ΗΠΑ – Κόγκρέσο: Υπεραμύνθηκε της αποχώρησης από το Αφγανιστάν ο Αντ. Μπλίκεν εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων και κατηγοριών

Πεδίο μάχης θύμισε χτες η ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνεδρίασε με αντικείμενο συζήτησης την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Εκτοξευτήκαν βαριά λόγια από τους επικριτές της κυβέρνησης  όπως  «Καταστροφή». «Προδοσία». «Άνευ όρων παράδοση» στους Ταλιμπάν.

Τα “πυρά” ήταν αναμενόμενα, δεδομένης της κλιμάκωσης των αλληλοκατηγοριών και του πινγκ πονγκ ευθυνών για το χαοτικό τέλος της 20ετούς αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Με μια πιο σθεναρή και αυστηρή στάση από ό,τι είχε δείξει μέχρι τώρα, ο συνήθως προσηνής υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αντέκρουσε τις κατηγορίες για έλλειψη προετοιμασίας που διατυπώθηκαν ακόμη και μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Και αντεπιτέθηκε κατηγορώντας ως επι το πλέιστον τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Κληρονομήσαμε μια προθεσμία, δεν κληρονομήσαμε ένα σχέδιο», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή.

Συνέχισε λέγοντας ότι όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να «τερματίσει τον πόλεμο ή να ξεκινήσει μια κλιμάκωση».

Επισήμανε επανειλημμένα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εξέτασε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας λόγω των απειλών από το ισλαμιστικό κίνημα να ξαναξεκινήσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Αμερικανών.

Η συμφωνία που σύναψαν η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ταλιμπάν, έκανε θέσφατο την ολική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν – και επέτρεψε την απελευθέρωση 5.000 ανταρτών.

Από καιρό αποφασισμένος να τερματίσει τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ – Ταλιμπάν για ολική αποχώρηση που ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του. Αλλά και χωρίς αυτήν τη συμφωνία, δεν θα είχε «γίνει κατ ‘ανάγκη σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα» ούτε «με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο Μπλίνκεν.

Εάν η απεμπλοκή από το Αφγανιστάν είχε τη στήριξη μεγάλου μέρους της αμερικανικής πολιτικής τάξης, η εφαρμογή αυτής της απεμπλοκής επικρίνεται από όλες τις πλευρές.

Επειδή η αποχώρηση μετατράπηκε σε σενάριο καταστροφής: οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από 20 χρόνια, την ανέκτησαν ακόμη και πριν φύγει ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από την Καμπούλ.

O Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, καταγγέλλοντας μια «οδυνηρή καταστροφή» και μια «άνευ όρων παράδοση στους Ταλιμπάν».

Κατηγόρησε το δίδυμο Μπάιντεν-Μπλίνκεν ότι «αθέτησε την υπόσχεση» να μην αφήσει πίσω κανέναν Αμερικανό.

Υπό βιασύνη, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια γιγαντιαία επιχείρηση αερογέφυρας για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους και Αφγανούς που ήταν σε κίνδυνο από αντίποινα από τους ισλαμιστές νέους κυρίαρχους της χώρας. Και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια τζιχαντιστική επίθεση με στόχο αυτή την επιχείρηση.

«Ο πρόεδρος αρνήθηκε να ακούσει τους ίδιους του στρατηγούς του και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι τον είχαν προειδοποιήσει ακριβώς για το τι θα συνέβαινε κατά την αποχώρησή μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

«Κατηγορείτε τους πάντες για αυτήν την καταστροφή, εκτός από τους εαυτούς σας και τους Ταλιμπάν», συνέχισε σε οξύτατους τόνους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Μιούσερ.

Oι Ρεπουμπλικάνοι ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ακροαματική διαδικασία για περισσότερο από πέντε ώρες, με ορισμένους να φτάνουν στο σημείο να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.

«Ο αμερικανικός λαός δεν του αρέσει να χάνει, ειδικά όχι από τους τρομοκράτες. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ ΜακΚόλ.

Ο ίδιος ρώτησε γιατί δεν διατηρήθηκε ο έλεγχος της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ και γιατί η κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνίες παρακολούθησης και αντιτρομοκρατίας με γειτονικές χώρες.

«Αυτή είναι μια απειλή εθνικής ασφάλειας καθώς η Κίνα αρχίζει να αυξάνει την παρουσία της. Από όσο γνωρίζω, αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Μπαγκράμ», δήλωσε ο ΜακΚολ.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ενεργά για τον εντοπισμό απειλών.

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι «ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες αναλύσεις δεν προέβλεπαν την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων».

Αλλά «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να παραμέναμε περισσότερο χρονικό διάστημα θα είχε κάνει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πιο ανθεκτικές ή αυτοσυντηρούμενες».

«Ωστόσο, είχαμε προετοιμαστεί για πολυάριθμα σενάρια», τα οποία είπε ότι επέτρεψαν τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν 124.000 ανθρώπων.

Ειδικά ο Μπλίνκεν δέχεται πυρά για ολιγωρία, μήνες πρίν την λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, ώστε να απομακρύνει Αμερικανούς και Αφγανούς που συνεργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας αντέτεινε ότι ξαναξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης ειδικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε διερμηνείς και άλλους Αφγανούς συνεργάτες των ΗΠΑ, που βρίσκονταν «σε αδιέξοδο» από την κυβέρνηση Τραμπ. Αλλά αυτή η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία παρέμεινε εξαιρετικά αργή μέχρι το τελικό πρόγραμμα διάσωσης. Μετά απο την χθεσινή του κατάθεση  ο κ. Μπλίνκεν πρόκειται να καταθέσει αργότερα σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος