Επανεκκινούν οι συνομιλίες για την ειρήνευση στη Συρία

Νέες συνομιλίες άρχισαν σήμερα Τρίτη στη Βιέννη για την ειρήνευση στη Συρία, την ώρα που συνεχίζονται οι εχθροπραξίες παρά την κατάπαυση του πυρός, και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Τη συνάντηση συγκαλούν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ΕΕ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Τουρκία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Ιράν.

Σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία, στο επίκεντρο των εργασιών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας βρίσκονται οι τρεις στόχοι που έχουν οριστεί: η παγίωση της παύσης των εχθροπραξιών, η εγγύηση για προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα και η επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης.

Η πολιτική μετάβαση παραμένει το θέμα στο οποίο προσκόπτουν οι συνομιλίες. Ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών προβλέπει τη συγκρότηση την 1η Αυγούστου ενός συριακού οργάνου πολιτικής μετάβασης, όπως ορίζει απόφαση του ΟΗΕ, αλλά η προθεσμία αυτή μοιάζει όλο και πιο απατηλή, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

Οι συνομιλίες έχουν στόχο την αποκατάσταση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και την είσοδο σε πολιορκούμενες περιοχές ώστε να ενθαρρυνθούν οι ομάδες της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

«Δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον για τη Συρία με τον Ασαντ. Να γιατί πρέπει να συζητήσουμε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όρους για μια μεταβατική κυβέρνηση και για να μπουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο», συμπλήρωσε.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, πιο ανοικτός σε σχέση με το καθεστώς της Δαμασκού: «Το καθεστώς είναι πολύ απλά απόν (από τις συνομιλίες) – (το καθεστώς) είναι πράγματι το κλειδί της κατάστασης».

Με την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη στη Συρία, η Ρωσία και το Ιράν επιτρέπουν ντε φάκτο τη διατήρηση του καθεστώτος, ενώ του δίνουν τη δυνατότητα να μην εισέρχεται σε συνομιλίες, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Η τύχη του Άσαντ είναι η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών της ΔΟΣΣ, της ομάδας των 17 χωρών και τριών διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστηρίζοντας τη διπλωματική προσπάθεια της ΔΟΣΣ, Μόσχα και Τεχεράνη προσφέρουν καθοριστική στρατιωτική βοήθεια στο συριακό καθεστώς επί του πεδίου.

Επιδρομές στο Χαλέπι

«Απέχουμε μακράν από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων: «Ωστόσο, αν όλα όσα συμφωνήθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΣΣ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τεθούν σε ισχύ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η κατάσταση να μην μείνει όπως είναι».

Επί του πεδίου, η εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών που τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία των Ρώσων και των Αμερικανών, παραβιάστηκε επανειλημμένα.

Η ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις – τζιχαντιστικές, ισλαμιστικές και μετριοπαθών ανταρτών.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι, μεταξύ τους μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν σε επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στη συνοικία Σουκάρι, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, εντός της πόλης του Χαλεπίου, όπου μια προσωρινή εκεχειρία εξέπνευσε την περασμένη Πέμπτη.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι βομβαρδισμοί μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών μειώθηκαν σημαντικά, έπειτα από δύο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 300 ανθρώπων από τις 22 Απριλίου.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από το Μέτωπο αλ Νόσρα (το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα), οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Μπντάμα.

Οι σφοδρές μάχες που μαίνονται εδώ και 20 ημέρες μεταξύ αντιπάλων ισλαμιστικών ομάδων για τον έλεγχο προπυργίου της εξέγερσης κοντά στη Δαμασκό, στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκατομμύρια εκτοπίστηκαν προκαλώντας μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και την Ευρώπη.

Τρεις κύκλοι έμμεσων ενδοσυριακών διαβουλεύσεων έχουν διεξαχθεί από την αρχή της χρονιάς στη Γενεύη, χωρίς να υπάρξει πρόοδος. Ο τελευταίος κύκλος τον Απρίλιο διακόπηκε, καθώς επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι.

Πηγή: Guardian
Φωτό: EPA/LEONHARD FOEGER

Σχετική είδηση: Πολύνεκρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος