Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Επίδειξη ισχύος έκανε ο Σι Τζινπίνγκ στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Πρόεδρος της Κίνας μίλησε για εύρος θεμάτων, όπως την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη μάχη κατά της διαφθοράς και υπεραμύνθηκε της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό. Ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει την τρίτη πενταετή θητεία του ως γενικός γραμματέας του κόμματος και να γίνει ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο.
Στο Σπίτι του Λαού ο Κινέζος Πρόεδρος
Καταχειροκροτούμενος, ο Σι Τζινπίνγκ μπήκε στο Σπίτι του Λαού στο Πεκίνο για να σηματοδοτήσει την έναρξη του 20ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κατά τις εργασίες του οποίου θα εκλεγεί για τρίτη φορά γενικός γραμματέας.
Σι Τζινπίνγκ: Υπερασπίστηκε τις επιλογές του – Έστειλε μηνύματα στους εχθρούς του
Μετά τον Μάο τσε Τουνγκ, ο Σι έγινε ο πρώτος Πρόεδρος που εξέδωσε το μανιφέστο του για τη χώρα, το οποίο πλέον διδάσκεται ακόμα και στα σχολεία. Σε μία ομιλία που διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, υπερασπίστηκε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, παρουσίασε τα επιτεύγματα της δεκαετούς διακυβέρνησης του, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και σε όποιον αμφισβητεί την κινεζική κυριαρχία στις περιοχές.
Ο Σι Τζινπίνγκ στην ομιλία του τόνισε ότι «ο στόχος αυτού του συνεδρίου είναι να κρατήσει ψηλά τη μεγάλη σημαία του σοσιαλισμού με τα κινεζικά χαρακτηριστικά για μία νέα εποχή». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «για να αντιμετωπίσουμε τις αποσχιστικές δραστηριότητες των ανεξάρτητων δυνάμεων της Ταϊβάν και τις σοβαρές προκλήσεις ξένων δυνάμεων που παρενέβησαν εκεί, ξεκινήσαμε με αποφασιστικότητα μία μάχη ενάντια στην απόσχιση και τις παρεμβάσεις, δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας και τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αντιτιθέμενοι στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Υπερθεματίζουν οι σύμμαχοι
Οι ελεγχόμενες από το Πεκίνο κυβερνήσεις σε Μακάο και Χονγκ Κονγκ «καλωσόρισαν» τα σχόλια του Σι Τζινπίνγκ.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Μακάο, Λιου Ξιλιάνγκ ευελπιστεί ότι «το 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα χαρτογραφήσει την πορεία του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο για την πιο βαθιά ένταξή τους στην εθνική ανάπτυξη».
Ωστόσο, ο Κινέζος Πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανή επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και με τεράστια προβλήματα ανεφοδιασμού που έφεραν οι περιορισμοί της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων.
Κίνα: Ο «γίγαντας» της Ανατολής
«Ο Σι επαναλάμβανε διαρκώς τη λέξη σοσιαλισμό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του», επιβεβαιώνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κλειώ Νικοάλου, η οποία επιχείρησε να αναλύσει ποια είναι σήμερα η Κίνα και πώς εξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Ο Σι Τζινπίνγκ αντιλαμβάνεται την ιστορία υπό το πρίσμα του Μαρξισμού-Λενινισμού, που οδηγεί νομοτελειακά στην παντοτινή νίκη του κομμουνισμού και την παγκόσμια επικράτηση της Κίνας. Επιπλέον, το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής άλλαξε: από αυτό που υποστήριζε ότι «η Κίνα δε δείχνει τη δύναμη της» τη δεκαετία του 1990, έφτασε στην άλλη άκρη, με την Κίνα να είναι πλέον μία τεράστια οικονομική και στρατιωτική δύναμη που δε διστάζει να το δείξει. Βέβαια σε αυτό βοηθούν τα χρόνια της τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης που τοποθέτησαν την Κίνα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία
- Μεγάλη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης
- Αύξηση της ανεργίας
- Εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ
- «Φούσκα» των κατασκευών
- Τραπεζική κρίση
Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς 2-3 χρόνια πριν, αφού τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό δημιούργησαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ακόμη, ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απαγορεύει την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στην αμερικανική και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την ευρωπαϊκή αγορά.
Πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η «φούσκα» των κατασκευών, οι οποίες συνιστούν το 25% του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, αρνητικό ρόλο έπαιξαν τα αυστηρά μέτρα που έθεσε ο Σι Τζινπίνγκ για να περιορίσει τις επιχειρήσεις, π.χ. τον υπερδανεισμό τους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια.
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε τραπεζική κρίση, αφού οι τράπεζες της περιφέρειας έδιναν αλόγιστα δάνεια, με αποτέλεσμα τώρα πολλές να δυσκολεύονται να δώσουν χρήματα στους καταθέτες. Η έκρυθμη αυτή κατάσταση οδήγησε σε διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούλιο.
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος