Ιταλία: Πέθαναν αλλά φταίνε γιατί δεν εγκατέλειψαν το κτίριο στον σεισμό του 2009 – Πρωτοφανής δικαστική απόφαση (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το πρωί τα Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση μιας πρωτόγνωρης απόφασης των Δικαστηρίων της πόλης Λ’ Άκουιλα, όπου το 2009 έγινε ένας φονικός σεισμός με αμέτρητες υλικές ζημιές και 294 θύματα, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας φοιτητής, Βασίλης Κουφολιάς.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά την κατάρρευση ενός κτιρίου που κόστισε τη ζωή σε 24 άτομα και όπου, με την πάροδο του χρόνου, απεδείχθη πως είχαν γίνει εγκληματικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου.

Αναλυτικά, η δικαστική απόφαση μιλά για “βάσιμο ισχυρισμό περί συνενοχής των θυμάτων, δεδομένου ότι αντικειμενικά συνιστά απερίσκεπτη συμπεριφορά το να παραμείνουν να κοιμηθούν παρά τη γνωστή εκδήλωση δύο σεισμικών δονήσεων το βράδυ της 5ης Απριλίου και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 6ης Απριλίου”. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη “την εμπιστοσύνη που είχαν τα θύματα στην ικανότητα του κτιρίου να αντέξει το σεισμό, δεδομένου ότι ήταν κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και είχε παραμείνει όρθιο κατά τη διάρκεια όλων των σεισμικών δονήσεων που προηγήθηκαν επί μήνες”.

Με αυτή την απόφαση, αν και γίνεται δεκτό το αίτημα αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων, η συνενοχή των θυμάτων στο θάνατό τους “μπορεί να εκτιμηθεί στο 30%”, ποσοστό που σημαίνει και σχετική μείωση της αποζημίωσης.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση, η ευθύνη “για κάθε υπουργείο – Εσωτερικών και Υποδομών, στην προκειμένη – ανέρχεται σε 15%, και για το υπόλοιπο 40% είναι εις βάρος των κληρονόμων του κατασκευαστή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος