Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Το δημοφιλές μνημείο της Ρώμης, σύμβολο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και της Ιταλίας παγκοσμίως, αποτελεί ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα του belpaese. Τι σημαίνει όμως αυτό σαν αντικειμενική αξία;
Σε αυτή την ερώτηση προσπάθησε να απαντήσει η ιταλική ομάδα συμβούλων του οικονομικού κολοσσού Deloitte, η οποία εξειδικεύεται σε οικονομικές, κοινωνικές αναλύσεις και σχετική αξία.
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη με τίτλο «The value of an Iconic Asset – Η οικονομική και κοινωνική αξία του Κολοσσαίου» σήμερα αυτή εκτιμάται στα περίπου 77 δισ. ευρώ και συνεισφέρει ως τουριστικός πόλος έλξης περίπου 1,4 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας.
Μάλιστα να υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2011-2016 ο Όμιλος Tod’s χρηματοδότησε την αποκατάσταση του μνημείου και πως από το 2023 το μνημείο θα αποκτήσει και πάλι την αρένα του.
Όπως εξηγεί ο Marco Vulpiani, συνεργάτης και επικεφαλής του τομέα αποτίμησης, μοντελοποίησης και οικονομικών συμβούλων του Τομέα Κεντρικής Μεσογείου της Deloitte, στην εφημερίδα La Repubblica «το Κολοσσαίο αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή αξίας για τη Ρώμη, την Ιταλία και την ανθρωπότητα».
Επίσης, εκτός από τα άμεσα οφέλη του «το Κολοσσαίο παράγει μια έμμεση αξία χρήσης, δηλαδή μια άυλη αξία που συνδέεται με την ευχαρίστηση της απλής εγγύτητας και θέας ενός μοναδικού και υπέροχου εικονικού έργου, τη λεγόμενη ηδονική αξία, όπως αποδεικνύεται από τις τιμές των κτηματομεσιτικών μονάδων πλησίον του χώρου, εκτιμάται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η εταιρεία έλαβε υπόψη και την κοινωνική αναγνώριση της ύπαρξης του αγαθού, όπως «όλα τα συναισθηματικά οφέλη που προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά του ως ένα εμβληματικό αγαθό που είναι μοναδικό στον κόσμο, με περισσότερα από 2000 χρόνια ιστορίας – η λεγόμενη αξία ύπαρξης, δηλαδή πόσα χρήματα θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει η Κοινότητα για να διατηρήσει το περιουσιακό στοιχείο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος