Η Κολομβιανή κυβέρνηση και οργάνωση των ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, θα ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ανεστάλησαν το 2019.
Η κοινή ανακοίνωση αναγνώστηκε στο Καράκας, έπειτα απο διήμερη συνάντηση αντιπροσωπειών. Την υπογράφουν ο επίτροπος ειρήνης Ντ. Ρουέδα και δύο ηγέτες των ανταρτών. Ο Ελιέσερ Ερλίντο Τσαμόρο, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Αντόνιο Γκαρσία, 66 ετών, «πρώτος διοικητής», και ο Ισραέλ Ραμίρες Πινέδα, 68 ετών, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Πάμπλο Μπελτράν.
Οι συνομιλίες θα γίνονται εκ περιτροπής στις χώρες που έχουν αναλάβει ρόλο εγγυητριών της διαδικασίας, δηλαδή στη Βενεζουέλα, στην Κούβα και στη Νορβηγία.
Ο Αντώνιο Γκαρσία αν και “εκτίμησε” την προσφορά της Χιλής και της Ισπανίας να αναλάβουν επίσης ρόλο εγγυητριών δυνάμεων, την απέρριψε για την ώρα, παραμένοντας στο σχήμα των εγγυητριών ως έχει.
Η ανακοίνωση των δύο πλευρών αναφέρει πως αποφασίστηκε οι συνομιλίες να βασιστούν «στο σύνολο των συμφωνιών και της προόδου που είχαν εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή της ατζέντας την 30ή Μαρτίου 2016».
Ο Αντόνιο Γκαρσία εστίασε στην ανάγκη να ανατραπούν τα αίτια της ένοπλης σύρραξης που είναι όπως είπε οι ανισότητες, η έλλειψη δημοκρατίας και η αδικία.
Η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση απο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που με ανακοίνωση στον Τύπο καλεί τα δύο μέρη να αδράξουν πλήρως αυτή την ευκαιρία για να τερματιστεί η φονική σύρραξη που διαρκεί δεκαετίες και διαβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να προσφέρουν κάθε βοήθεια.
Η γειτονική Βενεζουέλα που αποκατέστησε πριν λίγο καιρό τις σχέσεις της με την Κολομβία, εξέφρασε την «απόλυτη δέσμευσή της στη διαδικασία αποκατάστασης πλήρους ειρήνης στην Κολομβία» με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Κάρλος Φαρία. Ενώ ο πρόεδρος Ν.Μαδούρο έκανε δεκτό χθες τον κολομβιανό υπουργό Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση πως ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έγινε σε δημόσιο κτίριο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ELN βρίσκονταν για τέσσερα χρόνια στην Κούβα, όπου διεξήχθη ο προηγούμενος γύρος διαπραγματεύσεων, τις οποίες ανέστειλε το 2019 ο δεξιός πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, έπειτα από επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα με 22 νεκρούς, πέραν του δράστη.
Καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος τους διεθνή εντάλματα σύλληψης, δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη νήσο της Καραϊβικής παρά την Κυριακή, στο πλαίσιο των νέων συνομιλιών που είχε υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος Πέτρο.
Ο ELN διαθέτει σήμερα 2.500 πολεμιστές, έναντι περίπου 1.800 όταν ξεκίναγαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Είναι παρών κυρίως στην περιοχή της Κολομβίας που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και σε τομείς των πορωδών συνόρων με τη Βενεζουέλα, συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων.
Την οργάνωση ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα το 1964. Είναι επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.
Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, στα νιάτα του και ο ίδιος αντάρτης, θέλει να υπάρξει «πλήρης ειρήνη», να τερματιστεί η βία στην πατρίδα του έπειτα από μισό και πλέον αιώνα ασταμάτητης αιματοχυσίας.
Έχει εκφράσει την πρόθεση του να διαπραγματευθεί, πέραν του ELN, με διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα, ενώ λέει πως θα συζητήσει επίσης με μέλη συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, οργανώσεις που προέκυψαν κυρίως από ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τους όρους της παράδοσης τους στις αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters,dpa
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος