Αργεντινή: Μια φιλική χώρα που καλοδέχτηκε πολλούς ‘Ελληνες (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Το όνομα της Aργεντινής, μιας χώρας ιδιαίτερα αγαπητής σε μας και προορισμός πολλών Ελλήνων τις προηγούμενες δεκαετίες, προέρχεται από την λέξη ασήμι στα λατινικά. Η χώρα ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλαδας. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τον πρεσβευτή της Ελλάδας Δημήτρη Ζεβελάκη, τους επιχειρηματίες Θωμά Ζύμνη και Μάριο Πολυχρονόπουλο, τον Αντώνη Φοβάκη, καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων στο Μπουένος Αιρες και την ομογενή Μαρίνα Τσομλεκτσόγλου. Οι καλές σχέσεις των δυο λαών διαχρονικά, οι ομοιότητες, η ομογένεια που μειώνεται και η σημερινή κατάσταση στην οικονομία της Αργεντινής ήταν ανάμεσα στα θέμα που θίχτηκαν.

Ο πληθυσμός της Αργεντινής ανέρχεται σε 44,5 εκατ. άτομα και η συνολική έκταση της χώρας σε 2,78 εκ. τετρ. χιλιόμετρα, σχεδόν τα δυο-τρίτα της ΕΕ, εκτείνεται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές όπως η Πάμπας, η Παταγονία, η Γκραν Τσάκο και η Μεσοποτάμια. Η οικονομία της, η οποία βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες κατά 60%, στη βιομηχανία κατά 16% και στον αγροτικό τομέα κατά 9%, εκτιμάτο σε 625 δισ. δολάρια στα τέλη του 2018 και είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

Η Αργεντινή έχει άφθονους φυσικούς πόρους και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σόγιας, ηλιόσπορους, μελιού, καλαμποκιού και σιταριού. Επίσης, η χώρα έχει αρκετά ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και εξάγει βοοειδή κρέατα, μαλλί, δέρμα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η Αργεντινή ήταν μια απο τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη με κατά κεφαλή εισόδημα 3.800 δολάρια περίπου το 1913 έναντι 3.144 δολαρίων της Γερμανίας και 3.450 της Γαλλίας. Oμως, οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς την αποδυνάμωσαν αισθητά.

Δημήτρης Ζεβελάκης, πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αργεντινή Αργεντινή: Μια φιλική χώρα που καλοδέχτηκε πολλούς ‘Ελληνες (audio)

Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά αρμονικές και τις συνδέει η ελληνική ομογένεια για πάνω από 100 χρόνια, τόνισε.

Οι δυο λαοί έχουν ίδια νοοτροπία γιατί “οι δυο χώρες έχουν διαγράψει μια παράλληλη ιστορική διαδρομή από την ανεξαρτησία τους μέχρι και σήμερα” με ‘Ελληνες ναυτικούς να λαμβάνουν μέρος στον αγώνα της Αργεντινής εκ των οποίων ένας έδωσε την ζωή του ενώ ο άλλος έγινε ναύαρχος. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής που φέρουν το όνομα ενός εξ’ αυτών, συμπλήρωσε ο πρεσβευτής κ. Ζεβελάκης.

Οι οικονομικές προκλήσεις και κρίσεις που βίωσαν οι δυο χώρες συνέβαλαν επίσης στην καλύτερη αλληλοκατανόηση των δυο λαών ενώ τις καλές σχέσεις των δυο χωρών βοηθά επίσης το γεγονός ότι η καταγωγή των κατοίκων της Αργεντινής είναι κυρίως από την Ν. Ευρώπη.

Υπάρχει επίσης σεβασμός στην Αργεντινή για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ενώ ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, όπως στα παλιά δικά μας εικονογραφημένα, βρίσκει κανείς σε περίπτερα σε εκλαϊκευμένη μορφή. Το πιο γνωστό βιβλιοπωλείο του Μπουένος Αιρες λέγεται ο “Αθηναίος”. “Είναι συνώνυμο να συνδέει κανείς την Ελλάδα με αυτό που λέγεται πολιτισμός,” πρόσθεσε.

Ο πολιτισμός είναι καταφύγιο σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών και γι’αυτό τα βιβλιοπωλεία, οι κινηματογράφοι τα θέατρα είναι γεμάτα σε τέτοιες περιόδους.

‘Οταν λες πως είσαι Ελληνας σε αντιμετωπίζουν πολύ θετικά, κατέληξε ο πρεσβευτής κ. Ζεβελάκης.

Θωμάς Ζύμνης, επιχειρηματίας

Ο δεύτερης γενιάς ομογενής Θωμάς Ζύμνης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και στο εμπόριο κρεάτων, αναφέρθηκε στην κτηνοτροφία της Αργεντινής και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκεί επιχειρηματίες με την γραφειοκρατία.

Για τους Αργεντίνους (επιχειρηματίες) είναι δύσκολο, για τους ξένους είναι ακόμη πιο δύσκολο (να δραστηριοποιηθούν εδώ)“, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή “έχει ευκαιρίες, είναι πλούσια χώρα” αλλά χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να τα καταφέρει.

Ερωτηθείς για τους ομογενείς επιχειρηματίες, ο ίδιος τόνισε ότι είναι 1ης και 2ης γενιάς αλλά σε γενικές γραμμές η ελληνική κοινότητα ήταν μεγαλύτερη στο παρελθόν απ’ότι σήμερα γιατί έχουν σταματήσει να έρχονται από την Ελλάδα.

Οι δυο λαοί μοιάζουν πολύ, κατέληξε.

Μάριος Πολυχρονόπουλος, επιχειρηματίας Αργεντινή: Μια φιλική χώρα που καλοδέχτηκε πολλούς ‘Ελληνες (audio)

Ερωτηθείς αν αξίζει να δραστηριοποιηθεί κάποιος επιχειρηματικά στη χώρα του αυτή την περίοδο, ο 2ης γενιάς ομογενής κ. Πολυχρονόπουλος, επιχειρηματίας στον κλάδο των σιδηροκατασκευών με ειδίκευση στις γερανογέφυρες, τόνισε ότι εξαρτάται από το προφίλ απόδοσης-ρίσκου του ενδιαφερομένου.

Ο ίδιος εξέφρασε ενδιαφέρον για πρότζεκτς στην Ελλάδα αλλά συμπλήρωσε πως έχει δυσκολίες να έλθει σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Αντώνης Φοβάκης, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ο επίσης 2ης γενιάς κ. Φοβάκης τόνισε πως το επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην Αργεντινή είναι υψηλό ενώ πρόσθεσε ότι είναι εύκολο για τον Ελληνα να προσαρμοσθεί στην αργεντίνικη νοοτροπία.

Οι Αργεντίνοι αγαπάνε πολύ τους Έλληνες…οι άνθρωποι εδώ έχουν κριτικό πνεύμα, είναι χαρούμενοι, αγαπούν την καλοπέραση, είναι φιλικοί,” τόνισε ο κ. Φοβάκης που διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Αιρες.

Αν κανείς ξυπνούσε στο Μπουένος Αιρες και δεν ήξερε που βρίσκεται θα νόμιζε από τους δρόμους πως βρίσκεται στην Ελλάδα με εξαίρεση τους ουρανοξύστες, τόνισε.

Ερωτηθείς για τις διατροφικές συνήθειες των Αργεντίνων, ο κ. Φοβάκης τόνισε πως υπάρχει ποικιλία και ποιότητα από διαφορετικές κουζίνες.

Το σουβλάκι είναι γνωστό στην Αργεντινή καθώς υπάρχουν ‘Αραβες και Αρμένιοι που έχουν ανοίξει καταστήματα και οι Αργεντίνοι πιστεύουν πως είναι από εκεί. “Το ελληνικό σουβλάκι είναι πολύ ωραίο από την εμπειρία μου,” τόνισε ο κ. Φοβάκης που έχει γεννηθεί στην Αργεντινή.

Μαρίνα Τσομλεκτσόγλου Αργεντινή: Μια φιλική χώρα που καλοδέχτηκε πολλούς ‘Ελληνες (audio)

Η γνωστή ομογενής, φίλη της Χριστίνας Ωνάση, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς της και του πατέρα της που μετέφερε τις επιχειρήσεις του από την Ρουμανία στην Αργεντινή και κατάφερε να γίνει απο τους μεγαλύτερους εργοστασιάρχες της χώρας.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτης: Γαβριήλ Ρεμούνδος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος