Ισπανία – Σάντσεθ για επέκταση πολέμου Ουκρανίας: “Να μετράμε τα λόγια μας προς αποφυγή μη αναστρέψιμης κατάστασης”

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κανάλι La Sexta, την πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου : “Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε. Γι΄ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μετράμε τα λόγια μας γιατί μπορεί μετά από μια πολεμική λεκτική διαμάχη  να έρθει κάτι μη αναστρέψιμο που πρέπει να αποφύγουμε. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη : Υπάρχει μια πυρηνική δύναμη υπό την ηγεσία του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν που έχει εισβάλει με παράνομο, άδικο και αδικαιολόγητο τρόπο σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που αποφάσιζε να προσεγγίσει στη δημοκρατική Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να μετράμε καλά τα λόγια μας και να ενεργούμε, όπως ενεργούμε, όλοι μαζί. Πρώτον, η απόλυτη καταδίκη της εισβολής, η αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό και τρίτον, η αποφασιστικότητα στις κυρώσεις που βλάπτουν τον Πούτιν και τη ρωσική ολιγαρχία.” Όπως συμπλήρωσε : «Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε τον Πούτιν γιατί δεν ξέρουμε ποια χώρα θα είναι η επόμενη».

Σχετικά με τη στάση της Ισπανίας στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας σε μία χώρα του ΝΑΤΟ ο Σάντσεθ απάντησε πως “ ούτε η Ισπανία, μονομερώς, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το ΝΑΤΟ θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας από τη ρωσική εισβολή.” Όμως, στην υποθετική περίπτωση που ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχωρήσει και επιτεθεί σε χώρα μέλος του οργανισμού, ο Σάντσεθ αναγνώρισε ότι «δεσμευόμαστε από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και από το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποδώσουμε μπροστά σε μια πιθανή επιθετικότητα από άλλη χώρα, εν προκειμένω τη Ρωσία” σημείωσε.

Για την αλλαγή γνώμης της Ισπανίας σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ο Σάντσεθ αναγνώρισε ότι άλλαξε γνώμη επειδή ήταν «μια απροσδόκητη κρίση για τη διεθνή κοινότητα». Όπως τόνισε , «ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τη Βενεζουέλα ή το Ιράν για να βρουν νέες χώρες και να αντισταθμίσουν το βέτο των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία» ή ακόμα και η Ελβετία άλλαξε «τη θέση της ουδετερότητας για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία».

Τέλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς στην Ισπανία ενώ ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές, που θα περιλαμβάνονται στο ‘εθνικό σχέδιο αντίδρασης στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία’, το οποίο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις 29 Μαρτίου. Απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και υποστήριξε ότι θα ολοκληρώσει την κυβερνητική του θητεία ως το τέλος του 2023.

Ανταπόκριση -Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος