Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις, ώθησε τις ισραηλινές αρχές να εξετάσουν το σενάριο επίτευξης ανοσίας της αγέλης μέσω της νόσησης, αναφέρουν οι Times of Israel.
Η λύση της άρσης των περιορισμών και της εφαρμογής τους μόνο στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αναφέρεται ευρέως ως «σουηδικό μοντέλο». Αν και σήμερα η σκανδιναβική χώρα έχει αλλάξει την προσέγγισή της στην καταπολέμηση του παθογόνου παράγοντα, στην αρχή έχει ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει την παραγωγή αντισωμάτων στην πλειοψηφία της κοινωνίας με φυσικό τρόπο, μέσω επαφής με τον ιό, δηλ. μέσω νόσησης.
Το Ισραήλ κλίνει προς αυτή την προσέγγιση μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής γνωστής ως Όμικρον. Όπως φαίνεται από τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στην επιστημονική ιατρική βιβλιογραφία, η καινούργια παραλλαγή ενδέχεται να διαφεύγει από κάποια εμβόλια. Για παράδειγμα, η Πολωνική Ακαδημία Επιστημών παραθέτει δεδομένα που δείχνουν αποτελεσματικότητα εμβολίων μόνο από αυτά που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.
Αν και πολύ πιο μεταδοτικό, αναφορές δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί πολύ πιο ήπια συμπτώματα. Το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού τριών δόσεων του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη χαμηλή μολυσματικότητα της νέας παραλλαγής, καθιστούν τη «σουηδική προσέγγιση» να θεωρείται από τους επιδημιολόγους πολύ λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι στο παρελθόν και είναι δυνατή να εφαρμοστεί στο παρόν στάδιο.
Σύμφωνα με τους “ToI”, οι περιορισμοί θα ισχύουν κυρίως για άτομα από ομάδες κινδύνου που λαμβάνουν αυτήν τη στιγμή την τέταρτη δόση του σκευάσματος εναντίον του COVID-19. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο επιδημιολόγος Michael Edelstein, η ηπιότερη πορεία της νόσου που προκαλείται από μια πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις.
Επιμέλεια – μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος