Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία ορίζεται ως «συστημική απειλή» για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ, φαίνεται πως τα Ιταλικά Δεξιά κόμματα Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας αντιτάχθηκαν με συμπάγεια.
Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, το στοιχείο προκύπτει από τις αναλύσεις των μεμονωμένων αποτελεσμάτων ψηφοφορίας του Ευρωεπιμελητηρίου, εφόσον η Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές ψήφισαν κατά της έκθεσης.
Η έκθεση ορίζει την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν ως «εκλογική απολυταρχία» και ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Τα σχόλια κατά της εν λόγω καταψήφισης ποικίλουν. Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Λία Κουαρταπέλε, σχολιάζει πως «η Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας παίρνουν το μέρος του Όρμπαν. Ακόμα και σήμερα. Ενάντια στα ιταλικά συμφέροντα».
Με παρόμοιους τόνους ο Γραμματέας του κόμματος +Europa, Μπενεντέτο Ντέλα Βέντοβα, ο οποίος δήλωσε πως «Σαλβίνι και Μελόνι καταψήφισαν (την έκθεση). Ο Όρμπαν ήταν πάντα φίλος και μοντέλο για αυτούς. Όποιος μοιάζει, επιλέγει τον όμοιό του».
Τζόρτζια Μελόνι, υπέρ ή κατά της άμβλωσης;
Εν τω μεταξύ σεισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις της ηγέτιδας του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Γένοβα. Ενώπιον περίπου 600 παρευρισκομένων, η Μελόνι μίλησε για το νόμο 194 με τον οποίο αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση στην Ιταλία το 1978.
«Οι ανακατασκευές που λένε ότι ως πιθανή πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός θα αφαιρούσα πολλά δικαιώματα των γυναικών είναι σουρεαλιστικές. Ποια είναι τα δικαιώματα που θέλουμε να αφαιρέσουμε; Την άμβλωση; Όχι, θέλουμε να δώσουμε στις γυναίκες που πιστεύουν ότι η άμβλωση είναι η μόνη επιλογή ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια διαφορετική επιλογή», τόνισε η Μελόνι.
Συνέχισε η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας. «Δεν θέλω να καταργήσω το νόμο 194, δεν θέλω να το τροποποιήσω, αλλά να το εφαρμόσω στο σύνολό του και στο κομμάτι που αφορά την πρόληψη. Για παράδειγμα θα ήθελα να δώσω μια εναλλακτική σε μια γυναίκα που κάνει άμβλωση για οικονομικούς λόγους, αυτό δεν σημαίνει μείωση των δικαιωμάτων, αλλά επέκταση τους. Αυτό σημαίνει προσθήκη δικαιωμάτων, όχι αφαίρεση».
Η ανωτέρω τοποθέτηση προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις.
Η Ένωση Ομοφυλοφίλων Arcigay, δια στόματος του ΓΓ της, είπε πως η ηγέτιδα «το παίζει έξυπνη».
Παράλληλα οι Πικολότι και Έβι των κομμάτων Πράσινη Ευρώπη/Ιταλική Αριστερά τόνισαν πως μια ηγέτιδα «πρέπει να προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών που δεν είναι οπισθοδρομικά, συντηρητικά και αντιδραστικά» ενώ κατήγγειλαν την κατάσταση στην Περιφέρεια της Ούμπρια, στην οποία είπαν πως φαίνεται ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία του Όρμπαν συμβαίνει ήδη, και οι γυναίκες που ζητούν τη διακοπή της εγκυμοσύνης αναγκάζονται να ακούσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου».
Με αναφορά στον πρόσφατο νόμο της Ουγγαρίας του Όρμπαν εκφράστηκε και η Λάουρα Γκαραβίνι, βουλευτής της Ζωντανής Ιταλίας του Ματέο Ρέντσι, η οποία όρισε ως «ασαφής» την Μελόνι σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος