Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας κυνηγά κατασκόπους που πουλούν πληροφορίες στη Ρωσία

Πίσω από τους βομβαρδισμούς και τις πάσης φύσεως στρατιωτικές επιχειρήσεις που εκτυλίσσονται στα Ουκρανικά εδάφη, ένας άλλος διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται σχεδόν καθημερινά στο παρασκήνιο.

Πρόκειται για την αγωνιώδη προσπάθεια των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τους πολλούς κατασκόπους που δίνουν στους Ρώσους πολύτιμες πληροφορίες για καίριους στόχους υψηλής αξίας.

Σε έναν σκονισμένο δρόμο στην πόλη Σλόβιανσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ένας άνδρας με μακρυμάνικο μαύρο πουκάμισο και στρατιωτικό παντελόνι καπνίζει ένα τσιγάρο. Τον παρακολουθούν.

«Είναι δικός μας», λέει ένας άντρας από τον ασύρματο του αυτοκινήτου του. «Εδώ πάει».

Από την άλλη κατεύθυνση, ένα φορτηγάκι κάνει ελιγμό και δύο άνδρες με στολή μάχης και καλυμμένα τα πρόσωπα πετάγονται έξω. Ο άντρας με τα μαύρα πέφτει στο έδαφος, σαν από ένστικτο. Οι αξιωματικοί από την SBU, την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας μετά από σωματική έρευνα βρίσκουν το πολύτιμο για αυτούς στοιχείο: το κινητό του τηλέφωνο.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι χαρακτηριστικοί γδούποι από τις μονομαχίες του ρωσικού και του ουκρανικού πυροβολικού έχουν σταθερή παρουσία. Μεγάλο μέρος των ρωσικών βομβαρδισμών είναι αδιάκριτοι, ωστόσο κάποιοι έχουν στόχους υψηλής αξίας, όπως στρατιωτικούς καταυλισμούς, αποθήκες όπλων ή το αρχηγείο της SBU στο Κράματορσκ, το οποίο καταστράφηκε μερικώς τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η SBU λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεργάτες για να εντοπίσουν τους στόχους τους και να αξιολογήσουν την επιτυχία των πληγμάτων τους όπως ο φερόμενος κατάσκοπος που είδε το CNN να συλλαμβάνεται στο Σλόβιανσκ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όταν ήλθε επί τόπου αντιμέτωπος με έναν ανακριτή της SBU, ο ύποπτος παραδέχτηκε γρήγορα ότι επικοινωνεί με τον εχθρό.

«Τι σου ζήτησε;» ρώτησε ο ανακριτής.

«Συντεταγμένες, κινήσεις και ούτω καθεξής», είπε ο ύποπτος με χαμηλωμένο το κεφάλι. «Τις θέσεις των χτυπημάτων, τέτοια πράγματα, την κατάσταση γενικά, και ούτω καθεξής».

«Κατάλαβες γιατί χρειαζόταν τις συντεταγμένες;»

«Ναι, κατάλαβα».

Η SBU λέει ότι πραγματοποιούν τέτοιες παγίδες μία ή δύο φορές την ημέρα. Αυτός ο άνδρας βρίσκεται υπό εξέταση για μόλις τέσσερις ημέρες.

Μερικοί από τους υπόπτους είναι κλασικοί μυστικοί πράκτορες. Ρώσοι πολίτες, που μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Ντονμπάς στην αρχή του πολέμου, οι οποίοι ζουν ανάμεσα στον πληθυσμό. Άλλοι είναι πολιτικοί συμπαθούντες. Αλλά ο άνθρωπος που έπεσε στη σημερινή παγίδα και τον φωνάζουν Σέρχι λέει ότι οι περισσότεροι κατασκοπεύουν για τα χρήματα.

«Υπάρχουν όλο και λιγότεροι ιδεολόγοι προδότες», αναφέρει. «Ακόμα και αυτοί που υποστήριξαν την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2014 στο Ντονμπάς, κατά τη δημιουργία των λεγόμενων DPR και LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ) όταν είδαν τι συνέβη με τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, το Κίεβο, την Μπούχα και δεκάδες η εκατοντάδες άλλες τοποθεσίες, άρχισαν να αλλάζουν την κοσμοθεωρία τους για τη Ρωσία».

Ο ύποπτος αυτό το Σαββατοκύριακο είπε στον ανακριτή ότι του προσφέρθηκαν μόλις 500 χρίβνια, ή περίπου 17 δολάρια, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες στόχων. Λέει ότι στρατολογήθηκε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram από κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται ως «Νικολάι».

Ο ανακριτής διαβάζει στο κινητό τις ανταλλαγές τους καθώς οι πράκτορες της SBU στέκονται με τα πιστόλια έξω από τη θήκη.

«Έκανες καλή δουλειά χθες», έγραψε ο Νικολάι. «Οι ίδιες πληροφορίες χρειάζονται σήμερα. Φωτογραφίες, βίντεο, γεω-δεδομένα του στρατού στο CNIL (ένας στρατιωτικός καταυλισμός). Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να έχεις τις πληροφορίες;»

«Το κατάλαβα, το κατάλαβα», απάντησε ο ύποπτος. “Θα σου στείλω μήνυμα. Μιάμιση με δύο ώρες”.

«Εντάξει, περιμένω», απάντησε ο Νικολάι. “Πρόσεχε. Πρόσεχε τις κάμερες να μην σε βλέπουν. Βγάλε φωτογραφίες και βίντεο κρυφά”.

Ο ανακριτής εξηγεί στον ύποπτο ότι του κατάσχουν το κινητό του.

«Ποιον να καλέσω να ενημερώσω για την κράτησή σου;» ρωτάει ο ανακριτής.

«Τη μητέρα μου», λέει ο ύποπτος.

«Θυμάσαι τον αριθμό;»

«Υπάρχει ένας αριθμός στο τηλέφωνο».

Με αυτό, ο άνδρας οδηγείται στο χωρίς διακριτικά αυτοκίνητο της SBU και απομακρύνεται. Ο Σέρχι λέει ότι θα μεταφερθεί δυτικά, στο Ντνίπρο, όπου θα δικαστεί. Εάν αποδειχθεί ότι η κατασκοπεία του προκάλεσε θάνατο ή  «βαριές συνέπειες», μια καταδίκη θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του, λέει ο Σέρχι.

«Αυτοί οι πύραυλοι έρχονται στις συντεταγμένες που μεταδίδονται από τέτοιους εγκληματίες», μας λέει πίσω στο αρχηγείο. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των πυραύλων. Οι στρατιώτες μας σκοτώνονται όπως και οι πολίτες».

Λέει ότι προσπαθεί να κρατήσει τον θυμό του, αλλά είναι δύσκολο να μην πάρεις προσωπικά τις προδοσίες.

«Κάθε φορά που συλλαμβάνω κάποιον σαν αυτόν, ξέρω ένα πράγμα: είμαι και ο ίδιος από εδώ. Οι αγαπημένοι μου, όλοι οι συγγενείς μου, είναι από το Λίμαν» – μια κοντινή πόλη που υφίσταται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, αναφέρερει ο Σέρχι.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν πού να ζήσουν, δεν έχουν τίποτα. Δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Το θυμάμαι κάθε φορά. Θυμάμαι κάθε φορά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κράματορσκ», σημειώνει, αναφερόμενος σε μια ρωσική αεροπορική επιδρομή τον Απρίλιο που σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

«Μαζεύαμε τον κόσμο κομμάτι-κομμάτι».

Πηγή: CNN World

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος