Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σήμερα το απόγευμα στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, στη Ρώμη, παρευρέθη ο Πρόεδρος του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Giuseppe Conte, ο οποίος προέβη σε δίωρη συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης.
Με τον Μάριο Ντράγκι να έχει επιστρέψει από την Αμερική, υπενθυμίζουμε πως η Ιταλία είναι κοντά στο ‘πράσινο φως’ για την τρίτη αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, θέμα του οποίου υπήρξε η αφορμή να ξεκινήσει προ εβδομάδων ενδοκυβερνητική διαμάχη με το Κίνημα 5 Αστέρων.
Το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαϊου ο Πρόεδρος Κόντε τόνισε σε εκπομπή του δικτύου La7 πως η τελευταία αποστολή όπλων που θα στείλει η Ιταλία – και η οποία φαίνεται πως θα περιέχει όλμους, εκτοξευτές Stinger, πολυβόλα, βολές και αντιαρματικούς εκτοξευτές και ίσως ακόμη και μερικά άρματα μάχης, όπως αναφέρει η Corriere della Sera – θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Χαρακτηριστικά, ο Κόντε δήλωσε πως “μετά την τρίτη αποστολή, πιστεύω ότι η Ιταλία συνέβαλε. Η Ιταλία έχει ήδη συνεισφέρει, και πρέπει τώρα να είναι στην πρώτη γραμμή της ειρήνης”.
Με σχετικό ερώτημά του, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, επικεντρώθηκε στο μείζον θέμα των στρατιωτικών προμηθειών, πόσο μάλλον και στη θέση του Κινήματος 5 Αστέρων το οποίο, υπενθυμίζουμε, είναι και κόμμα του Κυβερνητικού Συνασπισμού υπό την καθοδήγηση του Μάριο Ντράγκι.
(Κρίστιαν Μαυρής)
Στο θέμα της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης και υπό το φως των χθεσινών δηλώσεων (στην εκπομπή της La7), θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε θέσει, ως Κίνημα 5 Αστέρων, ένα ‘σημείο χωρίς επιστροφή’ από το οποίο θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μια πιθανή Κυβερνητική κρίση;
Για παράδειγμα, στην περίπτωση αποστολής του πρώτου τανκ, θεωρώντας ότι και αυτό έχει δηλωθεί ως σταθερό σημείο για εσάς; Αυτό, υπενθυμίζοντας επίσης το γεγονός ότι μια πρόσφατη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας επισήμανε ότι το 46% των ερωτηθέντων είναι κατά της προμήθειας όπλων από την Ιταλία και το ΝΑΤΟ.
(Giuseppe Conte)
Κοιτάξτε, πιστεύω ότι αυτός ο κίνδυνος, αυτό το σενάριο δεν υπάρχει καθόλου.
Το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε καμία Κυβερνητική κρίση. Είμαι ο αρχηγός κόμματος που εργάζεται για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό Ντράγκι.
Πάντα εξετάζοντας το Ιταλικό πολιτικό τοπίο, ο Πρωθυπουργός Ντράγκι είναι ο ηγέτης μιας Κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Υπάρχει η άκρα Αριστερά (το κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι) και η Δεξιά, του Σαλβίνι. Εκτός υπάρχει μόνο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης: η Meloni, με τους Fratelli d’Italia. Ένα τόσο ευρύ φάσμα.
Δεν είναι μια κυβέρνηση που γεννήθηκε με πολιτική συμφωνία, ένα KoalitionsVertrag, με κυβερνητικό συμβόλαιο όπως στη Γερμανία. Γεννήθηκε γιατί βρεθήκαμε σε μια κυβερνητική κρίση, στο σκοτάδι, στη μέση της πανδημίας, και έτσι γεννήθηκε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR). Η πολεμική σύγκρουση δεν ήταν ‘στην τάξη των πραγμάτων’.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απρόσμενο σενάριο, που όχι μόνο θέτει ερωτήματα στις συνειδήσεις (πιστεύω) του καθενός μας, αλλά και θέτει ερωτήματα πολιτικής ευθύνης της κάθε δύναμης, και είμαστε πολλές δυνάμεις. Επομένως, η αντιπαράθεση στη Βουλή είναι απαραίτητη.
Γιατί πιστεύω ότι οι θέσεις μας είναι ισχυρές και θα επικρατήσουν; Επειδή μέχρι τώρα, όταν μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να υπονομεύουμε την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, ότι έπρεπε να επανεξοπλιστούμε για να καλύψουμε το 2% (του ΑΕΠ) μέχρι το 2024, πήρα το θάρρος να πω “κανείς δεν αμφισβητεί τη συμμόρφωση, όμως είμαστε 20 χώρες από τις 30 που δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν”.
Τώρα; Ακριβοί λογαριασμοί, ακριβή ενέργεια, ενεργειακή κρίση, μείωση της αγοραστικής δύναμης (ενώ απαριθμούσε την λίστα, ο Πρόεδρος Κόντε χτυπούσε το χέρι του δυνατά στο τραπέζι) … δεν είμαστε σε θέση να σπεύσουμε στον επανεξοπλισμό. Ακολούθησαν όλοι, το είδατε.
Είπαμε: “δεν μπορούμε να σκεφτούμε να νικήσουμε τη Ρωσία, δεν μπορούμε να σκεφτούμε να επιτύχουμε την αλλαγή καθεστώτος”. Με κατηγόρησαν πως είμαι φιλοπουτινικός, παρά το γεγονός ότι καταδίκαζα τον Πούτιν κάθε μέρα.
Είπα: “ίσως κρίνουμε λάθος τις αντιδράσεις, ίσως η συναίνεση προς τον Πούτιν να έχει αυξηθεί μέσα στον πληθυσμό, ίσως ο εθνικισμός να έχει γίνει ακόμα πιο δυνατός”. Και τώρα σημειώνω ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Ντράγκι που έκανε στην Ουάσιγκτον, είναι πολύ κοντά στις δικές μου.
Είμαι λοιπόν βέβαιος πως με την δική μας θέση σύνεσης θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και η Κυβέρνηση, και πως θα συμφωνήσουν επίσης όσον αφορά την αποστολή όπλων. Είπαμε “όχι βαρύτερα όπλα” – δεν βλέπω καθόλου στον ορίζοντα την δυνατότητα αποστολής τανκ.
Θα έλεγα ότι με την τρίτη αποστολή, και υπό το φως των όσων έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δώσαμε μεγάλη στήριξη και μεγάλη δέσμευση (στην Κυβέρνηση). Αλλά και συνεχίζω να υποστηρίζω, πεπεισμένος ότι μπορώ να καθοδηγήσω όλες τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την Κυβέρνηση προς αυτή τη στρατηγική.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος