ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
Λίγες μόνο ημέρες μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, η Ισπανία αποφασίζει να εκπληρώσει την δέσμευσή της για την σταδιακή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της έως ότου φτάσει το 2% του ΑΕΠ της το 2029.
Η Ισπανία βρίσκεται στην προτελευταία θέση στις στρατιωτικές δαπάνες στο σύνολο των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Και την εικόνα αυτή επιχειρεί να αλλάξει η ισπανική κυβέρνηση. Παρότι ο Πέδρο Σάντσεθ γνωρίζει ότι οι κυβερνητικοί του εταίροι Ουνίδας Ποδέμος είναι αντίθετοι με την δέσμευση αυτή, εντούτοις υπολογίζει στην στήριξη του Λαϊκού Κόμματος όταν το ζήτημα φθάσει στην ολομέλεια του ισπανικού κοινοβουλίου.
Αρχής γενομένης, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πίστωση 1 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες που θα διαχειριστεί το υπουργείο Άμυνας. Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πρόκειται να εκπληρώσει την ευθύνη και την αλληλεγγύη του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας ασφάλειας και αποτροπής απέναντι στην πραγματική απειλή που θέτει ο Πούτιν». Η απόφαση αυτή εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την αύξηση του κόστους για την Άμυνα.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που προτείνουν οι Σοσιαλιστές έχει δημιουργήσει ένα άλλο κενό εντός της κυβέρνησης. Οι Ουνίδας Ποδέμος έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν στη Βουλή την αποστολή περισσότερων αμερικανικών αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση Rota της Ανδαλουσίας, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με στόχο την «ενίσχυση των νότιων συνόρων» του.
Οι Ουνίδας Ποδέμος ανακοινώνουν ότι «η χώρα μας δεν χρειάζεται να αγοράζει βόμβες και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των οικογενειών και την αποφυγή της μαζικής εξαθλίωσης που προκάλεσε πρώτα η πανδημική κρίση και τώρα η οικονομική κρίση που προήλθε από την εισβολή της Ουκρανικής Ρωσίας». Όμως η απόφαση έχει ληφθεί και θα προχωρήσει όπως προβλέπεται με την αρωγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης , το Λαϊκό Κόμμα.
Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ισπανία το 2021 διέθεσε το 1,02 % του ΑΕΠ της ( 12,20 δισ. ευρώ) ποσοστό που την τοποθετεί στην προτελευταία θέση των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ μία θέση πιο πάνω από το Λουξεμβούργο.
Για να φτάσει όμως στο 1,22% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε ο Σάντσεθ το τελευταίο διάστημα, η Ισπανία θα έπρεπε να διαθέσει μεταξύ 2,4 και 2,6 δισ. ευρώ περισσότερα για στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα παρέμενε αμετάβλητο στα επίπεδα του 2021. Όμως η εισβολή στην Ουκρανία έχει τινάξει στον αέρα κάθε ευρωπαϊκή πρόβλεψη η οποία τοποθετούσε την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας στο 5,6% για το 2022 και 4,4 % για το 2023.
Για το 2022 ο προϋπολογισμός του ισπανικού υπουργείου Άμυνας αυξήθηκε κατά 7,9%, στα 10,15 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή οι στρατιωτικές συντάξεις), αλλά το ποσοστό του ΑΕΠ μετά βίας ανέβηκε 1%. Και όπως επισημαίνουν πηγές του κοινοβουλίου για να καταφέρει η Ισπανία να εκπληρώσει τους στόχους της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 20%.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη Μαδρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλντερμπεργκ, μέχρι σήμερα μόνο 9 χώρες μέλη της Συμμαχίας ξεπερνούν σε αμυντικές δαπάνες το 2% του ΑΕΠ τους (η Ελλάδα έρχεται πρώτη), 19 χώρες θα το φτάσουν το 2024 και άλλες 5 ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεκαετίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος