Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης
Τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση COVID-19, η οποία επηρέασε οικονομίες που είναι ήδη ευάλωτες λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα τους και άλλων μόνιμων διαρθρωτικών μειονεκτημάτων τόνισε στην εισήγηση του σχετικά για τα νησιά της ΕΕ και την πολιτική συνοχής ο εισηγητής του ΕΚ Γιούνους Ομαρζέ.
Υπογράμμισε ότι τα νησιά που χαρακτηρίζονται κυρίως από τη φυσική τους «αποσύνδεση» από τα ηπειρωτικά εδάφη, βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις που οφείλονται σε μόνιμες συνθήκες, όπως, μεταξύ άλλων, η εξάρτηση από τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, η έλλειψη υποδομών, και τα αυξημένα επίπεδα τιμών και κόστους, ενώ η υψηλή εστίαση των νησιωτικών οικονομικών αγορών στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα επηρεάζει περαιτέρω τις περιοχές αυτές.
Επιπλέον ο τομέας του τουρισμού είναι ένας από τους πλέον ευάλωτους τομείς, ενώ η αυξανόμενη υπέρμετρη εξειδίκευση των νησιών σε αυτόν πρέπει να αντισταθμιστεί με την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και με άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που συνδέονται με τον ψηφιακό τομέα.
Ο κ. Ομαρζέ επεσήμανε επίσης πως η τρέχουσα κρίση ακολούθησε το Brexit, το οποίο κλόνισε την Ένωση, και ιδίως την περιοχή του Ατλαντικού, σε πολλούς τομείς, όπως η αλιεία. Τα νησιά της ΕΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, ειδικότερα με την άνοδο των υδάτων και τη διάβρωση των ακτών, την αύξηση της θερμοκρασίας και την όξυνσή των θαλασσών και των ωκεανών, που συνιστούν τεράστιους κινδύνους για τις ανθρώπινες κοινότητες και για τη θαλάσσια και χερσαία βιοποικιλότητα. Επιπλέον, τα νησιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα και ευάλωτα σε φυσικές καταστροφές, όπως εκρήξεις ηφαιστείων, δασικές πυρκαγιές ή κυκλώνες.
Η έκθεση του ΕΚ ζητεί, να διαμορφωθεί μια καλύτερη αντίδραση στις δημογραφικές, οικονομικές ή περιβαλλοντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα νησιά της ΕΕ. Επιπλέον, ζητείται να εφαρμοστεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική συμφώνου για τα νησιά, όπου θα πρέπει να συνυπολογίζονται στις πολιτικές της ΕΕ οι ιδιαιτερότητες των νησιών και των θαλάσσιων λεκανών τους, ειδικότερα με την καλύτερη διαχείριση και συλλογή στατιστικών στοιχείων ή την αναθεώρηση του καθεστώτος περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος