Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κα. Σάνα Μαρίν, σήμερα το πρωί μετέβη στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί από καιρό, απέκτησε διαφορετικό βάρος, εφόσον σήμερα η Φινλανδία κατέθεσε την αίτηση για την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Μάριο Ντράγκι: Πρέπει να οικοδομήσουμε μια αληθινή ευρωπαϊκή άμυνα, συμπληρωματική του ΝΑΤΟ
“Το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια σαφής απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην απειλή που συνιστά για την ειρήνη στην Ευρώπη, για τη συλλογική μας ασφάλεια. Η Ιταλία υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση της Φινλανδίας, όπως και της Σουηδίας” τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο Ντράγκι υπενθύμισε πως “από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες μας είναι συνοδοιπόροι” εφόσον “η Ιταλία και η Φινλανδία έγιναν δεκτές στα Ηνωμένα Έθνη την ίδια χρονιά, το 1955”.
Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση ο Ντράγκι τόνισε πως “τις τελευταίες εβδομάδες δείξαμε μεγάλη ενότητα ως προς την καταδίκη της Ρωσίας, στη στήριξη της Ουκρανίας, στην αναζήτηση διαπραγματευτικής λύσης στην υφιστάμενη κρίση. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε, ξεκινώντας από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα” και υπογράμμισε πως “ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσιάζει τεράστιες στρατηγικές προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, με μεμονωμένους εθνικούς προϋπολογισμούς”.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός επισήμανε πως “πρέπει να υιοθετήσουμε πρόσθετα εργαλεία για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους και να επενδύσουμε στην ενεργειακή μετάβαση, στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας” αλλά και “να οικοδομήσουμε μια αληθινή Ευρωπαϊκή άμυνα, συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, για να συμβάλλουμε στην προστασία των ιδρυτικών μας αξιών, των θεσμών μας”.
“Αυτή είναι η στιγμή των επιλογών και θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλέξει να είναι ο πρωταγωνιστής” ολοκλήρωσε ο Ντράγκι.
Σάνα Μάριν: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε αυτόν τον πόλεμο στο σημερινό πλαίσιο
Σειρά είχε η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κα. Σάνα Μάριν, η οποία αναφέρθηκε στα σημεία της “Ευρωπαϊκής ατζέντας και ιδιαίτερα στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις του στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια”.
“Η Φινλανδία και η Ιταλία μοιράζονται ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης με την Ουκρανία και με τους Ουκρανούς που υποφέρουν από τη Ρωσική στρατιωτική επίθεση, η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη και εκτείνεται επίσης εναντίον αμάχων” τόνισε η Μάριν. “Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και ως εκ τούτου συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της για ελευθερία και κυριαρχία” στην οποία η Φινλανδία ”παρείχε ανθρωπιστική και υλική βοήθεια, καθώς και στρατιωτικές προμήθειες αλλά και όπλα στην Ουκρανία”.
Αναφερόμενη στην ανθρωπιστική κρίση, η Μάριν τόνισε πως “θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ξεφύγουν από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση. Και η Φινλανδία έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 23.000 Ουκρανούς. Υπάρχει επίσης ανάγκη για ειδικό συντονισμό στην Ευρώπη για την πρόληψη της εμπορίας ευάλωτων ατόμων, ιδίως παιδιών, που έχουν απομακρυνθεί από τους γονείς τους”.
Σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στη Ρωσική επιθετικότητα, η Πρωθυπουργός τόνισε πως “ήταν ισχυρή και ενωμένη, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, ενώ είπε πως η χώρα της “είναι έτοιμη να εξετάσει νέα κοινά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει να μειώσει τα Ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας” και πως “πρέπει να βρούμε όλα τα δυνατά μέσα για να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα που εισάγουμε από τη Ρωσία”. Επομένως, σύμφωνα με την Μάριν “πρέπει να επιταχύνουμε την οικολογική μετάβαση και να αυξήσουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τις Ευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις”.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ασφάλειας, η Πρωθυπουργός Μάριν τόνισε πως “έχει αλλάξει επειδή η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές και ότι θέλει να εμποδίσει και να περιορίσει την ελευθερία άλλων χωρών στην επιλογή των συνθηκών ασφαλείας τους. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε αυτόν τον πόλεμο στο σημερινό πλαίσιο”.
Πρόσθεσε επίσης πως “η Φινλανδία θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια του μέλλοντός της για την ίδια, για την περιοχή της και για όλη την Ευρώπη” και αυτός “είναι ο λόγος που το φινλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ”.
Η Μάριν αναφέρθηκε στο γεγονός πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (της Φινλανδίας) ενέκρινε την αίτησή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πιστεύει πλήρως ότι είναι προς το συμφέρον της Φινλανδίας. Τότε η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας, αλλά και της Συμμαχίας συνολικά. Είναι πολύ σημαντικό ότι η γειτονική μας Σουηδία αποφάσισε επίσης να υποβάλει αίτηση” εφόσον και οι δύο Βαλτικές χώρες “θα συμβάλουν από κοινού στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα”.
Σχετικά με την ασφάλεια, η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας υπογράμμισε πως “έχουμε έναν ισχυρό και σύγχρονο στρατό και είμαστε ήδη σε θέση να δράσουμε με το ΝΑΤΟ χάρη στη στενή μας συνεργασία” και ολοκλήρωσε την ομιλία της εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στον Μάριο Ντράγκι ενώ τόνισε πως “η Φινλανδία θα είναι αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην ασφάλεια ολόκληρης της Συμμαχίας”.
Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κα. Μάριν, συναντά αυτή την ώρα για γεύμα τους Ενρίκο Λέτα, Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, και τον Τζουζέπε Κόντε, Πρόεδρο του Κινήματος 5 Αστέρων, και οι δύο μέλη του Κυβερνητικού Συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζουμε πως οι δύο πολιτικοί δηλώνουν θετικοί στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουν αντίθετη άποψη σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Μόσχα: Απέλαση 24 Ιταλών διπλωματών
Ενώ στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ντράγκι-Μάριν, σύμφωνα με το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, σήμερα το πρωί ο Ιταλός πρέσβης στη Μόσχα, Τζόρτζιο Σταράτσε, κλήθηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν αναμένεται να του ανακοινωθεί η απόφαση της Μόσχας ως προς την απέλαση 24 Ιταλών διπλωματών ως αντίποινα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών από πλευράς της Ιταλίας στις αρχές Απριλίου.
Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti αναφέρει παρόμοια κλήση απέλασης διπλωματών προς τον Γάλλο πρέσβης στη Μόσχα, και η ANSA αναφέρει πως το ίδιο συνέβη και στον Ισπανό Πρέσβη στη Μόσχα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος