Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Στη δίνη πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτες οικονομικές προεκτάσεις βρίσκεται η Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι. Ο Ιταλός πρόεδρος οριστικοποίησε τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί η απόσυρση της στήριξης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού από το κίνημα των 5 Αστέρων, τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιταλία, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους εν όψει κάλπης.
Oι συνέπειες
– Για αρχή περιπλέκεται η προσπάθεια της ΕΚΤ να σταθεροποιήσει το ευρώ καθώς η πολιτική κρίση εντείνει την ανησυχία των αγορών
– Και οι Βρυξέλλες χάνουν ένα πολύτιμο σύμμαχο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και ένα υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο Μ. Ντράγκι ανέλαβε το τιμόνι της Ιταλίας πριν από 15 μήνες με υψηλές προσδοκίες.
Στο πρόσωπο του
-οι αγορές είδαν τον Σούπερ Μάριο του 2012 που όπως είχε σώσει το ευρώ, θα έβαζε σε τάξη τα δημοσιονομικά της Ιταλίας
-οι Ιταλοί την υπερκομματική προσωπικότητα που θα έσωζε την χώρα από τις διαδοχικές πολιτικές κρίσεις
– και οι Βρυξέλλες έναν αξιοσέβαστο συνομιλητή που έβαλε ξανά την Ιταλία στον ευρωπαϊκό πυρήνα
Τι διακυβεύεται ειδικά για την Ιταλία με την έξοδο Ντράγκι;
Εγκαινιάζεται ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας:
– θα χρειαστεί χρόνος για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού,
– άρα θα καθυστερήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να έχει εγκαίρως η χώρα πρόσβαση στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανακάμψης.
Και αυτό σε μία περίοδο που πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 10ετιών έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και έχουν μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη των 27.
Στις 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές.
Κλυδωνισμοί στην Ιταλία – Ανταπόκριση Κ. Μαυρής
Σήμερα Πέμπτη 21/7 το απόγευμα ο Ιταλός ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την διάλυση της Ιταλικής Βουλής, εφόσον έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, και έτσι η Ιταλία οδεύει στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου.
«Η πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου είναι πάντα η τελευταία επιλογή που μπορεί να γίνει», είπε ο Ματαρέλα «αλλά η πολιτική κατάσταση που έχει προκύψει οδήγησε σε αυτή την απόφαση».
Ο Πρόεδρος Ματαρέλα τόνισε πως η Ιταλία διανύει μια περίοδο που «δεν επιτρέπει καμία παύση» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με αναφορά στα επίκαιρα θέματα της χώρας, όπως πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός και κόστος της ενέργειας, και «με την ελπίδα να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή από όλους προς το γενικότερο συμφέρον της Ιταλίας».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Μάριο Ντράγκι στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τόνισε πως «η Ιταλία έχει τα πάντα για να είναι ισχυρή, έγκυρη, αξιόπιστη στον κόσμο» και κάλεσε τους υπουργούς του να διατηρήσουν «την ίδια αποφασιστικότητα εντός των ορίων της περιμέτρου που έχει χαραχθεί».
Εθνικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία των εκλογών, στις 25 Σεπτεμβρίου. Τα πρώτα κόμματα – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις – φαίνεται πως είναι το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, με το ενδεχόμενο όμως τα τρία Κεντροδεξιά κόμματα να συσπειρωθούν.
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής
Πηγή: EΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος