποία λειτουργούσε με νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρόταση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς ότι είχε στόχο να περικόψει έξοδα, αντικαθιστώντας τους ειδικευμένους εργαζόμενους με τηλεφωνικούς συμβούλους χωρίς εκπαίδευση στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

Ο γιατρός Μαρκ Πόρτερ, πρόεδρος της Βρετανικής Ιατρικής Ομοσπονδίας, προειδοποιούσε τότε για τους κινδύνους του να ακολουθείς τυφλά ένα πρωτόκολλο. “Ένα δομικό πρόβλημα με τη γραμμή 111 είναι ότι σε αυτή εργάζονται άτομα που δεν έχουν κλινική εκπαίδευση και ακολουθούν ένα πρωτόκολλο αντί να χρησιμοποιούν κλινική κρίση για να εκτιμήσουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν μια κλήση”.

Η συμβουλή του βρετανού υπουργού Υγείας σε γονείς προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς
Από την απεργιακή κινητοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών στις 12 Ιανουαρίου για τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς, στην πρώτη τους απεργία εδώ και 40 χρόνια

“Ασφυκτική πίεση”

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγραφε τότε το βρετανικό δίκτυο BBC, μια πρώην εργαζόμενη στην τηλεφωνική γραμμή σε ένα από τα κέντρα, η Ίσρα Ταχίρ, το χαρακτήριζε “υπερφορτωμένο” με κλήσεις, και το προσωπικό “υπό ασφυκτική” πίεση. Η ίδια είπε ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δίνουν ιατρικές συμβουλές όταν δεν υπήρχαν νοσοκόμες. “Αισθάνομαι ότι η υπηρεσία είναι παντελώς μη-ασφαλής. Είχαμε πάντα λιγότερο από το απαραίτητο προσωπικό. Δεν είμαι ιατρικά εκπαιδευμένη, και δεν πιστεύω ότι ήμουν εξοπλισμένη να παίρνω τέτοιες αποφάσεις”, δήλωνε τότε στη Daily Mail. Από το προσωπικό ζητούνταν να κάνει υπερωρίες ή να ακυρώνει άδειες διακοπών εξαιτίας των ελλείψεων. Τέσσερις μήνες άντεξε η ίδια και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η τηλεφωνική γραμμή “υποφέρει” από χρόνιες ελλείψεις προσωπικού, με μία νοσοκόμα να πρέπει να καλύψει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, και χιλιάδες κλήσεις να μένουν αναπάντητες.

Οι γονείς χρειάζονται ιατρική συμβουλή, όχι μηχανή αναζήτησης. Οι υπουργοί πρέπει να δράσουν άμεσα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη γραμμή 111″, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα υγείας Άντριου Γκουίν.

Όσο για την επίσημη θέση του υπουργείου Υγείας ως προς τη συμβουλή του ίδιου του υπουργού; “Κανένα σχόλιο”, παρά μόνο ότι οι γονείς, “δεν πρέπει να διστάζουν να επικοινωνήσουν με έναν παθολόγο”.

πηγές: Independent, BBC, The Telegraph, Daily Mail

φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ – η φωτογραφία του Τζέρεμι Χαντ είναι του Ted Eytan, Commons Wikimedia

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος