Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σήμερα το πρωί συνεδρίασε επίσημα η νέα Ιταλική Κοινοβουλευτική Ολομέλεια. Παρόλη τη θετικότητα για τη σύντομη λήξη της θεσμικής διαδικασίας που προσπαθεί να περάσει η Τζόρτζια Μελόνι (και πριν από λίγο, ο Ματέο Σαλβίνι), αντικειμενικά φαίνεται πως επικρατεί ένας πόλεμος νεύρων μεταξύ των Δεξιών κομμάτων.
Οι ‘χοροί’ άνοιξαν στις 10πμ, στο Παλάτσο Μόντε Τσιτόριο (Κάτω Βουλή ή Βουλή των Αντιπροσώπων) της Ρώμης, όπου μάλιστα για πρώτη φορά ο μέγιστος αριθμός των βουλευτών είναι 400 (από 630 που ήταν μέχρι την σχετική μεταρρύθμιση του 2020).
Εδώ ο δρόμος είναι μακρύς, εφόσον στο πρώτο κάλεσμα δεν ψηφίστηκε κανένας πρόεδρος (“μαύρος καπνός”, όπως λένε τα ΜΜΕ) και δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα μια συμφωνία μεταξύ των Δεξιών συμμάχων για πρόταση ονόματος νέου προέδρου. Οι ελπίδες που εκφράζουν οι αναλυτές είναι πως ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αναδειχθεί αύριο.
Να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα το πρωί επικρατέστερο όνομα ήταν αυτό του Ρικάρντο Μολινάρι, 39 ετών, του κόμματος της Λέγκα, και ενδεχομένως ο δεύτερος νεότερος Πρόεδρος της Κάτω Βουλής στην Ιταλική ιστορία.
Πάντα σήμερα, στις 10:30πμ, ξεκίνησε η διαδικασία στη Γερουσία (Άνω Βουλή), η οποία και αυτή φέρει μειωμένη παρουσία 200 αντιπροσώπων από 315 (μειωμένη πάντα σύμφωνα με την μεταρρύθμιση του 2020).
Επικρατέστερο όνομα για Πρόεδρος της Γερουσίας είναι αυτό του Ινιάτσιο Λα Ρούσα, συνιδρυτή των Αδελφών της Ιταλίας και πρώην Υπουργού Άμυνας στην Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Πρόκειται για σημαντική θεσμική θέση, εφόσον πρόκειται για το 3ο σημαντικότερο θεσμικό αξίωμα μετά από αυτό του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και εδώ διαφαίνεται εκ νέου μια δυσπιστία μεταξύ των Δεξιών συμμάχων, η οποία επιβεβαιώνεται από έντονη φημολογία πως η Φόρτζα Ιτάλια θα καταψηφίσει τον Λα Ρούσα.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως τις τελευταίες ώρες ήρθε στην επιφάνεια ένα βίντεο της Corriere della Sera του 2018 το οποίο δείχνει στο σπίτι του Λα Ρούσα προτομές του Μουσολίνι, σύμβολα της αποικιοκρατίας και διάφορα αναμνηστικά του φασισμού. Το βίντεο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Δυνατή φιλοδημοκρατική ομιλία της 92ης επιζήσασας του Ολοκαυτώματος Γερουσιάστριας Λιλιάνα Σέγκρε
Την διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γερουσία προέδευσε η 92χρονη Γερουσιάστρια Λιλιάνα Σέγκρε, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και η γηραιότερη παρουσία στην Αίθουσα. Ο κανονισμός προβλέπει πως ο γηραιότερος γερουσιαστής θα πρέπει να προεδρεύσει την συνεδρίαση, και γι’αυτό σειρά θα είχε ο πρώην ΠτΔ και ισόβιος γερουσιαστής Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος όμως ήταν απών για λόγους υγείας.
Η ισόβια Γερουσιάστρια απηύθυνε χαιρετισμό στον ΠτΔ Ματαρέλα και στον Ποντίφικα Φραγκίσκο καθώς επίσης απηύθυνε μια σκέψη προς την Ουκρανία (“Πάνω από όλους μας αυτές τις εβδομάδες επικρατεί η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα του πολέμου που επέστρεψε στην Ευρώπη μας, κοντά μας, με όλο το φορτίο του θανάτου, της καταστροφής, της σκληρότητας, του τρόμου… μια ατελείωτη τρέλα”).
Η Γερουσιάστρια σημείωσε πως προεδρεύει στην Αίθουσα το μήνα της επετείου των 100 χρόνων από την πορεία προς τη Ρώμη (στις 27-29 Οκτωβρίου, των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι και “που ξεκίνησε τη φασιστική δικτατορία”), κάτι το οποίο της “προκαλεί αίσθηση ιλίγγου”.
Επίσης, η Λιλιάνα Σέγκρε μίλησε για τη σημασία του Ιταλικού Συντάγματος (“δεν είναι ένα κομμάτι χαρτί, αλλά η διαθήκη 100.000 νεκρών που έπεσαν στον μακρύ αγώνα για την ελευθερία”) και για τις κρίσιμες ημερομηνίες της Ιταλικής ιστορίας (“Γιατί η Ημέρα της Απελευθέρωσης, η Ημέρα της Εργασίας, η Ημέρα της Δημοκρατίας, θα πρέπει να βιώνονται ως ‘διχαστικές’ ημερομηνίες και όχι με αυθεντικό δημοκρατικό πνεύμα;”).
Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα, απαντώντας στην ισόβια γερουσιαστή Λιλιάνα Σέγκρε, συμφώνησε ότι πρέπει όλοι οι πολίτες της χώρας, να τιμούν τις γιορτές της. Δηλαδή εκείνη της 25ης Απριλίου, με αντικείμενο την απελευθέρωση από τον ναζισμό και τον φασισμό, την γιορτή της αβασίλευτης δημοκρατίας στις 2 Ιουνίου και την Πρωτομαγιά. “Θα έπρεπε, ίσως, να προσθέσουμε σε αυτές και μια γιορτή για την επέτειο της ίδρυσης του βασιλείου της Ιταλίας”, τόνισε.
Η Σέγκρε μίλησε με θεσμικό και κομψό ύφος, που πολλοί αναλυτές παρομοιάζουν ως προεδρικό, και τόνισε πως “τώρα είναι η σειρά μου να προεδρεύσω σε αυτόν τον ναό της δημοκρατίας”. Η ομιλία της Σέγκρε εισέπραξε πολλά χειροκροτήματα και την ‘έγκριση’ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Τα επόμενα θεσμικά βήματα
Η εκλογή των προέδρων του Κοινοβουλίου αποτελεί βασική προϋπόθεση του Ιταλικού Συντάγματος ώστε να ξεκινήσει το μονοπάτι που θα οδηγήσει στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Επόμενο βήμα στην Ιταλία θα είναι η συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών ομάδων, μια διαδικασία η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής.
Στη συνέχεια, και πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων, οι ομάδες θα εκλέξουν τους επικεφαλής των εκάστοτε ομάδων, οι οποίοι στη συνέχεια, μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο (Κυρηνάλιο) για να συζητήσουν με τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα. Διαδικασία η οποία, σύμφωνα με αναφορές των Ιταλικών ΜΜΕ, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το αργότερο μεταξύ Κυριακής 16 και Δευτέρας 17 το πρωί, ενώ η έλευση της Τζόρτζια Μελόνι στο Κυρηνάλιο ενδέχεται να γίνει μεταξύ Δευτέρας 17 το απόγευμα και Τρίτης 18 το πρωί για να λάβει από τον ΠτΔ την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
Αν όλα συνεχιστούν ομαλά, ενδέχεται η νέα κυβέρνηση να ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος