Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε στις 30 Σεπτεμβρίου συνέντευξη στον Υπεύθυνο Υγείας των Αδελφών της Ιταλίας, Μαρτσέλο Τζεμάτο, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα του κορονοϊού. Το περιεχόμενο της συνέντευξης δείχνει πως ενδέχεται να αλλάξει η έως τώρα υφιστάμενη αυστηρή γραμμή που παραδειγματικά τήρησε η Ιταλία, από τον εμβολιασμού του πληθυσμού έως και το αμφιλεγόμενο green pass.
Ξεκινώντας από το green pass λοιπόν, ο Τζεμάτο δήλωσε πως το κόμμα του τάσσεται “ενάντια σε αυτό το πιστοποιητικό” και πως “δεν ήταν υγειονομικό μέτρο, δεν βασιζόταν σε επιστημονικές αρχές”.
Το πιστοποιητικό, σύμφωνα με τον Τζεμάτο “έδινε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας” εφόσον “οι άνθρωποι μολύνθηκαν ούτως ή άλλως”, και μάλιστα πρόσθεσε πως, αν θέλει κανείς να ελέγξει την θετικότητα ενός ατόμου “ας κάνει ένα αντιγονικό τεστ για να το καταλάβει”.
Ο Τζεμάτο εξήγησε και την θέση του κόμματος σχετικά με τους εμβολιασμούς. “Τα δεδομένα μας λένε ότι η θνησιμότητα από τον Covid επηρεάζει άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η στρατηγική εμβολιασμού θα πρέπει να κάνει ασφαλείς τους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας. Ο εμβολιασμός των 6 χρονων δεν είχε νόημα”.
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο Υπεύθυνος Υγείας των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε πως “είναι σωστό να υπάρξει η σύσταση, αλλά να μην βάζουμε περισσότερες υποχρεώσεις” ενώ υπογράμμισε πως η υποχρέωση για το υγειονομικό προσωπικό, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα παραταθεί.
Επίσης, τοποθετήθηκε και κατά όσων μιλούν για επιβεβλημένα εμβόλια ως κάτι που υποδηλώνει συμφέρον των πολυεθνικών (σενάριο που υφίσταται “στο μυαλό των πιο ανόητων”, δήλωσε χαρακτηριστικά).
Ο Τζεμάτο επίσης μίλησε για την χρησιμότητα των μασκών και “γενικά των κανόνων καλής υγιεινής” εφόσον “τα τελευταία δύο χρόνια πρακτικά δεν είχαμε καμία γρίπη”.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι μέτρα θα παρθούν εάν θα υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων, ο Υπεύθυνος Υγείας των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε πως “θα είμαστε έτοιμοι, αλλά ξεκινώντας από τα επιστημονικά δεδομένα” εφόσον “βασιζόμαστε σε αυτά για να πάρουμε αποφάσεις” και “δεν θα ακολουθήσουμε τους ‘λοιμωξιολόγους-αστέρες’, αλλά επιστήμονες με υψηλό impact factor και ίσως τις οδηγίες που έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες χώρες”.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Τζεμάτο έκλεισε φέρνοντας ως παράδειγμα την Αγγλία. “Πάντα ήμασταν οι τελευταίοι που ανοίγαμε, ενώ άλλοι, όπως η Αγγλία, ξεκίνησαν νωρίτερα. Αυτό επειδή είχαμε ιδεολογική και αντιεπιστημονική θέση. Και μάλιστα είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο όσον αφορά την θνησιμότητα”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος