Η Ρούμελη τουριστικός τόπος έλξης ξένων και ομογενών (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Στον τουρισμό της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον ομογενών και ξένων τουριστών ήταν αφιερωμένη η εκπομπή “Η Ελλάδα στον Κόσμο” στη Φωνή της Ελλάδας. Γι’ αυτό το θέμα μιλήσαμε με τους ξενοδόχους Μιλτιάδη Χέλμη, Κώστα Τσαμαντάνη, Μιλτιάδη Ηλιόπουλο, Γιάννη Ματζούφα, Χρυσούλα Παπαλέξη και την Καλούσα Ναυπακτίτη.

Μιλτιάδης Χέλμης, ξενοδόχος Χαλκίδας

Ο κ. Χέλμης του οποίου ο παππούς ήλθε απο την Τανζανία και έχτισε το πρώτο ξενοδοχείο στην Χαλκίδα όπου γυρίστηκαν σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες όπως “Φτώχεια και λατέρνα”, “Μην είδατε τον Παναή”.

Κάπου 110 παραλίες υπάρχουν στην Εύβοια που το National Georgraphic έχει χαρακτηρίσει μια από τις καλύτερες για ιστιοπλοικά στον κόσμο.

Κάπου 230 ξενοδοχεία υπάρχουν στην Εύβοια και κάπου 1000 επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι τιμές για διαμονή ξεκινούν από 30 ευρώ και ανεβαίνουν στα 350 ευρώ την μέρα για 5στερο ξενοδοχείο σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπάρχει πουλμανάκι που συνδέει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την Χαλκίδα καθημερινά προς 17 ευρώ το άτομο.Το καλοκαίρι μπαίνουν 4 δρομολόγια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσδοκίες που δημιουργούν τα υδατοδρόμια στην Χαλκίδα, την Ερέτρια και την Κύμη.

Γάλλοι και Ολλανδοί αλλά και κάτοικοι χωρών της Βαλκανικής είναι ανάμεσα στους τουρίστες που επισκέπτονται την Εύβοια. Σύμφωνα με τον κ. Χέλμη, τουρ οπερέιτορς ψάχνουν για μικρά ξενοδοχεία στην Εύβοια.

Κώστας Τσαμαντάνης, αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Λαμίας

Οι τιμές για δίκλινο με πρωινό ξεκινούν από 40 ευρώ και φθάνουν τα 80 ευρώ την μέρα στη Λαμία τονίζει ο κ. Τσαμαντάνης, προσθέτοντας ότι πολλοί ομογενείς προτιμούν και επενδύουν στα χωριά τους.

Η διαμονή σε ξενώνες κοστίζει μεταξύ 30 και 40 ευρώ η μέρα. Οσον αφορά το φαγητό, 2 άτομα τρώνε προς 25-30 ευρώ.

Οι περισσότεροι ομογενείς που επισκέπτονται την περιοχή προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Μιλτιάδης Ηλιόπουλος, πρόεδρος ξενοδόχων Καμμένων Βούρλων

Τα πρώτα ξενοδοχεία στην περιοχή κτίσθηκαν το 1937 και τα εκμεταλλεύθηκε ο κ. Βασιλειάδης, αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφερε τον Αριστοτέλη Ωνάση γύρω στο 1960-1962.

Στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων που είναι γνωστή για τα ιαματικά νερά υπάρχουν 35 ξενοδοχεία και πάνω από 2.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι τιμές ξεκινάνε από 30 ευρώ το δίκλινο και ανεβαίνουν στα 150 ευρώ την μέρα σύμφωνα με τον ίδιο. Η διατροφή κοστίζει 10-15 ευρώ το άτομο.

Πολλοί χρησιμοποιούν τα Καμένα Βούρλα ως βάση για να πάνε στα Μετέωρα, τους Δελφούς και τα Χελιδονίσια. Τα Καμένα Βούρλα φημίζονται επίσης για τα εκμέκ, τις λουκουμάδες και τους κουραμπιέδες.

Ομογενείς έχουν φτιάξει ξενοδοχεία στην περιοχή, όμως υπάρχουν κι άλλοι χώροι, όπως 600 στρέμματα στο παλιό κάμπινγκ, που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Γιάννης Ματζούφας, αντιπρόεδρος ξενοδόχων Καρπενησίου

Οι τιμές για διαμονή στο Καρπενήσι ξεκινάνε απο 25-30 ευρώ και φθάνουν τα 200 ευρώ.

Στο Καρπενήσι υπάρχουν 25-30 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Γερμανία επισκέπτονται την περιοχή που προσφέρει εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως καγιάκ, ράφτινγκ και το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι.

Χρυσούλα Παπαλέξη, Ενωση ξενοδόχων Γαλαξιδίου

Στην ιστορία του Γαλαξιδίου που γνώρισε μεγάλη ακμή μεταξύ του 1829 και του 1912 αναφέρθηκε η κ. Παπαλέξη. Οπως η ίδια τόνισε το Γαλαξίδι ήταν το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο της Ελλάδας με 300 ιστιοφόρα που πήγαιναν και έρχονταν με εμπόρευμα στη Μεσόγειο.

Σήμερα, υπάρχουν 25-30 καταλύματα εκ των οποίων δυο μεγάλες μονάδες με 300-350 κλίνες συνολικά. Οι τιμές ξεκινάνε από 35 ευρώ και φθάνουν τα 200 ευρώ την μέρα.

Σύμφωνα με την κ. Παπαλέξη, γίνονται προσπάθειες να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν με την διοργάνωση πεζοποριών ή και μαθημάτων παραδοσιακής κουζίνας,π.χ. πίτας.

Πριν μια 10ετία περίπου, αρκετοί ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία γύρισαν και άνοιξαν τις δικές τους επιχειρήσεις, π.χ. εστιατόρια.

Καλούσα Ναυπακτίτη, πρόεδρος ξενοδόχων Αράχωβας

Στο 3ημερο Πανηγυράκι που γιορτάζεται το Πάσχα στον Αη Γιώργη στην Αράχωβα αναφέρθηκε η κ. Ναυπακτίτη, τονίζοντας πως το Lonely Planet το έχει καταχωρήσει ως ένα από τα γεγονότα που δεν θα πρέπει να χάσει κανείς στη ζωή του.

Με το Πανηγυράκι γιορτάζουν την απελευθέρωση το 1826 από τον Γιώργο Καραΐσκάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, 20 ξενοδοχεία, 70 ενοικιαζόμενα δωμάτια και 45 εστιατόρια υπάρχουν στην Αράχωβα.

Παραγωγοί-Παρουσιαστές: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Γούναρης
Ηχολήπτης: Κώστας Παληός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος