Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Όπως είχε αναφέρει ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τον Μάϊο, την Τρίτη 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η τρίτη Ιταλο-Τουρκική Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής.
Όπως μεταδίδει σχετική νότα του Γραφείου Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση τέτοιου είδους σε ορίζοντα δεκαετίας, εφόσον η τελευταία έλαβε χώρα στη Ρώμη τον Μάιο του 2012.
Τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ντράγκι θα συνοδεύσει στην Άγκυρα υπουργικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Υπουργούς Di Maio (Εξωτερικών), Guerini (Άμυνας), Lamorgese (Εσωτερικών), Giorgetti (Οικονομικής Ανάπτυξης) και Cingolani (Οικολογικής Μετάβασης).
Υπενθυμίζουμε πως ο Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της G20 στη Ρώμη (30 Οκτωβρίου 2021) και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (24 Μαρτίου 2022). Επίσης, αναφερουμε και το διπλωματικό επεισόδιο που είχε ξεσπάσει τον Απρίλιο του 2021, όταν στον απόηχο του sofagate με την Ursula von der Leyen, ο Μάριο Ντράγκι είχε κατονομάσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν “δικτάτορα”.
Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικής επανεκκίνησης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είναι ήδη πολύ στενή σε πολλά μέτωπα. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικότερα, συνεχίστηκαν οι επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης (M.O.U.) σε τομείς που κυμαίνονται από τη συνεργασία στις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, έως τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης.
Όπως σημειώνει η νότα της Ιταλικής Κυβέρνησης, η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί επίσης μια σημαντική ευκαιρία για τον συντονισμό των προσπαθειών σχετικά με τις συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία – ιδίως της επισιτιστικής κρίσης – και της κρίσης στη Λιβύη.
Ένα άλλο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 2021 ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου, και που ξεκίνησαν από την Τουρκία, υπερτριπλασιάστηκε. Οι δύο Κυβερνήσεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον διάλογο για το θέμα αυτό, πιο τακτικό και δομημένο.
Η ίδια Κυβερνητική νότα αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Τουρκία, ως χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, είναι ο πρώτος εταίρος της Ιταλίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το 2021, η (εμπορική) συναλλαγή ανήλθε σε 19,4 δισ. ευρώ (+27,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), με τις Ιταλικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 9,5 δισ. ευρώ (+23,6%).
Οι οικονομικές-εμπορικές σχέσεις δεν περιορίζονται στο εμπόριο: οι άμεσες Ιταλικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια (USD) και, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου, είναι πάνω από 1.500 οι εταιρείες με κεφάλαια από την Ιταλία στην Τουρκία.
Η νότα κάνει επίσης αναφορά στο ενεργειακό κεφάλαιο, τονίζοντας πως η Τουρκία αποτελεί επίσης σημαντικό ενεργειακό εταίρο για την Ιταλία.
Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP (Trans-Anatolian Pipeline), ο οποίος τη διασχίζει από Ανατολικά προς Δυτικά και στη συνέχεια συνδέεται με τον TAP, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη διαδρομή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ιταλία μετά τις ροές από την Αλγερία και τη Ρωσία, με όγκους που αυξήθηκαν κατά +62,5%.
Η Ιταλία έχει δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια να προωθήσει εντός της ΕΕ μια εποικοδομητική προσέγγιση προς την Τουρκία, η οποία θεωρείται στρατηγικός εταίρος για την Ευρώπη, διευκρινίζει η νότα του Γραφείου Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης.
Επομένως – ολοκληρώνει – η Σύνοδος Κορυφής στην Άγκυρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του διμερούς διαλόγου όχι μόνο από εθνική αλλά και από Ευρωπαϊκή σκοπιά, με στόχο την προώθηση θετικών εξελίξεων και σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος