Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi παρενέβη στην Ιταλική Ομοσπονδία Βιομηχάνων και απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους με μια ομιλία χείμαρρο.
Ο Ντράγκι ξεκίνησε λέγοντας πως “η Ιταλία βιώνει μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης σήμερα – καλύτερη από ό,τι είχαμε φανταστεί μόλις πριν από λίγους μήνες” εφόσον “οι κυβερνητικές προβλέψεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες, εκτιμούν αύξηση περίπου 6% για φέτος – έναντι 4,5% που είχε υποτεθεί την άνοιξη” ενώ τόνισε πως “η ενίσχυση της οικονομίας συνοδεύεται από βελτίωση της απασχόλησης”.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός όμως υπογράμμισε πως “εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες” εφόσον “το 2020, περισσότερες από δύο εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονταν σε απόλυτη φτώχεια”.
“Η ανάπτυξη μπροστά μας είναι μια ανάκαμψη, που συνδέεται με την απότομη πτώση του ΑΕΠ που καταγράφηκε πέρυσι” αφού “το 2020, η Ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,9%, μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη” δήλωσε ο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε πως “η πρόκληση για την κυβέρνηση – και για ολόκληρο το παραγωγικό σύστημα και τους κοινωνικούς εταίρους – είναι να διασφαλίσουν ότι αυτή η ανάκαμψη είναι διαρκής και βιώσιμη”.
Σημαντικό σημείο της ομιλίας του ήταν όταν, ο Ντράγκι, είπε πως “η κυβέρνηση ενεργεί με τη μέγιστη αποφασιστικότητα για να αποφύγει το νέο κλείσιμο” και ευχαρίστησε τους Ιταλούς “για την πεποίθηση με την οποία συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού και τις εταιρείες για τη δέσμευση που έδειξαν στη συνεργασία με τον οργανισμό της”.
Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως “μέχρι σήμερα, πάνω από 41 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού” και πως “είμαστε κοντά στην επίτευξη και στη συνέχεια στην υπέρβαση του στόχου που έχουμε θέσει, δηλαδή να ανοσοποιήσουμε το 80% του εμβολιασμού πληθυσμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου”.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε και για το Green Pass “ένα εργαλείο ελευθερίας και ασφάλειας, για την υπεράσπιση των πολιτών και των εργαζομένων και τη διατήρηση ανοιχτών σχολείων και επιχειρήσεων”. Και τόνισε πως “αν μπορούμε να διατηρήσουμε την καμπύλη μετάδοσης υπό έλεγχο, μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν”.
Εκτενέστερη ήταν και η αναφορά στο θέμα της αύξησης των τιμών. “Η παγκόσμια οικονομία περνά μια φάση αύξησης των τιμών, η οποία επηρεάζει επίσης τα τρόφιμα, τα ναύλα και επηρεάζει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτή η ανάκαμψη του πληθωρισμού είναι προσωρινή ή μόνιμη. Εάν αποδειχθεί ότι είναι διαρκής, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστικότητας”.
“Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται επίσης με εν μέρει παροδικά φαινόμενα. Ελλείψει κρατικής παρέμβασης, το επόμενο τρίμηνο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% και αυτή του φυσικού αερίου κατά 30%” δήλωσε ο Ντράγκι. Και πρόσθεσε πως “για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να εξαλείψουμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους το σύστημα φυσικού αερίου για όλους, και το ηλεκτρικό ρεύμα για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις” με μια συνολική παρέμβαση άνω των 3 δισεκατομμυρίων.
Επίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός μίλησε και για την οικολογική μετάβαση, για την οποία είπε πως “δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη”. Και πρόσθεσε πως “η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σοβαρές συνέπειες στη ζωή μας, στον πλανήτη μας και στις οικονομίες μας. Εάν δεν δράσουμε αμέσως, οι επιπτώσεις τους κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και να γίνουν μη αναστρέψιμες”.
Λεπτομερής ήταν η αναφορά του Ντράγκι και στο έργο της Κυβέρνησής του: “Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να μην κάνει ζημιά είναι ουσιώδης, αλλά δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των επόμενων ετών, πρώτα απ’ όλα τις γεωπολιτικές εντάσεις, την προστασία των εγχώριων προϊόντων, αλλά και την πιθανή αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, τη σταδιακή αποδυνάμωση των δημοσιονομικών κινήτρων” – ένα σημείο όπου οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκρότημα.
Αναφερόμενος στην Ιταλική Ομοσπονδία Βιομηχάνων, τόνισε πως “οι καλές βιομηχανικές σχέσεις είναι ο πυλώνας αυτής της μονάδας παραγωγής” τονίζοντας επίσης πως “οι εταιρείες μας, εσείς, πήρατε το μήνυμα και σήμερα έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ”.
Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως “η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν έχει καμία πρόθεση να αυξήσει τους φόρους. Αυτή τη στιγμή τα χρήματα θα πρέπει να δίνονται και όχι να παίρνονται”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος